x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baronul Popescu, piatră de gâtul Babelor. A "livrat" Bucegii mafiei imobiliare

Baronul Popescu, piatră de gâtul Babelor. A "livrat" Bucegii mafiei imobiliare

13 Mai 2014   •   23:47
Baronul Popescu, piatră de gâtul Babelor. A "livrat" Bucegii mafiei imobiliare
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Deputatul PMP şi amica sa, Elena Udrea, au distrus Parcul Natural Bucegi, protejat de UE
Deputatul Florin Popescu, fost membru PDL, acum PMP, a stat până în iunie 2012 în fruntea Consiliului Judeţean Dâmboviţa ca un bulibaşă discreţionar, crezând că este mai veşnic decât munţii Bucegi. A sfidat populaţia nu cu inteligenţa sau realizările în folosul obştii, ci cu burdihanul lui etalat la ceremoniile pe care le adora. Inventa aniversări, se agăţa de sfinţi şi domnitori, având pretenţii de ctitor la toate şuşanelele care începeau cu dangăt de clopot şi se terminau în triluri de manelişti. A consumat cu frenezie banii contribuabililor, a hăcuit cu prietena lui Udrea rezervaţii naturale, deschizând cu fanfare asasinarea speciilor rare şi turnând asfalt sub Babele. Cu toate acestea, DNA l-a agăţat pentru nişte camioane cu pui, pregătiţi ca mită electorală la alegerile locale din 2012. Şi, deocamdată, rămâne doar agăţat, deoarece deputaţii nu au reuşit nici ieri să-i ridice imunitatea pentru a putea fi anchetat, din lipsă de cvorum. Iar printre cei care au pus umărul prin absenteism pentru a-l salva pe “baronul puilor” s-a numărat nimeni alta decât buna sa prietenă şi colegă de partid, pemepista Elena Udrea.

Jurnalul Naţional a realizat o amplă campanie de presă despre ilegalităţile comise şi interesele portocalii la asfaltarea Drumului Judeţean 713 cunoscut şi ca Drumul Babelor, făcând legătura între Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului şi Piatra Arsă, în apropierea  monumentelor naturale Sfinxul şi Babele. Fâşia de asfalt taie în două Parcul Natural Bucegi, Sit Natura 2000, protejat de UE, iar în jurul ei s-au adunat uriaşe interese imobiliare. În 2010, când era ministrul Turismului, Elena Udrea declara că vrea o alternativă la Valea Prahovei. Imediat, baronul de Dâmboviţa, Florin Popescu, pe atunci preşedintele CJ Dâmboviţa, a scos de la naftalină proiectul asfaltării unui drum forestier care străbătea Parcul Natural Bucegi până în apropiere de Cabana Piatra Arsă. Lucrarea a fost încredinţată, într-o grabă suspectă, fără respectarea procedurilor legale unei asocieri de firme condusă de un fost consilier judeţean PDL de Prahova, Helmut-Lucian Necula, împuternicit al Cast SRL. Proiectul a costat 50 milioane de lei (fonduri provenite din bugetele judeţelor Dâmboviţa şi Prahova şi de la Ministerul Turismului), fiind asfaltaţi 16 km de drum forestier, ceea ce a permis accesul necontrolat printr-o rezervaţie naturală. Deşi protejat de legislaţia europeană, Autoritatea pentru Protecţia Mediului Piteşti a aprobat avizul de mediu pentru demararea lucrărilor în Parcul Bucegi pe baza unui studiu de impact prost realizat, plin de contradicţii şi care, în unele locuri, avertizează despre efectele nocive pe care acest drum le va avea asupra mediului. Astfel că proiectul Consiliilor Judeţene Dâmboviţa şi Prahova, susţinut financiar de Elena Udrea, în timpul mandatului de ministru al Turismului, a fost realizat în timp-record. La Şaua Dichiului, CJ Dâmboviţa, aflat sub conducerea lui Popescu a construit şi un hotel. De altfel, pentru ridicarea unor cabane în zonă, CJ Dâmboviţa ar fi pompat câte un milion de euro în firmele UV SERVICE SRL (a consilierului PDL Vasile Băluţă) şi CONFORT DÂMBOVIŢA SA (donator oficial la PDL în 2009).

Şi-a făcut campanie electorală pe bani publici

Asfaltarea Bucegilor nu este singurul matrapazlâc al “baronului puilor”. Acum doi ani, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, condus de Florin Popescu, oferea, cu o săptămână înainte de alegerile locale, un mare spectacol popular. Plăţile erau pe măsura scopului nobil: Invent Media SRL ridica un onorariu de 99.324 de lei pentru a o sui pe scenă pe Maria Cârneci. La un asemenea preţ ar fi putut cânta la Târgovişte, în onoarea lui Popescu Florin, tot juriul de la Vocea României, şi tot rămâneau ceva miişoare ca rest. Scena a costat (doar) 44.500 de lei, sumă care este la concurenţă cu păţania fostei colege de la PDL – Ritzi, căreia tot de la o scenă supraevaluată i s-a tras procesul. Pe lângă manifestări care marcau taman în ajun de alegeri 500 de ani de la atestarea judeţului Dâmboviţa, jupân Popescu a plătit din banul public o sumă enormă pentru materialele promoţionale. Oricum, formele care lucrau la afişajul electoral se cam amestecau cu cele pentru 500 de ani. Facturile tăiate pentru materiale de promovare şi diverse imprimate au uşurat bugetul autorităţii judeţene cu 212.000 de lei, aproape 50.000 de euro. Mare aniversare, mare cheltuială, mare om, domn Popescu! Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, prezidată evident de Popescu, a costat şi ea 61.242 de lei. Una peste alta, festivităţile care au lăsat vistieria goală au costat 520.417 lei. Precis rămân în analele fiscului local şi cronicarii vor vorbi peste sute de ani cum baron Popescu arunca banii pe ferestre spre onorarea înaintaşilor şi convingerea electoratului contemporan.
 
