x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, reclamat pentru discriminare. Declaraţiile rasiste ale preşedintelui ţării au stârnit protestele societăţii civile

Băsescu, reclamat pentru discriminare. Declaraţiile rasiste ale preşedintelui ţării au stârnit protestele societăţii civile

de Elena Stan    |    20 Iun 2013   •   19:15
Băsescu, reclamat pentru discriminare. Declaraţiile rasiste ale preşedintelui ţării au stârnit protestele societăţii civile
Sursa foto: facebook.com

Preşedinte european, uterul meu nu e competenţa ta“, „Preşedinte jucător, pentru ţară şi popor, naşte tu cu drag şi spor“, „Sărăcie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» preşedintelui“, „«Patriotismul» comunist a omorât mii de femei“, „Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate“, „Copilul ei, dreptul ei“, „Cartonaş roşu. Copiii ­ alegere, nu datorie. Femeile rome, cetăţene“. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise de femeile care au participat, ieri, la flashmob-ul organizat în faţă la Palatul Cotroceni. Cele 25 de femei prezente în faţa Palatului Cotroceni au protestat împotriva declaraţiilor făcute marţi de preşedintele Traian Băsescu legat de femeile rome. „Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă. (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie“, a afirmat Băsescu.
Protestatarele au fost luate la întrebări de jandarmi, fiind legitimate şi gonite la doar câteva minute după ce au ajuns în faţa palatului Cotroceni. Jandarmii le-au gonit deoarece au susţinut că protestul lor nu era autorizat.

„Marţi mergem la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi depunem plângere în legătură cu declaraţiile domnului preşedinte Traian Băsescu. Vom reclama faptul că declaraţiile acestuia sunt romofobe, sexiste şi naţionaliste. A pus jandarmii să ne legitimeze şi să ne gonească, însă nu se va termina aşa uşor. Am depus pancartele cu mesajele noastre la Preşedinţie, avem numere de înregistrare, ceea ce înseamnă că este obligat să ne dea un răspuns“, ne-a declarat Carmen Gheorghe, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Femeilor Rome. „A fost o iniţiativă cetăţenească extrem de bună şi de reuşită. I-am arătat preşedintelui Băsescu faptul că există şi altă opinie publică decât a dumnealui şi că nu tolerăm mesajele sexiste şi discriminatoare“, a spus Oana Băluţă, lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii din Bucureşti. „Faptul că, în 2013, preşedintele unui stat ne aruncă cu mult timp în urmă, în perioada în care drepturile de reproducere erau controlate, este inacceptabil. De asemenea, este inacceptabil să cataloghezi astfel femeile rome“, a adăugat lectorul universitar. La încheierea acţiunii de la Cotroceni, Oana Băluţă a subliniat că „important este ca şi mesajele despre drepturile omului, drepturile femeilor, drepturile minorităţilor să îşi găsească locul într-o societate democratică“.

"Probabil preşedintele Băsescu a făcut aceste afirmaţii pe fondul entuziasmului generat de faptul că va deveni bunic. Este o viziune retrogradă. Femeia poate fi împlinită şi utilă pentru societate şi fără să fie mamă. Este greu să facă mulţi copii când nu există infrastructură: protecţie la locul de muncă, centre pentru copii în cadrul firmelor sau legea bonelor. Puţine mame din România mai sunt casnice. Viziunea preşedintelui seamănă cu politica pronatalistă ceauşistă", a declarat Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei "Mame pentru Mame".

Flashmob-ul nu avea nevoie de autorizaţie
Tinerele au susţinut că nu le trebuia autorizaţie, invocând articolul 3 din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, potrivit căruia „nu trebuie declarate, în prealabil, adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfăşoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat“. Protestul de joi a fost anunţat, miercuri seară, de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen Filia, E-Romnja, Grupul pentru Acţiune Socială, Asociaţia Front, Clubul Academic de Studii Europene, Romano ButiQ, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială şi Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Aceste ONG-uri consideră „disciminatorii, rasiste, sexiste şi naţionaliste“ unele declaraţii făcute de şeful statului, marţi, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea roma este foarte productivă, menţionând că natalitatea este un act patriotic pentru femeile din ţara noastră.

Băsescu recidivează
Femeia romă a fost adusă în discuţie de Traian Băsescu şi cu alte ocazii. În 2007, Traian Băsescu a folosit termenul de „ţigancă împuţită“ atunci când i s-a adresat reporterului Antenei 1, Andreea Pană. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat atunci pe Traian Băsescu doar cu un avertisment, deşi expresia a fost calificată de acelaşi Consiliu ca fiind discriminare rasială.
Mai mult, declaraţia recentă a Preşedintelui în favoarea creşterii natalităţii este taman pe dos faţă de ceea ce declara în 2010, atunci când căuta să justifice tăierea indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi reducerea concediului maternal. Băsescu spunea atunci că „România a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi“. „În orice caz, în ultima vreme am observat că România nu mai are femei, are mămici. Şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi“, declara Traian Basescu, într-un interviu acordat televiziunii publice în urmă cu trei ani. 

×
Subiecte în articol: discriminare traian basescu