x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, desant la Guvern pentru ANI

Băsescu, desant la Guvern pentru ANI

de Aniela Nine    |    21 Iul 2010   •   00:00
Băsescu, desant la Guvern pentru ANI
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu a sosit la Palatul Victoria, unde miniştrii s-au reunit pentru şedinţa de miercuri a Guvernului. Surse guvernamentale afirmă că unul dintre subiectele care ar urma să fie discutate este Legea ANI.



După ce a trimis preşedinţilor celor două Camere scrisorile prin care convoacă Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a repara „draga de ANI", preşedintele Traian Băsescu a făcut un desant şi la Palatul Victoria în timpul şedinţei de Guvern pentru a trasa modul în care noua lege a Agenţiei de Integritate trebuie să fie elaborată.

Pe lângă ANI şi analiza raportului de moni­torizare al CE, a spus premierul Emil Boc, care a susţinut că el l-a invitat pe preşedinte la şedinţă, s-a mai discutat şi despre combaterea evaziunii fiscale, procesul de restructurare, absorbţia fondurilor europene, dar şi efectele inun­daţiilor în Republica Moldova şi solicitarea de sprijin transmisă României de şeful statului vecin. Cât priveşte Legea ANI, preşedintele a cerut ca funcţionarea Agenţiei să fie făcută printr-un singur act, în prezent existând trei acte normative cu dispoziţii congruente. De altfel, după ce Băsescu a sunat mobilizarea la Guvern pentru o lege ANI completă, Curtea Constituţională a dat publicităţii motivele pentru care în urmă cu numai două zile a decis că Legea ANI, în varianta modificată de parlamentari, este neconstituţională.

Astfel, în primul rând, Curtea admite cererea făcută de preşedintele Băsescu, care invoca încălcarea unui articol constituţional referitor la modul în care se stabileşte competenţa decizională a Ca­me­relor Parlamentului. Prin ur­mare, CCR dă dreptate şefului statului, care spunea că deputaţii au competenţa decizională în pri­vinţa comisiilor de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel, comisii care au fost eliminate din textul legii de senatori. Pe lângă aceasta însă, Curtea Constituţională critică modul în care parlamentarii au elaborat proiectul de lege atunci când au pus de acord textul legislativ cu cererea de reexaminare a şefului statului, după ce Curtea decisese deja că anumite articole şi capitole din textul legii sunt neconstituţionale.

Astfel, judecătorii CCR spun că actul normativ nu a fost formulat clar, fluent şi inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce, aşa cum cere legea pri­vind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. „Curtea consideră că actul normativ nu a fost sistematizat corespunzător şi nici redactat într-un limbaj şi stil juridic specific normativ, concis, clar şi precis, care să excludă orice echivoc", se arată în motivarea semnată de judecătorii CCR. De aceea, Curtea a decis că Legea ANI este neconstituţională în totalitate, iar parlamentarii se vor reuni în sesiune extraordinară în august pentru a „repara" legea.

×
Subiecte în articol: special observator