x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani pentru un centru social model

Bani pentru un centru social model

de Diana Scarlat    |    10 Apr 2009   •   00:00

Asociaţia Nevăzătorilor din România încearcă să construiască un centru social şi de reabilitare pentru persoanele cu deficienţe de vedere.



Anul trecut au început construcţia, având 200.000 de euro din fondurile proprii şi un teren de la Primăria Sectorului 2, însă lucrarea a fost întreruptă în luna noiembrie, când fondurile s-au terminat.

De atunci au angajat o firmă care să păzească fundaţia. Bani nu mai au. "Am depus anul trecut un proiect la Ministerul Muncii, dar ni s-a spus că va trebui să aşteptăm răspunsul. Apoi au venit alegerile", explică reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor. Centrul nu este un moft al ANR, ci o necesitate pentru cele 80.000 de persoane cu deficienţă vizuală din România, înscrise în organizaţie.

Asociaţia a obţinut un prim ajutor din partea Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, care le-a concesionat terenul pentru construcţie, însă mai departe au fost lăsaţi să se descurce singuri.

NECESITATE
"Proiectul presupune servicii corespunzătoare tuturor etapelor reabilitării, inclusiv posibilitatea de a caza pacienţii, pe o durată determinată, în vederea asigurării unui stagiu complet de pregătire.

Aici vor fi furnizate şi servicii de calificare şi recalificare profesională, pentru toţi cei cu deficienţe de vedere interesaţi. Domeniile vizate de aceste programe de instruire se referă în primul rând la profesiuni, servicii şi îndeletniciri pentru care nu există o pregătire organizată în alte instituţii", arată conducerea asociaţiei.

Nevăzătorii apelează acum la donaţii în cadrul unei campanii naţionale care se va încheia cu un teledon, difuzat la 9 mai la TVR. Între 2 aprilie şi 17 mai, cei interesaţi pot dona 2 euro trimiţând un SMS fără text la numărul 879, valabil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, sau apelând numerele din reţeaua RomTelecom: 0900.900292 - pentru 2 euro; 0900.900295 - pentru 5 euro şi 0900.900290 - pentru 10 euro.

Campania include o serie de concerte cu vioara Stradivarius, desfăşurate în perioada 14 aprilie - 8 mai, în 15 oraşe din ţară. Fondurile strânse în urma întregii campanii vor fi folosite pentru continuarea construcţiei Centrului Social şi de Reabilitare al ANR.

×
Subiecte în articol: observator