x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu se fereşte de Mihăileanu 2. Dosarul prin care şi-a atribuit singur locuinţă ca primar poate fi redeschis după 22 decembrie

Băsescu se fereşte de Mihăileanu 2. Dosarul prin care şi-a atribuit singur locuinţă ca primar poate fi redeschis după 22 decembrie

de Gabriela Antoniu    |    27 Oct 2014   •   20:15
Băsescu se fereşte de Mihăileanu 2. Dosarul prin care şi-a atribuit singur locuinţă ca primar poate fi redeschis după 22 decembrie

Traian Băsescu mai are mai puţin de două luni până la încheierea mandatului de la Cotroceni şi nu dă semne că are de gând să se mute în celebra casă din Mihăileanu, mai ales că a făcut deja cerere la Guvern să i se dea o casă de protocol în baza Legii privind drepturile foştilor şefi de stat.

"Dacă m-aş duce în Mihăileanu, acolo e un bloc cu nouă familii, oamenii ăia ar intra într-un proces de verificare, ceea ce mi-ar crea şi mie un disconfort. Doamnă, cu siguranţă nu o să stau în stradă", a declarat duminică Băsescu. Declaraţie ce ar putea fi interpretată şi ca o presiune pentru urgentarea procedurilor de acordare a locuinţei de protocol astfel încât, încheierea mandatului, pe 21 decembrie, ora 24:00 să-l prindă măcar cu casă nouă, dacă nu în casă nouă. Şi aceasta în condiţiile în care premierul Ponta a anunţat duminica trecută că cererea de locuinţă depusă de Băsescu la Secretariatul General al Guvernului (SGG) este în lucru. "E în lucru (n.r. - cererea lui Băsescu). Probabil pentru că nu am răspuns rapid la solicitare a sărit cu ofiţerul acoperit. Nu-i acord eu, Victor Ponta, o casă, i-o acordă Guvernul în baza legii care prevede pentru foştii şefi de stat dreptul la o reşedinţă, însă eu nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală, din câte ştiu şi domnul Iliescu şi domnul Constantinescu stau în nişte condiţii decente, dar nu...Vorbim de decenţă. Nu o garsonieră la etajul 10, dar nici palate", a declarat premierul Ponta. Conform unor informaţii date publicităţii de Antena 3, Băsescu a pus ochii pe două imobile de pe marginea lacului Snagov, Vila nr.1. A şi Vila nr.1.B, cu un teren de peste 37.000 de metri pătraţi, unde ar vrea să se retragă după încheierea mandatului. Informaţia a apărut cu o săptămână înainte ca Băsescu să trimită oficial cererea la SGG, motiv pentru care RAAPPS a negat că şeful statului a solicitat cele două imobile sau o altă locuinţă de protocol.

Dosarul imobilului a dispărut din arhiva Primăriei
Din declaraţia dată duminică seara reiese clar că Băsescu nu vrea să se mute în casa din Mihăileanu nr.2 şi caută motive pentru a justifica pe de o parte de ce vrea neapărat o locuinţă de protocol şi pe de altă parte de ce abandonează aşa uşor o locuinţă pentru care a riscat un dosar penal, dosar omorât însă din faşă de procurorul Lucian Doxan de la Parchetul General care a decis să-i dea NUP pe 12 decembrie 2005, deşi documentele dovedeau contrariul. O zi mai târziu, Administraţia prezidenţială a anunţat public că preşedintele Traian Băsescu va renunţa la casa din Mihăileanu. Trei zile mai târziu, Băsescu s-a răzgândit şi a anunţat într-o emisiune televizată că nu va mai renunţa la casă pentru că el ar fi cumpărat-o legal în baza Legii 10, nu a Legii 112 aşa cum scrie chiar în contractul semnat cu Administraţia Fondului Imobiliar. Pentru ca povestea să fie completă, dosarul imobilului din strada Mihăileanu nr. 2 a dispărut din arhiva Primăriei, conform unei adrese a Direcţiei Dezvoltare Urbană - Direcţia Spaţiu Locativ şi cu Altă Destinaţie din Primăria Capitalei, datată 27 iulie 2012. “Având în vedere solicitarea referitoare la imobilul din Str. Ştefan Mihăileanu nr.2 prin care s-a cerut verificarea în arhiva Direcţiei Spaţiu Locativ şi cu Altă Destinaţie (DSLAD) a documentelor ce au stat la baza repartizării spaţiului menţionat vă informăm că acestea nu se regăsesc în evidenţele noastre şi în consecinţă nu au fost preluate de DSLAD”, se arată în răspunsul adresat primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Epopeea casei din Mihăileanu a început la 14 august 2002, când primarul Capitalei Traian Băsescu îşi repartizează etajul unei vile din fondul locativ de la Primăria Capitalei. Locuia pe atunci în Prezan nr. 4, unde îşi prelungise contractul până în martie 2003. În februarie 2003 însă se mută în casă nouă. Nu în Mihăileanu, ci în Băneasa, unde îşi cumpărase o vilă la 21 octombrie 2002. Trei săptămâni mai târziu, la 12 noiembrie, a donat-o fiicei sale, Ioana, însă a continuat să locuiască acolo până când, ca şef de stat, s-a mutat la Vila Lac 3. Dar, în timp ce se muta în Băneasa, primarul Băsescu îşi cumpăra pe 4 februarie 2003 şi etajul de vilă din Mihăileanu.

