x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii vorbesc - Basescu - mai avut, Tariceanu - jucator

Banii vorbesc - Basescu - mai avut, Tariceanu - jucator

de Oana Stancu Zamfir    |    05 Ian 2006   •   00:00

Presedintele si-a vandut in 2005 participarile din firme, cu 2,6 miliarde de lei vechi, rudelor si prietenilor, iar premierul a luat 10.000 de euro pe o actiune evaluata anul trecut la 2.500 de lei vechi.

Presedintele Traian Basescu s-a imbogatit anul trecut cu 2,6 miliarde lei vechi, provenite din vanzarea actiunilor pe care le detinea la firma de inghetata, la cea de lactate, precum si la cea din domeniul naval. Cumparatorii sunt ceilalti actionari din societatile in cauza, printre care fratele presedintelui, Mircea Basescu, care asta-vara declara ca nu are bani sa plateasca contributiile la stat pentru una din aceste firme. 1,7 miliarde de lei vechi a incasat presedintele de la fratele sau si asociata acestuia, Anca Ivascu, pentru actiunile de la Prod Cros SRL si Amc Cros SRL, bani care au ramas in banci constantene. La Bucuresti au fost transferate doar 900 de milioane pe care i-au platit presedintelui pentru actiunile sale ceilalti actionari de la Triton SA, printre care si bunul sau prieten Paul Branza, directorul Autoritatii Navale Romane. Potrivit noii declaratii de avere, seful statului a mai castigat circa jumatate de miliard din salariu si 8.300 de dolari pentru deplasari, avand in conturi circa 80.000 USD, 25.000 de euro si 260.000 RON. Declaratia mai contine apartamentul din Strada Mihaileanu cu o valoare de impozitare de circa 2,5 miliarde de lei vechi, un Matiz din 2003 si un Peugeot din 2005, bijuterii de 55.000 de euro si tablouri de 17.000 de euro.

PREMIER - JUCATOR. Calin Popescu Tariceanu a incasat anul trecut dividende de 2,73 miliarde de lei vechi distribuite de Automotive Trade Services, societate pe care o controleaza integral, si 575,9 milioane de lei vechi, jucand la bursa. Cedarea actiunii Prima Broadcasting Group i-a mai adus sefului Executivului inca 10.000 de euro, in declaratia anterioara premierul mentionand ca aceasta actiune valora la acea data 2.500 lei vechi. In calitate de parlamentar, Tariceanu a obtinut venituri de 367,9 milioane de lei. De asemenea, premierul mai are de primit dividende de 10,1 miliarde lei vechi, suma egala cu cea din 2004. Tariceanu prezinta aceleasi conturi si depozite bancare, dar si actiuni sau parti sociale la BRD si SIF Moldova, care nu apareau in vechile declaratii. De asemenea, in noul formular nu mai figureaza actiunile Sicomed. Actiunile pe care acesta le detine la diverse societati se ridica la peste 6 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: observator miliarde vechi