x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu cere moratoriu politic

Băsescu cere moratoriu politic

de Monica Iordache Apostol    |    10 Noi 2010   •   00:00

În faţa unei săli în care se aflau doar senatori şi deputaţi ai Puterii, preşedintele Traian Băsescu le-a propus ieri partidelor parlamentare "un moratoriu asupra bătăliei politice care să conducă la deblocarea activităţii Parlamentului".
Şeful statului a venit ieri în plenul Parlamentului, la iniţiativa sa, pentru a cere adoptarea a trei proiecte legislative: Legea salarizării unice, Legea pensiilor şi Legea bugetului de stat pe 2011, pentru a putea fi finalizat "cu succes" acordul cu FMI.

Potrivit preşedintelui, încheierea "cu succes" a acordului înseamnă pentru România "ieşirea din criză de credibilitate pe pieţele externe" şi mărirea capacităţii de stimulare a economiei, lucru care va atrage investiţiile străine şi creşterea locurilor de muncă şi a veniturilor.
"O condiţie pentru finalizarea cu succes a acordului este însă acţiunea fermă şi consecventă, pe termen scurt - maximum 30-40 de zile - în câteva direcţii convenite cu FMI", şi-a motivat preşedintele solicitarea privind adoptarea urgentă a celor trei proiecte de lege. "Ratarea ducerii la capăt a acordului ar însemna deprecierea masivă a credibilităţii României care va duce la finanţarea extrem de scumpă a deficitului şi la imposibilitatea de a face plăţile prevăzute în buget", a declarat preşedintele.

Şeful statului a încercat să arunce vina unei eventuale ratări a finalizării acordului cu FMI către partide, spunând că "drumul pe care se va merge rămâne la latitudinea dumneavoastră".
"Dacă lucrurile vor merge în mai bine sau în mai rău, decizia e în mâinile dumneavoastră. Timpul este extrem de scurt: 30-40 de zile şi nici o altă soluţie decât moratoriul nu este viabilă", a susţinut preşedintele, punând partidele să aleagă.
"Orice amânare a deciziei curge în defavoarea noastră. Miza o constituie credibilitatea externă, ieşirea din criza economică şi reluarea creşterii economice", a mai spus şeful statului, concluzionând: "Românii îi vor aprecia pe aceia care se vor bate cu criza economică, şi nu pe aceia care se ascund de efectele măsurilor anticriză". Discursul şefului statului a picat însă într-un moment tensionat în Parlament, dimineaţă Opoziţia propunând ca mesajul preşedintelui să fie programat marţea viitoare, dar a fost înfrântă la vot.

PNL şi PSD au refuzat să asculte mesajul în sala de plen, iar în prima parte a zilei, în şedinţa Camerei Deputaţilor, aceleaşi grupuri s-au retras de la şedinţă, protestând faţă de reapariţia Robertei Anastase la conducerea şedinţei. Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara dimineaţă că aşteaptă de la şeful statului un semnal pentru schimbarea lui Anastase din cauza fraudei la adoptarea Legii pensiilor.

×
Subiecte în articol: observator