x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu a uitat că a dat Bordeiul lui Constanda

Băsescu a uitat că a dat Bordeiul lui Constanda

de Monica Andrei Capatos    |    09 Iul 2007   •   00:00
Băsescu a uitat că a dat Bordeiul lui Constanda

Incredibil, dar adevărat. Preşedintele Traian Băsescu, cel care pe vremea cănd era primar general a semnat cele două dispoziţii cu ajutorul cărora Costică Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei, condamnă acum acest lucru, manifestănd grijă pentru banii publici. Băsescu este cel care a inceput distrugerea zonei verzi, fiind de acord chiar şi cu tăierea copacilor. Ieri a avut loc un protest chiar in faţa Bordeiului, la care a participat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

Incredibil, dar adevărat. Preşedintele Traian Băsescu, cel care pe vremea cănd era primar general a semnat cele două dispoziţii cu ajutorul cărora Costică Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei, condamnă acum acest lucru, manifestănd grijă pentru banii publici. Băsescu este cel care a inceput distrugerea zonei verzi, fiind de acord chiar şi cu tăierea copacilor. Ieri a avut loc un protest chiar in faţa Bordeiului, la care a participat şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

ŞOCANT. Traian Băsescu şi-a exprimat curiozitatea sămbătă, la Uricani, faţă de modul in care instituţiile statului "abordează" banii publici şi pe cei privaţi.

"De curănd, in Bucureşti a fost un om de afaceri, deci vorbim de bani privaţi, care şi-a permis să ceară despăgubiri, pentru că nu i-a aprobat Consiliul General să incalce Planul de Urbanism General al Bucureştiului. In acest caz, instanţa i-a dat despăgubiri de 17 milioane de dolari, bani pe care ii foloseşte ca şantaj acum pentru consiliu", a declarat tocmai preşedintele, care in nici un caz nu este străin de acest lucru. El, şi nimeni altcineva, in 2003 a semnat cele două dispoziţii de primar general prin care omul de afaceri Costică Constanda a intrat in posesia Parcului Bordei. Ba, mai mult, in urmă cu trei ani, chiar Constanda declara că Băsescu i-ar fi promis modificarea Planului Urbanistic General, astfel incăt să poată construi un cartier rezidenţial pe spaţiul verde. Şi, cu toate acestea, tot in acea perioadă, Băsescu continuă să facă declaraţii populiste, spunănd că nimeni nu se va atinge de nici un copac din Parcul Bordei. "Căt voi fi eu primar, acolo va rămăne parc."

De trei ani, Jurnalul Naţional publică materiale in care semnalează distrugerea Parcului Bordei. La 23.07.2004 s-au aprobat primele defrişări, sub acordul tacit al primarului Băsescu. Prima care a semnat o autorizaţie de tăiere a copacilor a fost Sulfina Barbu, fosta şefă a Direcţiei Protecţiei Mediului, fost ministru al Mediului. Pe baza acordului ei au urmat şi celelalte avize care l-au ajutat pe Constanda să taie peste 100 de arbori.

LANŢ VIU. In ultima perioadă, mai exact după ce a apărut sentinţa definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel, care-i dă căştig de cauză lui Constanda, diferite partide, organizaţii guvernamentale au intreprins in Capitală tot felul de manifestări. Din această serie a făcut parte şi protestul de ieri din faţa Parcului Bordei, la care au luat parte căteva sute de bucureşteni. Printre participanţi s-au numărat şi senatorii Ion Iliescu şi Marius Marinescu, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, avocata Paula Iacob, consilieri generali şi foşti primari.

"Copilăria mea inseamnă Parcul Bordei. Primarul general a fost indus in eroare atunci cănd i s-a spus că Parcul Bordei nu este de utilitate publică. Parcul era păzit de oamenii primăriei şi vorbim de acea perioadă cănd miniştrii nu aveau poliţişti la poartă. Din punct de vedere juridic mai sunt şanse de salvare a parcului", a spus avocata Iacob.

Şi fostul preşedinte Ion Iliescu s-a declarat un cunoscător al zonei, spunănd că in tinereţe işi plimba soţia prin Bordei, care era la vremea aceea un parc amenajat.

mafie. Primarul Vanghelie a abordat problema in stilul său caracteristic, vorbind de grupurile mafiote care au cumpărat Bucureştiul pe baza unor acte false. "Vom face un miting săptămăna viitoare şi-l vom chema pe Traian Băsescu in Piaţa Universităţii, pentru a vorbi de actele de corupţie, aşa cum a promis", a continuat edilul de la 5. Protestatarii au cerut, de asemenea, şi desfiinţarea gardului ce inconjoară Parcul Bordei. Reprezentanţii Partidului Verde au anunţat că azi vor depune plăngeri penale impotriva celor vinovaţi de această situaţie, considerănd că este vorba, de fapt, despre o "crimă ecologică".

Replică

Primarul general, Adriean Videanu, a precizat ieri că atăt timp căt a fost la şefia Capitalei nu a iniţiat, nu a semnat şi nici nu a susţinut nici o hotărăre care să ducă la distrugerea Parcului Bordei. "Am incercat prin negocieri succesive să găsim alte soluţii. Am incercat să dăm terenul pe care se află depoul din spatele Palatului Victoria, dar nu am reuşit. Am incercat să găsim o formă de compensare, nu am reuşit. Am incercat să restituim terenul din Satul Francez, dar nici măcar acest lucru nu l-am reuşit", a susţinut Adriean Videanu. El a adăugat că "este obligat", in privinţa retrocedării, de hotărărea judecătorească.

Sancţiune

Reprezentantul PC in CGMB, Octavian Petrovici, i-a cerut ieri primarului Videanu să-l demită pe juristul din cadrul Primăriei Capitalei care se ocupă de procesul privind Parcul Bordei, pentru că nu s-a prezentat la termenele procesului. El a cerut, de asemenea, DNA să se autosesizeze cu privire la această "atitudine destul de suspectă" a funcţionarului public. Consilierii generali ai PC vor cere la şedinţa de joi a CGMB amănarea votului pentru proiectul privind Planul Urbanistic Zonal pentru Parcul Bordei, pănă la prezentarea deciziei instanţei in acest caz. (Dana Piciu)

×