x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii pentru Programul Naţional de Transplant ajung până la jumătatea anului

Banii pentru Programul Naţional de Transplant ajung până la jumătatea anului

01 Mar 2013   •   23:29
Banii pentru Programul Naţional de Transplant ajung până la jumătatea anului
Sursa foto: Gabi Boholt/Intact Images

Banii pentru Programul Naţional de Transplant ajung, cu indulgenţă, până la jumătatea anului 2013, a anunţat vineri dr. Alexandru Călin, directorul Direcţiei de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii, cu prilejul întâlnirii organizate de Asociaţia Transplantaţilor din România, informează agerpres.ro.

Medicul a explicat că instituţia va încerca să suplimenteze fondurile dedicate programelor care vor rămâne în subordinea MS, având în vedere că sunt de o importanţă majoră pentru sănătatea populaţiei. 

"Activitatea de transplant este o activitate strategică la nivel naţional care trebuie să rămână în finanţarea MS, programul de transplant va continua să fie finanţat de Ministerul Sănătăţii. Vestea mai puţin bună, şi aici nu mă refer nu numai la programul de transplant ci la toate programele ministerului Sănătăţii, este că în momentul de faţă pe alocările bugetare pe care la avem prin legea bugetului nu putem să acoperim programele decât pentru prima jumătate a anului. Vom face tot ce ne stă în putinţă să aducem o suplimentare de fonduri pe aceste programe", a spus dr. Alexandru Călin.

El a punctat că transplantul este un domeniu care necesită îmbunătăţiri, deşi numărul donatorilor de organe a crescut cu 25 - 30% în fiecare an, începând cu 2009.

De asemenea, numărul de transplanturi este în creştere, doar în 2012 fiind efectuate 500 de transplanturi, ''cifră onorabilă'' pentru o ţară ca România, unde există doar şase coordonatori de transplant la nivel naţional. Totodată, un număr de 32 de medici anestezişti au fost pregătiţi să discute cu familiile donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, pentru ca aceştia să poată fi identificaţi mai uşor, dar şi să crească rata donatorilor de organe din România, considerată a fi una dintre cele mai mici la nivel european.

''Numărul coordonatorilor de transplant şi al donatorilor va fi incomparabil mai mare de acum încolo. Încă din 2006 am elaborat un ordin care nu a fost aplicat, dar acest ordin, modificat în bine, este aplicat începând cu decembrie 2012. Vom avea mai mult de 30 de spitale implicate în declararea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, mai multe centre care vor face transplant şi mai multe centre care vor reuşi să se implice în program, în ideea de a reuşi să îi ajute pe pacienţii transplantaţi'', a explicat dr.Victor Zota, coordonator naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Pacienţii care au fost transplantaţi vor primi reţete electronice, conform unui program pe care îl are în vedere Agenţia Naţională de Transplant în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceştia vor putea să îşi ridice reţetele de la orice farmacie din ţară, odată ce ele au avizarea Agenţiei şi sunt înregistrate la Casa de Sănătate, singura instituţie care a are o evidenţă a tuturor transplantaţilor din România.

În prezent, rata de succes a transplanturilor făcute pe teritoriul ţării noastre este de 92%, a spus dr. Zota arătând că programele de transplant din Europa care sunt bine organizate au o rată de succes de peste 85%.

În opinia sa, deşi bugetul alocat programului de transplant este mic, se vor găsi resursele necesare. În context el a afirmat că nu a existat operaţie de transplant care să nu se facă şi a menţionat faptul că în ultima perioadă s-a înregistrat şi un record pentru acest domeniu - în două zile au fost şase donatori.

Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a anunţat că anul acesta va fi organizată ''o caravană'', în 12 oraşe din ţară, scopul acţiunii fiind informarea populaţiei în legatură cu rolul şi importanţa donării de organe. 

×