Ilegalităţi drese din condei
Deşi a insistat că “afacerea” prin care şi-a repartizat casa din Mihaileanu (care costa circa 300.000 de euro, dar pe care el a plătit cu doar 19.301 dolari), este legală, Băsescu a încălcat legea la achiziţionarea locuinţei. El a susţinut că a cumpărat prin Legea 10, care dădea dreptul chiriaşului din casa naţionalizată să o cumpere, dacă nu a fost revendicată. Legea 10 face trimitere în continuare la vechea Lege 112/1995, articolul 9 dând dreptul la cumpărare caselor de către chiriaşi cu o condiţie: să nu fi dobândit sau înstrăinat o locuinţă proprietate personală după 1 ianuarie 1990. Traian Băsescu dobândise o locuinţă până la aceea dată, casa din Băneasa, şi o înstrăinase, donând-o fiicei Ioana. În plus, articolul 6 din normele metodologice de aplicare a Legii 112/1995 spune că “dreptul de a cumpăra apartamentele în care locuiesc îl au numai chiriaşii care, având un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele respective la data intrării în vigoare a legii”. Adică a doua jumătate a anului 1996. Or Traian Băsescu a închiriat în 2002 şi a cumpărat în 2003.

Ca urmare, un grup de senatori au făcut plângere la Parchet împotriva lui Băsescu, iar într-un timp record procurorii conduşi pe atunci de Ilie Botoş au decis neînceperea urmăririi penale la doar o zi după ce Elena Udrea, avocatul preşedintelui, a depus la Parchet mai multe documente legate de casa din Mihăileanu. Procurorul Lucian Doxan de la Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale, scăpându-l pe Băsescu de dosarul penal al casei din Mihăileanu printr-un artificiu juridic. Şi anume, casa cumpărată pe Legea 112/1995, cum a fost scris în actul de vânzare cumpărare, ar fi fost cumpărată pe Legea 10/2001, printr-un act adiţional scos din mânecă, chiar în aceeaşi zi a semnării contractului de vânzare-cumpărare iniţial! Fost jurisconsult înainte de Revoluţie, procurorul Doxan a mai dat o soluţie importantă pentru liniştea lui Băsescu. El a închis dosarul “fraudarea alegerilor din 2004", când se afla în funcţia de şef anchete speciale la Parchetul ICCS. În 2005, CSM i-a respins prin vot unanim, cererea de a trece ca procuror inspector. În schimb, a fost detaşat într-o funcţie extrem de sensibilă, ca procuror la DGIPI, şi eliberat din funcţie la cererea Ministerului de Interne după un uriaş scandal. De altfel, el a făcut cererea de pensionare în 2009. De atunci, s-a retras discret la Brăila unde şi-a deschis un cabinet de avocatură.

×