Afaceri pentru partid

Popescu a pierdut alegerile şi, după “căderea” lui din funcţie, o serie de documente ieşite la iveală arată cum fostul preşedinte al Consiliului Judeţean transformase publicitatea în scopuri sociale într-o afacere de partid. Firma Ad Hoc Advertising, cunoscută ca furnizoare importantă de materiale promoţionale pentru PDL, se “îngrăşa” înaintea campaniei electorale din contracte excepţionale ca volum. În 2011, cei de la Ad Hoc semnau cu CJ Dâmboviţa contracte în cascadă pentru pliante, broşuri care să încurajeze consumul de fructe în şcoli. Asta seamănă cu proverbul bulgăresc “să-i vinzi grădinarului castraveţi” pentru că Dâmboviţa este cel mai mare producător de fructe din ţară. Promovarea turistică a judeţului a adus în 2011 un contract de o jumătate de milion de lei, iar restul, până la 833.327 lei, au avut ca finalizare perioada campaniei electorale de la locale. Aceeaşi firmă a fost angajată să livreze afişe pentru PDL în judeţ, iar la Bucureşti făcea şi Teodor Baconschi, la Externe, un mic târg cu Ad Hoc Advertising. De unde atâta curaj? Popescu era în reţeaua Blejnar, avea “acoperirea” lui Boc şi prietenia cu Elena Udrea. De la Ministerul Dezvoltării curgeau fonduri europene, iar tăierile de panglici dădeau impresia că Dâmboviţa înfloreşte.

În reţeaua Blejnar
În noiembrie 2012, Jurnalul Naţional a publicat o stenogramă din dosarul “Motorina” care arată că, la 26 august 2010, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost contactat de un bărbat de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Unul dintre finii naşului Florin Popescu a fost “uns”, în toamna lui 2009, director la Fiscul din Dâmboviţa. “Bărbatul” de la Consiliul Judeţean îi mai cerea pe 26 august 2010 lui Blejnar să-l ajute şi cu “o problemă în vamă”. Conform jurnaldedambovita.ro, printr-o ciudată coincidenţă, în aceeaşi perioadă se vorbea în Târgovişte că un anume primar portocaliu, finul naşului său celebru, avusese probleme la vama Arad, unde ar fi încercat să treacă peste graniţă suma de 700.000 de euro. De asemenea, sub conducerea lui Florin Popescu, CJ Dâmboviţa a băgat 1 milion de euro în firma The Money Channel Consulting (controlată pe atunci de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu) prin  trei contracte de “reconstrucţie ecologică” la Bezdead, Conţeşti şi Runcu. Au fost menţionate şi sumele de miliarde lei vechi virate de CJ Dâmboviţa în conturile firmei Money Channel pentru publicitate şi tipărituri, bani publici care, conform presei locale, s-au întors în presa dâmboviţeană PDL-istă pentru a-i asigura propaganda lui Florin Popescu.

Fostul baron PDL, în schema prăduirii a milioane de euro

În 2012, Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a României a stabilit că numai în primele trei luni ale acestui an zeci de milioane de euro au fost prăduiţi prin gestionarea frauduloasă a proiectelor de către ministerele Turismului şi cel al Transporturilor, conduse de Elena Udrea, respectiv Anca Boagiu, potrivit cotidianul.ro. În Dâmboviţa, în cazul proiectului “Lucrări de modernizare a infrastructurii SC Moreni Parc industrial SA”, în valoare de 30.540.000 lei, dat prin procedură de atribuire, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, condus de Florin Popescu, a încălcat normativele europene deoarece “a impus, prin documentaţia de atribuire, cerinţe restrictive la criteriile de calificare şi selecţie”. Tocmai pentru ca să câştige cine vrea Popescu, adăugăm noi. Drept urmare, pentru aceste ilegalităţi, auditorii au aplicat o corecţie de 25% din valoarea contractului, respectiv suma de 7.635.000 lei, bani pe care, evident, nu-i plătea Popescu, scria cotidianul.ro. Tot pe feuda baronului PDL Florin Popescu, în cadrul proiectului “Consolidare, reabilitare şi modernizare Colegiul Naţional Constantin Carabella (corp A+B) Târgovişte”, în urma verificării derulării contractului de lucrări, auditorii au constatat că “faţă de prevederile caietului de sarcini ce a stat la baza atribuirii contractului iniţial de lucrări, pe parcursul derulării acestuia au avut loc o serie de ordine de variaţie care au condus la executarea unor lucrări şi achiziţionarea de materiale ce nu au fost ofertate iniţial”. Drept urmare, suma de 1.087.000 lei aferentă lucrărilor suplimentare atribuite fără organizarea unei licitaţii adecvate a fost considerată neeligibilă.


×
Subiecte în articol: Drumul Babelor