x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, încă o rundă cu „țiganii trăiesc din ce fură”

Băsescu, încă o rundă cu „țiganii trăiesc din ce fură”

de Ion Alexandru    |    25 Oct 2015   •   20:04
Băsescu, încă o rundă cu „țiganii trăiesc din ce fură”

Traian Băsescu are toate şansele să scape de sancţiunea aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ca urmare a afirmaţiilor făcute, la sfârşitul anului 2010, în Slovenia, potrivit cărora romii nomazi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să aprobe, de principiu, judecarea recursului înaintat de fostul președinte.

Afirmaţia din 2010 a lui Traian Băsescu a fost catalogată drept discriminare de către Asociaţia Romani Criss, care a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Colegiul Director al CNCD a refuzat, în 2011, să soluţioneze petiţia, motivând că nu are competenţă teritorială, întrucât declaraţiile au fost făcute pe teritoriul altui stat, unde nu are jurisdicţie. Hotărârea a fost atacată în instanţă de către Romani Criss unde, atât Curtea de Apel Bucureşti, pe fond, în anul 2012, cât şi ÎCCJ, în recurs, în 2014, au obligat CNCD să se pronunţe asupra afirmaţiilor făcute de fostul președinte al României.

Astfel, în 10 februarie 2014, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a analizat pe fond petiţia, constatând că declaraţia lui Traian Băsescu reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. Fostul presedinte a fost amendat cu o amenda contravenţională de 600 de lei. Băsescu a atacat în instanţă această hotărâre, considerând că sancţiunea a fost emisa ilegala, iar magistratii au constatat ca exista temeiuri pentru judecarea recursului.

Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. (…) Eu am fost primar şi am oferit locuri de muncă romilor. Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte.
Traian Băsescu, 3 noiembrie 2010, Slovenia

Băsescu a mai fost sancţionat pentru că s-a referit la o jurnalistă a postului de televiziune Antena 1 cu apelativul „ţigancă împuţită”. De asemnea, în 2007, când s-a externat din spital, i-a strâns mâna medicului Mircea Ghemegian, afirmând „în sfârşit, un armean bun. Un armean competent”

×