x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: "România începe să devină competitivă. Vom analiza diminuarea taxelor"

Băsescu: "România începe să devină competitivă. Vom analiza diminuarea taxelor"

de Daniel Ionaşcu    |    31 Iul 2011   •   15:44
Băsescu: "România începe să devină competitivă. Vom analiza diminuarea taxelor"

Unii politicieni populisti au inceput sa se pregateasca de campanie, a de­cla­rat ieri presedintele Traian Ba­ses­cu la intalnirea de la Cotroceni cu delegatiile FMI, CE si BM. "Problema este, din ce am observat in ultimele zile, ca unii politicieni popu­listi au inceput sa se pregateasca de campanie. Nu, Romania trebuie sa ramana serioasa. Acesta este mesajul meu catre dumnea­voas­tra", a spus Basescu. Seful sta­tului a mai adaugat ca tara noastra a iesit din criza relativ mai rapid fata de alte tari care inca se lupta cu o recesiune prelungita, in vreme ce ni­ve­lul re­dus al datoriei publice face ca Ro­ma­nia sa aiba "o sansa uriasa pe viitor".

Basescu a amintit si de problema reducerii pierderilor intreprinderilor de stat, pe care Romania trebuie sa o rezolve pana la finele anului.

Intr-o declaratie ulterioara, pre­se­dintele a anuntat ca din discutiile cu FMI a reiesit ca toate obiectivele pentru cea de-a doua revizuire a acordului au fost atinse, iar Romania a inceput sa devina competitiva prin mentinerea deficitului de cont curent sub 5%. In acest context, avand in ve­dere si ca Romania a reluat cres­te­rea economica, se va lua in calcul reducerea numarului taxelor in viitor.

Pana atunci insa, seful statului a insis­tat asupra mesajului de responsabi­litate a politicienilor in viitorul context electoral. "Vreau sa se stie ca nu este de tolerat nici un fel de populism. Situatia in jurul nostru, in UE, este fra­gila, deci e fragila si in Romania. Ori­ce populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice si ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au facut romanii in 2010 si mai ales in 2011", a avertizat Basescu.

Pre­se­din­tele a criticat declaratiile din ul­ti­me­le zile ale "politicienilor care nu au avut curaj sa anunte o masura de austeritate", dar care acum, populist, anun­ta mariri de salarii pentru 2012. Declaratiile presedintelui vin in contextul in care deputatul Adrian Nitu (PDL), vicepresedintele la Co­mi­sia de buget-finante din Camera De­putatilor, declara vineri ca, din dis­cu­tiile cu reprezentantii Finan­te­lor, a reiesit ca acestia vor propune ma­jorarea salariilor bugetarilor in trei transe, incepand chiar din luna oc­tom­brie a acestui an, fiecare astfel de transa urmand a fi de cate 5%. Informatiile au fost ulterior infirmate.

De asemenea, ministrul Muncii, Sebasti­an Lazaroiu, a tot declarat sap­ta­ma­na trecuta ca bugetarii isi vor recupera pierderile de salarii. Nici minis­trul Finantelor, Gheorghe Ia­lo­mi­tia­nu, nu s-a lasat mai prejos si a anun­tat recent ca pensiile vor creste cu o rata mai mare decat inflatia din 2012. Primul politician care a vorbit insa despre marirea salariilor si pensiilor in 2012, chiar de la 1 ianuarie, a fost chiar premierul Emil Boc, in luna mai. El anunta atunci ca, in functie de cresterea economica, maririle vor duce la revenirea salariilor la nivelul din 2009. De asemenea, tot la capito­lul popu­lism, saptamana trecuta, Gu­vernul a aprobat un memorandum care consfinteste infiintarea "cosului de solidaritate", cu alimente "la cel mai scazut pret" pentru pensionari.

Cu toate acestea, FMI a redus usor prognoza de crestere econo­mica a Ro­ma­niei pentru 2012 de la 3,9% la 3,7% si a mentinut estimarea pentru acest an, scrie Mediafax, care citeaza surse guvernamentale.

Rezultatele evaluarii vor fi pre­zen­tate de FMI astazi, intr-o confe­rin­ta de presa. Romania a semnat in luna martie un acord de tip preventiv cu FMI, in valoare de 3,5 miliarde de euro. La acesta se adauga 1,4 mi­liarde de euro, tinuti tot preventiv la dispozitia tarii noastre de UE.

×