x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii românilor, irosiţi de STS

Banii românilor, irosiţi de STS

de Petru Zoltan    |    20 Feb 2014   •   22:28
Banii românilor, irosiţi de STS
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images
Statul trebuie să plătească peste 11,2 milioane euro pentru că juriştii generalului Marcel Opriş au uitat să facă recurs
Fiecare cetăţean român trebuie să scoată din buzunar aproximativ 60 de eurocenţi pentru a plăti o datorie de 11.240.000 lei, pentru că juriştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), condus de generalul Marcel Opriş, nu au făcut în timp util recursul la un proces, în care se revendica un teren administrat de instituţia statului. Bani care vor ajunge în conturile Mihaelei Cojocaru, care a revendicat un teren administrat de STS, în anul 1997. De atunci termenele la fiecare proces s-au scurs, până când, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale “a uitat” să depună actele pentru recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Întâmplător, juriştii generalului Marcel Opriş au motivat că au interpretat “eronat” numărul zilelor calendaristice. Magistraţii au constatat că recursul făcut de STS a fost tardiv, motiv pentru care femeia a câştigat procesul, iar statul prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor trebuie să plătească banii. Ce au păţit juriştii STS care trebuia să apere interesele statului? Nimic! Puşi în faţa faptului împlinit, conducerea STS încearcă să arunce pisica în ograda Ministerului Finanţelor Publice pe motiv că solicitarea de despăgubiri este formulată doar în contradictoriu cu aceasta.

Mihaela Cojocaru a dat în judecată Serviciul de Telecomuncaţii Speciale şi Ministerul Finanţelor Publice, în 1997, pentru a-şi recupera un teren situat între şoseaua Virtuţii, Splaiul Independenţei şi Podul Grozăveşti. “Terenul pentru care s-a judecat cu STS, din 1997 până în prezent, se află în curtea STS, are o suprafaţă de 11.240 mp şi este afectat de infrastructură de reţele de telecomunicaţii speciale”, a precizat colonelul Adrian Fulea, pentru Jurnalul Naţional. După 11 ani, procesul a ajuns pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În tot acest timp, STS a plătit salariul unor jurişti care trebuia să apere interesele instituţiei de stat. Dar, surpriză! La termenul din 12 iunie 2009, magistraţii de la ÎCCJ au constatat că juriştii au făcut recursul tardiv. Acest lucru a fost menţionat în Decizia nr. 6603 (n.r. ­ vezi facsimil), în care se specifică faptul că: “Respinge ca tardiv recursul declarat de pârâtul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale”. 

Întrebat care au fost motivele pentru care juriştii STS nu au făcut recursul în termenul prevăzut de lege, colonelul Adrian Fulea nu a răspuns direct, dar a precizat că: “Juriştii instituţiei s-au prezentat la acest proces, precum şi în celelalte faze procesuale, au formulat întâmpinări, concluzii scrise, note de şedinţă şi căi de atac”.

În încercarea de a scoate basma curată STS, colonelul Adrian Fulea a încercat să arunce responsabilitatea şi vina în curtea Ministerului Finanţelor Publice. Potrivit acestuia, STS nu este proprietarul terenului în litigiu, ci administrator. “Proprietarul terenului este statul român prin Ministerul Finanţelor Publice. STS a înştiinţat Ministerul Finanţelor Publice că solicitarea de despăgubiri este formulată doar în contradictoriu cu această parte, însă pârâtul respectiv, în recurs, a invocat lipsa calităţii procesuale pasive, excepţie admisă”.

Cum recursul formulat de STS a fost tardiv, judecătorilor de la ÎCCJ nu le-a rămas decât să-i dea o sentinţă favorabilă Mihaelei Cojocaru: “Apelanta este persoana îndreptăţită la măsuri reparatorii prin echivalent pentru terenul litigios în limitele valorii de 11.240.000 euro echivalent în lei ce vor fi stabilite în condiţiile Titlului VII din Legea 247/2005 de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor”. Astfel, STS s-a mulţumit că a rămas cu terenul în administrare, fără a lua vreo măsură împotriva juriştilor care ar fi trebuit să facă recursul în acest dosar. Nici măcar una administrativă.    




×
Subiecte în articol: sts marcel opriş