x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: România a trecut de cel mai greu an. În 2011 îşi va relua creşterea economică

Băsescu: România a trecut de cel mai greu an. În 2011 îşi va relua creşterea economică

01 Ian 2011   •   15:37
Băsescu: România a trecut de cel mai greu an. În 2011 îşi va relua creşterea economică
Sursa foto: Marin Raica /Jurnalul National

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Predeal, că România a încheiat anul cu 1.270.000 de funcţionari, apreciind că numărul acetora este mare, iar în doi-trei ani trebuie să se ajungă la 900.000 de angajaţi în sectorul de stat, "pentru a nu mai fi o povară pe cheltuielile publice".
  
Preşedintele a precizat că trebuie continuată reforma în domeniul fiscal, iar companiile "trebuie să aibă tot mai puţin contact cu funcţionarii de la ghişee".
  
Băsescu a afirmat că în România sunt încă mulţi funcţionari, arătând că de la 1.270.000 de bugetari, câţi există în prezent, statul trebuie să ajungă, în doi-trei ani, la 900.000 de funcţionari, "pentru a nu mai fi o povară pe cheltuielile publice".
  
Preşedintele a mai spus că nu statul creează locuri de muncă, ci sectorul privat.
  
"Sectorul privat este cel care creează locuri de muncă şi garantează evoluţia", a adăugat şeful statului.



Băsescu: În 2011,
România îşi va relua creşterea economică

În plus, Băsescu a declarat că România a reuşit să treacă de cel mai greu an, iar în 2011 îşi va relua creşterea economică, chiar dacă timid, subliniind că pentru aceasta este nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului, altfel criza putându-se repeta oricând.
  
"Cheia este continuarea reformelor statului. Fără acestea o astfel de cirză se poate repeta oricând", a arătat Băsescu, potrivit antena3.ro.
  
El s-a referit la modernizarea sistemului de sănătate, a celui fiscal şi a celui educaţional, arătând că fără reformă în educaţie tinerii nu vor avea nicio şansă să îşi găsească locuri de muncă în România sau în ţările Uniunii Europene.
  
Preşedintele a mai spus că şi-ar dori să trecem de criză cu un altfel de stat. "Trebuie să fie anul în care schimbările în funcţionarea statului să fie ireversibile", a mai spus preşedintele, exprimându-şi speranţa că Guvernul va reuşi să continue reformele începute.
  
"Nici un guvern nu are capacitatea să ia 100% măsurile dificile, dar, aşa cum a reuşit până acum, cu certitudine va avea capacitatea să continue şi anul viitor", a afirmat preşedintele.
  
Pe de altă parte, el a spus că "Uniunea Europeană se află în epicentrul crizei şi că nimeni nu a crezut că omenirea va trece printr-o astfel de criză".  "Uniunea Europeană se află în epicentrul crizei şi nu ne putem face că nu vedem", a adăugat Traian Băsescu.

Băsescu nu a fost în piaţă, de Revelion, pentru că nu a fost invitat

Preşedintele a explicat că absenţa sa din mijlocul oamenilor, într-o piaţă publică, de Revelion, a fost cauzată de faptul că nu a primit invitaţie din partea niciunui primar.

Şeful statului a fost întrebat de nu a fost prezent, cu prilejul trecerii dintre ani, în mijlocul oamenilor, într-o piaţă publică, aşa cum a obişnuit în anii precedenţi. "Şi anul trecut, dacă vă aduceţi aminte, am renunţat să fiu într-o piaţă, chiar era imediat după alegeri, am fost într-un restaurant, am ieşit pe trotuar, am spus 'La mulţi ani!'. Trebuie să vă spun un lucru: ca să te duci într-o piaţă, trebuie să te invite un primar. De când la Bucureşti nu mai este primar PDL, n-am mai primit vreo invitaţie. Am mai încercat prin ţară, la Braşov într-un an, dar dacă nu te invită un primar, unde să te duci peste programul omului?", a explicat preşedintele.

Pe de altă parte, şeful statului a spus că urările de Anul Nou către români nu sunt politice. "Puteam foarte bine să le fac într-un studio, între steaguri, dar mi-a rămas atât de întipărită în minte imaginea lui Ceauşescu şi pe urmă a lui Iliescu urând românilor dintre steaguri, încât am refuzat varianta asta, clasică să spunem pentru un preşedinte român. Şi am tot încercat alte soluţii. Asta e", a conchis şeful statului.

El a făcut aceste declaraţii în staţiunea Predeal, unde se află împreună cu soţia sa şi unde şi-a petrecut Revelionul.

×