x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, omul Statelor Unite

Băsescu, omul Statelor Unite

de Gabi Golea    |    08 Feb 2008   •   00:00
Băsescu, omul Statelor Unite

ANALIZÅ ● Istoria unei campanii electorale
Un expert francez în serviciile de informaţii americane susţine, într-un interviu publicat vineri, 1 februarie, de ziarul Izvestia, că Traian Băsescu a fost candidatul sprijinit de SUA în alegerile prezidenţiale din 2004. • Gogomănia nucleară



ANALIZÅ ● Istoria unei campanii electorale
Un expert francez în serviciile de informaţii americane susţine, într-un interviu publicat vineri, 1 februarie, de ziarul Izvestia, că Traian Băsescu a fost candidatul sprijinit de SUA în alegerile prezidenţiale din 2004.


După cum demonstrează analiza evenimentelor din decembrie 2004 din România, "exportul de revoluţii poate reuşi numai atunci când există cerere internă pentru aşa ceva. Înlocuirea preşedintelui Iliescu cu candidatul sprijinit de SUA, Traian Băsescu, s-a făcut cu brio. Acele partide, acele grupuri de intelectuali şi mişcări studenţeşti care l-au promovat pe Băsescu s-au bazat în mod real pe SUA. Băsescu este încă popular în România. Da, într-adevăr, totul a fost organizat de americani. Finanţarea de peste ocean a vizat în special organizarea demonstraţiilor studenţeşti", afirmă Catherine Durandin, profesor la Institutul pentru cercetări internaţionale şi strategie şi autoarea mai multor cărţi, între care "La Roumanie de Ceauşescu", 1988, "Ceauşescu, Verites et Mensonges d’un roi communiste", 1990; "Histoire des Roumains" 1995.

Întrebată de corespondentul ziarului rus despre modul în care americanii racolau preoţi din ţările est-europene, Durandin declară că, în timpul "democratizării" României, serviciile secrete americane acţionau cu succes prin intermediul preoţilor militari. "Serviciile de informaţii aveau programe speciale pentru preoţii ortodocşi din cadrul armatei. Ei erau instruiţi cum să-i monteze pe enoriaşi, cum să preîntâmpine «supunerea oarbă» a soldaţilor în faţa ordinelor neconstituţionale."


CIUDÅŢENII. "Am fost uluită de cât de abili s-au dovedit americanii în a pătrunde în mediul închis al armatei lui Ceauşescu, care la acea vreme funcţiona exclusiv pe baza serviciului militar obligatoriu. Nu am date exacte referitor la numărul de preoţi recrutaţi. Însă ideea în sine mi s-a părut extrem de originală", a declarat Catherine Durandin.

Experta franceză a mai declarat că, pe vremea când studia circumstanţele căderii dictatorului Ceauşescu, a descoperit lucruri foarte ciudate, cum ar fi faptul că fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu a studiat în SUA în 1988, iar ambasadorul de atunci al României la ONU fusese bursier al unui centru ştiinţific american.

"Mi-au trezit interesul şi ceilalţi membri ai guvernului român «democratic» format după înlăturarea vechiului regim. S-a dovedit că majoritatea erau protejaţi ai americanilor", a afirmat Durandin.


STUDII ÎN SUA. Întrebată dacă, în opinia ei, aproape toată noua elită politică a României a făcut "pregătire specială" în SUA, Catherine Durandin a răspuns: "Poate nu pregătire, dar cu toţi s-a stabilit un contact. Şi toţi primeau instrucţiuni – asta e clar".

"Politica de deschidere a României a dat Washingtonului posibilitatea de a forma o conducere la vârf după propria sa voinţă. Dacă e să vorbim de România, Bulgaria şi chiar Ungaria şi să vedem ce făceau actualii miniştri şi politicieni importanţi înainte de anii 1990, vom obţine o imagine ciudată. Unii au făcut deplasări îndelungate în SUA, alţii au făcut cursuri americane de management. A fost o muncă profesionistă a serviciilor americane de informaţii de recrutare a oamenilor utili din Europa de Est", a conchis experta franceză.

×
Subiecte în articol: observator