x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basescu: "Situatia s-a complicat"

Basescu: "Situatia s-a complicat"

05 Mai 2005   •   00:00

"Efervescenta razboinica" din Irak a complicat procesul de negociere cu rapitorii jurnalistilor.

  • de ANA ILIE, MARIA TOADER
  • OBSERVATOR

  • SPERANTE. Chiar daca se implinesc 39 de zile de la rapirea ziaristilor, Basescu spune ca nu exista nici un pericol iminent
    Aflat la o reuniune pe tema "Cum sa ne promovam cultura", presedintele Traian Basescu a declarat, aseara, ca "lucrurile s-au complicat extrem de puternic" in cazul ziaristilor nostri rapiti in Irak, dupa alegerea noului guvern irakian, in contextul actiunilor declansate de coalitie si fortele irakiene.

    Conform Mediafax, presedintele a mai afirmat ca "au fost niste actiuni foarte viguroase ale coalitiei si ale fortelor irakiene", in timp ce explica faptul ca trebuie sa plece de la dezbatere, desi era invitat sa participe pana la sfarsitul discutiilor: "As mai sta, dar nu in conditiile in care avem jurnalisti rapiti in Irak". El a plecat imediat de la Club Prometheus, unde a avut loc dezbaterea, spre Cotroceni si a condus o noua sedinta a celulei de criza.

    EXPLICATII. Cuvintele sale au facut imediat valuri, aruncand o noua lumina asupra situatiei in care se afla cei trei ziaristi romani rapiti in Irak, mai cu seama ca in urma cu cateva zile el a afirmat ca "jurnalistii nostri sunt in viata si se fac toate eforturile pentru a fi adusi acasa teferi". Constient ca afirmatiile sale scapate la reuniunea pe teme de cultura ar putea starni panica, Basescu si-a rastalmacit vorbele si a explicat, la RealitateaTV, sensul pe care a vrut sa-l dea afirmatiilor: "Colegii dumneavoastra, cetateni romani, sunt in aceeasi situatie ca si duminica. Sunt pentru moment in afara unui pericol iminent. Suntem in contact cu gruparea care-i detine. La 19:30, in urma atentatelor care au fost astazi (n.n - ieri), am convocat serviciile de informatii ale Romaniei pentru a face o analiza asupra situatiei din Bagdad, bazata pe toate informatiile de la structurile de informatii ale statului roman", a spus Basescu.

    CONTACTE INGREUNATE. Intrebat daca au existat dificultati in reluarea contactului cu gruparea care-i detine pe ziaristi, presedintele a spus ca "a existat contact, dar din pacate a trebuit sa iesim din rutina obisnuita ca urmare a evenimentelor din ultimele zile din Bagdad. Nu avem nici un semnal ca situatia ziaristilor romani s-ar fi inrautatit. S-au inrautatit conditiile in care se poate mentine contact. Pot spune ca orice ratare a unui contact cu intermediarii care reprezinta gruparea care-i detine este un element de alerta maxima. Lucrurile s-au complicat extrem de puternic in Bagdad. O complicare a situatiei din Bagdad creeaza dificultati de contactare, de negociere, dar asta nu se refera la starea fizica a ziaristilor. Sunt ca niste oameni dupa 38 de zile de detentie in conditii acceptabile pentru detentie, dar inacceptabile din punct de vedere al calitatii umane".

    Presedintele a refuzat sa raspunda daca s-a primit vreun raspuns in legatura cu cererea formulata de autoritatile de la Bucuresti pentru eliberarea lui Marie-Jeanne Ion. "Va asigur ca daca ar fi fost un raspuns care putea fi adus la cunostinta opiniei publice fara sa afecteze situatia negocierilor as fi facut-o", a precizat Basescu.

    Aflat la Washington, cu prilejul unei vizite de patru zile pe care o efectueaza in SUA, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu a precizat: "Ceea ce stiu cu siguranta este ca cei trei jurnalisti sunt in viata. Agenda noastra nu va fi configurata de nici un rapitor. Sunt doua chestiuni separate. Prima este ca cei trei jurnalisti sa se intoarca acasa si cu totii speram sa vina teferi si nevatamati, iar cea referitoare la angajamentul Romaniei in Irak este cu totul altceva".

    ALTII. Drama ostaticilor romani din Irak nu este singulara. Franta si Australia au cetateni rapiti pe teritoriul irakian, pe care se straduiesc in aceste zile sa ii elibereze. Daca despre ostatica franceza, jurnalista Florence Aubenas, autoritatile de la Paris au anuntat ca sunt in contact cu rapitorii, in schimb, situatia cetateanului australian este mai dramatica. Ministrul australian de Externe, Alexander Downer, a avut o interventie la postul de televiziune de limba araba Al-Jazeera, unde a pledat pentru eliberarea lui Douglas Wood, un om de afaceri in varsta de 63 de ani, pentru ca acesta "nu se simte bine. Are probleme grave de inima, iar unul dintre ochi ii este afectat". Rapitorii lui Douglas cer retragerea trupelor australiene, americane si britanice din Irak, potrivit unei inregistrari video difuzate duminica de postul de televiziune Sky News. Insa Australia a replicat dur, refuzand sa cedeze ultimatumului rebelilor, dar a trimis in Irak o echipa de negociatori pentru a incerca sa obtina eliberarea sa.

    ATAC. Intre timp, in Irak, atentatele sangeroase par sa nu se mai sfarseasca. Ieri, cel putin 50 de persoane au fost ucise intr-un atentat sinucigas ce a avut loc la Erbil, in Kurdistanul irakian. Desi bilantul final al atacului nu a fost dat publicitatii inca, agentiile de presa relatau despre o cifra uriasa de raniti, intre 90 si 150.

    UN LIDER SUNNIT INTERVINE
    Viata australianului Douglas Wood, luat ostatic in Irak, se afla in mainile liderilor tribali si religiosi din aceasta tara, care au o influenta mare asupra gruparilor islamiste extremiste, comenteaza cotidianul Sydney Morning Herald.

    Una dintre figurile influente este Hassan Zadaan, un lider tribal sunnit, fost general in armata lui Saddam Hussein. "Daca acest om a fost rapit de insurgenti, promit ca voi obtine eliberarea lui", a declarat Zadaan, care a negociat eliberarea unor ostatici din Germania, Franta si Egipt. El activeaza in afara unor delegatii oficiale. De obicei, se implica in cazuri de acest fel la cererea rudelor ostaticilor sau a organizatiilor umanitare. "Respect rezistenta, dar nu pot negocia cu criminali care doresc doar bani. Asta mi-ar afecta reputatia", a continuat Zadaan.

    In calitate de seic al tribului al-Lehabi si membru al fostei armate irakiene, Zadaan are multe cunostinte, in special in randurile sunnitilor care sprijina rezistenta. Zadaan a dezvaluit ca a fost rugat de o organizatie din Franta sa ajute la eliberarea ziaristei franceze Florence Aubenas, rapita la 5 ianuarie, la Bagdad. De data aceasta, ca reactie la apelul Sydney Morning Herald, Zadaan a trimis doi consilieri care sa inceapa negocierile pentru eliberarea lui Douglas Wood.
    ×
    Subiecte în articol: basescu observator irak eliberarea