x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu anulează referendumul.

Băsescu anulează referendumul.

de Iulia Barbu    |    Aniela Nine    |    10 Iun 2011   •   10:20
Băsescu anulează referendumul.

Dupa sedinta primarul sectorului 2, Neculai Ontanu a anuntat ca, in urma discutiilor cu presedintele Basescu, s-a ajuns la decizia de a se renunta la referendumul stabilit pentru 26 iunie.

UPDATE 13:40 - Traian Basescu face declaratii la ora 15:30

Oltean: Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea de reorganizare administrativa a Romaniei

Desi primarul Oprescu abia a anuntat ca presedintele Basescu “le-a dat asigurari' primarilor de sector ca legea reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii “se va discuta in Parlament' impreuna cu legile Capitalei, un anunt total contrar a venit de la secretarul general al PDL, Ioan Oltean: Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei in 8 judete! Oltean a mai anuntat ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi. Capitalele noilor judete, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei vor fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti, a mai precizat Oltean.

Oprescu : Vom discuta legea Capitalei cu legea reorganizarii administrative

“S-a hotarat intr-o consensualitate generala sa renuntam la referendum', a declarat la randul sau primarul general Sorin Oprescu, El a explicat si faptul ca la luarea deciziei consilierilor si primarilor un cuvant greu a avut si faptul ca presedintele Basescu “le-a dat asigurari' ca toate proiectele de lege a Capitalei propuse nu vor intra in dezbatere generala decat atunci cand se va vorbi de legea de reorganizare administrativ -teritoriala. “S-a decis anularea referendumului si urmaeza ca, peste un timp rezonabil, sa putem discuta despre ce inseamna regiunea Bucuresti-Ilfov', a precizat Oprescu.

Consilierul Murg, adus la sedinta cu Politia

Oprescu a povestit si cum unul dintre consilieri, Murg (PDL), care il anuntase ca risca sa nu ajunga la intalnire, a fost adus cu masina politiei, Asta s-a intamplat dupa ce , la strigatul de ajutor al consilierului, Oprescu a raspuns vorbind la politia Capitalei “ca sa i-l aduca cum stiu ei'. In consecinta, consilierul PDL a fost aduc cu o masina “cu girofar', potrivit relatarilor presei.

Consilierii se vor intalni vineri seara in sedinta pentru a adoprta hotararea de anulare a referndumului.

“S-a apreciat ca este bine sa se renunte la el, mai ales ca in Parlament se va discuta in perioada urmatoare despre reorganizarea tarii', a explicat Ontanu concluzia discutiilor cu Presedintele Basescu.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone s-a declarat la randul sau multumit de decizia de renuntare la referendum. “Nu m-a convins presedintele, dar referendumul ajunsese in derizoriu, sunt bucuros ca nu se mai organizeaza pentru ca cetatenii nu stiau ce sa voteze. voi planta copacei de banii care trebuiau alocati', a anuntat Piedone.

Vanghelie: Presedintele este o fiinta vie! Vom discuta legea reorganizarii Romaniei

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat dupa intalnire ca se va renunta la Legea Capitalei, aflata in Parlament, in schimb urmand sa se discute despre legea reorganizarii Romaniei, care ar reuni Capitala si zona metropolitana Ilfov intr-un singur judet.

“Am inteles ca vom avea o invitatie sa discutam si impreuna cu presedintele despre cum ar trebui sa fie organizat Bucurestiul ca si zona metropolitana. Exista o alta lege care va intra in Parlament, se discuta despre legea reorganizarii Romaniei'.

Basescu a plecat fara sa faca declaratii

Intalnirea dintre presedintele Basescu, primarul general al Capitalei, primarii de sector si consilierii generali s-a terminat, presedintele Basescu nedorind sa faca nicio declaratie la plecare. Sedinta primarului general cu primarii de sector si consilierii continua insa.

Astazi, presedintele Traian Basescu s-a intalnit la Primaria Generala a Capitalei cu Sorin Oprescu, edilul Bucurestiului. Tema discutiilor: referendumul care va fi organizat pe 26 iunie. Potrivit informatiilor Jurnalului National, la intrevedere au fost invitatI sI primarii de sector.

Pe 23 mai, dupa mai bine de o luna de la hotararea de consiliu privind referendumul Capitalei, au fost aprobate cele doua intrebari la care vor trebui sa raspunda bucurestenii. Locuitorii Capitalei vor fi intrebati : Va doriti o Capitala cu 7 administratii, controlata de 217 consilieri alesi pe lista de partid?; Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal, asemenea primarilor de sector?

Cele doua intrebari au fost votate de 26 de consilieri, 21 s-au opus, si 3 s-au abtinut. Practic si de aceasta data referendumul a trecut cu amendamentele grupului PDL. Asta dupa ce, tocmai reprezentantii PDL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti au refuzat de doua ori sa participe la sedinta convocata de Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

S-a impus varianta dorita de PDL
Referendumul din 26 iunie va avea 2 intrebari in loc de 7, asa cum se decisese initial. Din pacate, cele doua intrebari sunt formulate tendentios. Sunt la mijlocul unui conflict politic, iar tot ce pot sa fac este sa ma asigur ca bucurestenii isi spun parerea’’, a declarat Oprescu la finalul sedintei de consiliu.

Cele doua intrebari, formulate de grupul PDL nu raspund la schimbarea esentiala impusa de noua Lege a Capitalei si anume aceea privind alegerea primarilor de sector. Astfel, tot ce ar fi trebuit sa elucideze acest referendum este problema primarilor de sector: mai vor bucurestenii sa isi aleaga primarul de sector sau doresc sa fie alesi de catre consilierii generali ? Doua intrebari simple s-au transformat insa in lupta politica la nivelul Capitalei. Sorin Oprescu, edilul Bucurestiului le-a cerut consilierilor, inca dinainte inceperii votului sa formuleze intrebari coerente pe care oamenii sa le inteleaga. »Bucurestenii trebuie consultati. Nu i-a intrebat nimeni nimic in 20 de ani! Nu vor veni la vot daca venim cu intrebari stupide. Pe bucuresteni ii intereseaza cine ii conduce. Cand alegeti cele doua intrebari va rog sa alegeti bine, sa inteleaga omul ce vrem de la el’’, a fost discursul lui Sorin Oprescu dinaintea sedintei de consiliu. Bugetul alocat pentru organizarea referendumului este de aproximativ 1,2 – 1,3 milioane de euro.

×