x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii pentru copii, invizibili

Banii pentru copii, invizibili

de Luciana Grosu    |    11 Noi 2015   •   15:44
Banii pentru copii, invizibili

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat cercetarea "Bugetul public alocat copiilor", prin care reclamă lipsa de transparenţă a finanţării. Raportul arată insuficienţa resurselor alocate de la nivel central pentru Educaţie, Sănătate şi Asistenţă Socială.

Alocarea banilor este inechitabilă, în detrimentul copiilor din zonele defavorizate, se arată în raportul care reclamă că bugetele sunt influenţate de bunăvoinţa autorităţilor locale sau de capacitatea financiară a acestora, nu de nevoile resimţite în comunitate. Alocarea bugetară în domeniul Educaţiei nu ţine cont de niciun coeficient de corecţie pentru zonele afectate de sărăcie.

Îngrijorător este nivelul redus al finanţării per beneficiar din judeţe precum Vaslui şi Bacău. Deşi Legea 1/2011 cere alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, prevederea nu a fost niciodată respectată. În plus, impactul politicilor publice asupra copilului e “greu” de calculat cu datele existente.

'Salvaţi Copiii' consideră că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului ar trebui să-şi asume responsabilitatea de a determina efectiv câţi din banii alocaţi de stat sunt investiţi în copii.

Conform Eurostat, cheltuielile pentru Educaţie, Sănătate şi Asistenţă Socială sunt cu 41% mai mici decât mediile europene.

×