x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basescu - Companiile maritime sa scoata hartiile

Basescu - Companiile maritime sa scoata hartiile

de Eliza Popa    |    01 Sep 2006   •   00:00
Basescu - Companiile maritime sa scoata hartiile

Traian Basescu a dezvaluit aseara, la Realitatea TV, ca a rugat companiile maritime comerciale carora le-au apartinut navele pe care le-a comandat sa-i puna la dispozitie orice eventual document de arhiva care i-ar purta semnatura.

Traian Basescu a declarat din nou aseara, intr-o interventie in direct la emisiunea "Oamenii Realitatii", difuzata pe Realitatea TV, ca nu a fost informator sau colaborator al Securitatii, ca nu a comis acte de politie politica in timpul regimului comunist si ca toate rapoartele scrise in perioadele cat a fost capitan de vas si reprezentant la Anvers au fost exclusiv de natura profesionala (tehnice, privind starea echipajului etc): "In calitatea de comandant de nava, de secund al navelor petroliere pe care am facut serviciu, am facut zeci, sute, probabil mii de rapoarte. Erau rapoartele pe care le fac si un comandant roman, si unul suedez, si unul britanic".

LA COMPANII. In ceea ce priveste propriul dosar, Basescu a afirmat: "Nu incercati sa-mi fabricati un dosar pe care nu-l am". Mai mult, seful statului a dezvaluit ca, pe fondul discutiilor publice din ultimele zile referitoare la existenta sau nu a dosarului sau de Securitate, a rugat companiile maritime comerciale carora le-au apartinut navele pe care le-a comandat de-a lungul timpului sa-i puna la dispozitie orice eventual document de arhiva care i-ar purta semnatura. Presedintele Romaniei a adaugat, de asemenea, ca nici unul dintre dosarele desecretizate nu contine informatii despre colegii sai din promotia 1976 a Institutului de Marina Mircea cel Batran, iar numele acestora sunt publice si pot fi verificate. "Eu nu sunt cel care isi propune sa fie spalatorul moral al natiunii, pentru ca n-as putea spune ca viata mea a fost una de sfant. Din acest motiv, nu-mi arog autoritatea celui care face morala natiunii romane", a subliniat cel mai inalt demnitar al statului, care a nuantat, totusi, ca, in ciuda acestei stari de fapt, procesul de curatire a clasei politice este unul necesar.

"SPECIALISTI". Basescu a precizat ca, "dintr-o evaluare grosiera", numarul ofiterilor de Securitate care au facut politie politica (Directiile I si a VI-a) intre anii 1950 - 1989 este de aproximativ 15.000. "In SRI mai sunt 16% ofiteri din fosta Securitate, dintre care operativi doar 6%", a spus el. Intrebat despre ofiterii acoperiti din presa, Basescu a spus ca misiunea serviciilor speciale este preintampinarea agentilor unor structuri care sa deturneze atentia opiniei publice ori sa altereze mesajul transmis prin media autohtona. Referindu-se, din nou, la dosarele recent desecretizate, presedintele Romaniei a anuntat ca in nici unul nu se regaseste vreun nume de ziarist. In privinta acestor documente, presedintele a tinut sa remarce fair-play-ul fostului director al SRI, Radu Timofte, care, intr-o discutie cu el, ar fi recunoscut ca foarte putine din ultimul lot trimis catre CNSAS intruneau caracteristicile de siguranta nationala necesare secretizarii.

ATAC DEVASTATOR. Documentul folosit de Mugur Ciuvica, fostul sef de Cancelarie a presedintelui Emil Constantinescu, impotriva sa in instanta ar fi, dupa spusele lui Basescu, "furat" si, mai mult decat atat, ar contine "un atac devastator" la adresa fostului secretar de partid al Departamentului Transporturi Maritime din Ministerul Transporturilor, neintrunind vreo trasatura de politie politica. (Eliza Popa)

×
Subiecte în articol: basescu observator