x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, la Deveselu: Pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate

Băsescu, la Deveselu: Pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate

28 Oct 2013   •   13:54
Băsescu, la Deveselu: Pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate

Președintele Traian Băsescu a afirmat luni, la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, că pentru o țară ca România baza dezvoltării începe de la securitate, adăugând că el are sentimentul datoriei împlinite.

"Faptul că SUA și NATO sunt reprezentate la un nivel atât de înalt este pentru noi semnul importanței pe care o dați evenimentului de astăzi. Pentru noi, pentru români, evenimentul de astăzi poate are o semnificație mai adâncă, iar această semnificație este integrarea României în sistemele și structurile NATO. România intră în clubul statelor membre NATO care vor asigura una din cele mai perfecționate soluții de protejare a cetățenilor europeni și a cetățenilor americani împotriva amenințărilor reale pe care-l reprezintă atacul cu rachete balistice. Semnificația evenimentul de astăzi arată că aliații au capacitatea să își apare cetățenii de orice tip de amenințare", a spus Băsescu, în discursul susținut la ceremonia de la Deveselu.

El a subliniat că pentru o țară ca România baza dezvoltării începe de la securitate.

"În mod categoric, pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo, poți să vorbești despre dezvoltare economică și cetățeni care trăiesc în siguranță. În ceea ce ne privește, evenimentul de astăzi mai are o semnificație, o semnificație a încrederii aliaților noștri în România. Pentru moment, investiția de la Deveselu este o investiție româno-americană, sperăm ca atunci când investiția va fi terminată și sistemele operaționalizate sistemul să fie parte a sistemului de protecție al NATO", a adăugat președintele, potrivit Agerpres.

El a ținut să le mulțumească autorităților americane, vicepreședintelui Joe Biden și președintelui SUA Barack Obama, ministerelor Apărării din cele două țări, Ministerului de Externe român, dar și administrației locale despre care spune că a oferit tot sprijinul pentru ca începerea investițiilor de la Deveselu să fie posibilă.

În încheiere, președintele le-a urat tuturor celor prezenți la ceremonie să aibă satisfacția pe care el o are în aceste momente.

"Sentimentul meu este acela al datoriei împlinite", a conchis șeful statului român.

Oficialități române, americane și din partea NATO participă luni la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie să fie operaționale începând cu 2015.

La eveniment participă și ministrul Apărării, Mircea Dușa, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu și alți oficiali români.

×