x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii de la Nana se pierd în paradisuri fiscale

Banii de la Nana se pierd în paradisuri fiscale

de Adrian Mogos    |    22 Sep 2014   •   22:56
Banii de la Nana se pierd în paradisuri fiscale
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU/Agerpres
Italienii care au vândut Ioanei Băsescu cele 300 de hectare de la Nana au dispărut din România
Firma Berfige SRL de la care Ioana Băsescu a achiziţionat terenurile de la Nana a fost înfiinţată pe 23 iulie 2009. Pe 6 august 2009 începea achiziţia masivă de terenuri la Nana. Firma are ca obiect de activitate cumpărarea de bunuri imobiliare în nume propriu. O anchetă a Jurnalului Naţional arăta că la momentul achiziţiei terenurilor Berfige SRL avea sediul într-un bloc din sectorul 3 al Capitalei şi un capital social de 200 de lei. Berfige are ca unic asociat pe Mara Bertola, o italiancă rezidentă în Monaco. La aceeaşi adresă era domiciliat româno-canadianul Zoltan Boszormeny, o mai veche cunoştinţă a familiei Băsescu. În 2002, Boszormeny devenise acţionar la Luxten Lighting Company SRL, o firmă apropiată a liderilor PD-L, unde Elena Băsescu a fost consilier îninte de a deveni europarlamentar. Mara Bertola a administrat Berfige SRL împreună cu tatăl său Fioravante Bertola, cel care a semnat contractul cu Ioana Băsescu. Notarul la care s-a semnat tranzacţia a fost Liuba Alexandrescu, arestată în dosarul legat de fraude bancare mamut în care apare şi numele lui Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu. Fioravante Bertola a fost administratorul unei firme din Timişoara, în spatele căreia există în hăţiş de firme off-shore. 

ANAF a arătat Comisiei Nana că familia Băsescu a cumpărat terenurile de la o firmă fantomă. Asta pentru că Berfige nu ceruse lichidarea firmei în data de 17 aprilie 2014. La momentul vânzării terenurilor, Berfige figura în Registrul Contribuabililor Inactivi. Abia în urma scandalului mediatic şi a reclamaţiei parlamentarilor din Comisia Nana, Berfige a achitat toate contribuţiile către ANAF şi a cerut să redevină activă. Inspectorii ANAF susţineau că au întâmpinat mari probleme în a afla toate datele contabile ale firmei. Expertul contabil al Berfige a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor datele necesare. Mai mult, a spus că nu ştie cine sunt administratorii firmei, legătura cu aceştia fiind ţinută printr-un avocat căruia a refuzat să îi spună numele. Unde sunt banii? Este una dintre întrebările la care ar fi trebuit să răspundă familia Bertola. Italienii au dispărut după finalizarea tranzacţiei, iar la Comisia Nana au refuzat să se prezinte comunicând doar prin intermediul avocatului că nu vor să fie implicaţi într-un scandal politic.

Înainte de a fi administratorul Berfige SRL, Fioravante Bertola a avut o funcţie similară în cadrul unei firme din Timişoara, deţinută de New Holding SRL din Genova, Italia. Aceasta este deţinută 99,43% de un off-shore din Limassol, Cipru, Shierwood Holdings Limited, restul părţilor sociale fiind ale unei italience tot din Genova, Maria Cristina Mazzella. Shierwood Holdings Limited a fost înfiinţată în 26 iulie 2006 cu un capital de 2.000 de euro. Asociaţii Shierwood s-au schimbat în timp. La înfiinţare figurau două off-shore-uri Pemoco Limited şi Petromo Limited. După numai câteva zile, cele două firme şi-au vândut părţile sociale unui alt off-shore, de data aceasta din Delaware, Statele Unite, 3T Telecom LLC. În iulie 2013, Shierwood a ajuns să fie din nou deţinută de firmele care au înfiinţat-o, pentru ca în prezent singurul asociat al Shierwood Holdings Limited să fie tot un off-shore: Petrimo Management Services Limited, care are aceeaşi adresă cu firmele care au înfiinţat Shierwood. Acest off-shore a cumpărat în aceeaşi zi două firme în Luxembourg: Purple Investments S.à.r.l şi SO FIN S.à r.l., prescurtatea de la Société Financière Industrielle S.à r.l. Prima a fost înfiinţată de Holding One S.A.H. – societate anonimă de tip holding – care deţine zeci de firme în Ducatul Luxembourg, iar cea de-a doua de Sofin SRL din Pescara, Italia. Ulterior SO FIN S.à.r.l. a fost preluată de Simon Fiduciaria din Torino, care a şi decis în 2011 să închidă firma din Luxembourg. Această înşiruire de firme arată că Bertola nu ar putea fi străin de mecanismele prin care se plimbă banii prin paradisuri fiscale.

În iulie 2014, procuori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au cerut Camerei Deputaţilor toate documentele întocmite de Comisia parlamentară care a anchetat achiziţionarea terenurilor din Nana de către Ioana Băsescu. Atunci când au făcut această solicitare, rezultatele anchetei parlamentare erau ţinute secrete după ce s-a decis desfiinţarea Comisiei Nana ca urmare a investigaţiilor demarate de către procurori. Procurorii au început pe 5 iunie urmărirea penală în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi. Urmărirea penală priveşte infracţiuni de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Abia acum o săptămână datele solicitate au ajuns de la Parlament la Parchet. Procurorii vor trebui să găsească traseul banilor achitaţi pe terenul de la Nana, lucru deloc uşor având în vedere experienţa italienilor în domeniul paradisurilor fiscale.

×
Subiecte în articol: ferma presedintelui