x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu vorbeşte de funie în casa spânzuratului

Băsescu vorbeşte de funie în casa spânzuratului

de Gabriela Antoniu    |    18 Ian 2012   •   21:00
Băsescu vorbeşte de funie în casa spânzuratului

Joi, in prima sa iesire publica dupa izbucnirea protestelor din Capitala si din tara, la intalnirea anuala cu diplomatii straini acreditati la Bucuresti, presedintele Traian Basescu nu a suflat o vorba despre manifestatiile din Romania. A prefe­rat sa vorbeasca despre dictaturile altora si sa-i laude pe cei care au avut curajul sa le infrunte. El le-a spus diplomatilor straini ca 'primavara araba' este evenimentul politic cel mai important al anului 2011, 'un moment de cotitura istorica si o sansa imensa pentru regiune'.

'«Primavara araba» ne-a oferit ocazia de a retrai momentul euforiei produse acum mai bine de 20 de ani de caderea dictaturilor din Europa de Est. Ne-a creat, de asemenea, responsabilitatea de a oferi altora experienta acumulata in propriul proces de tranzitie', a spus seful statului despre valul de proteste si demonstratii din lumea araba ce au condus la prabusirea unor regimuri totalitare.

El a continuat, 'filosofand' despre moderatie, echilibru, res­pec­ta­rea optiunilor celorlalti, existenta demna a cetatenilor, negocieri. 'Miza fundamentala a momentului pentru comunitatea internationala in raport cu tarile care au cunoscut miscari transformatoare este de a sustine calea moderatiei si echilibrului, a bunei convietuiri si respectului fata de optiunile celorlalti, atat in plan intern, cat si extern, premise fundamentale pentru asigurarea bunastarii si existentei demne a cetatenilor acestor tari. (…) Romania va continua sa promoveze si necesitatea recladirii increderii actorilor regionali pentru reluarea grabnica a negocierilor, fara preconditii, in scopul solutionarii politice a conflictului din Orientul Mijlociu. Suntem interesati sa contribuim, alaturi de alti parteneri, la instaurarea pacii, stabilitatii si securitatii in zona', a mai spus Basescu.

Noua legea a sanatatii, o prioritate
Seful statului le-a prezentat ambasadorilor straini si prioritatile interne pe anul in curs, din care nu lipsesc noua lege a sanatatii si reorganizarea administrativa a tarii. 'Voi continua sa fiu un partener activ al Guvernului in ceea ce priveste adoptarea masurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. In acest sens, asteptam intrarea in vigoare, in iunie, a Codului de Procedura Civila, va fi definitivata de asemenea noua lege a sanatatii, va fi continuata reforma companiilor de stat si vor fi adoptate noi masuri pentru stimularea mediului de afaceri si cresterea absorbtiei fondurilor europene', a spus Basescu. 'De asemenea, avem in vedere o eventuala reorganizare administrativa a tarii daca vor permite conditiile politice', a adaugat el.

Ca si cand ar fi vrut sa contracareze acuzatiile veni­te din strada la adresa guvernantilor, Basescu le-a spus diplomatilor straini ca economia romaneasca a evoluat, in primele noua luni ale anului 2011, 'peste asteptarile multora', in special datorita productiei agricole bune, a cererii mari la export si a investitiilor guvernamentale. 'In conditiile in care stabilitatea economiei noastre va continua sa se consolideze, inclusiv prin mentinerea unui rating de tara stabil, nu exista motive de preocupare care sa fundamenteze o eventuala retragere de lichiditati de pe piata romaneasca. Asadar, exista toa­te premisele ca, prin pastrarea ritmului reformelor, promovarea unei po­li­tici bugetare pru­dente, caracterizata de men­ti­ne­rea unui nivel inalt al in­vestitiilor, si prin imbunatatirea ab­sor­btiei fondurilor europene, economia roma­neas­ca sa inregistreze si in 2012, dar si in anii urmatori valori pozitive ale cresterii economice', a mai spus seful statului.

Traian Basescu nu a ratat ocazia de a-si spune of-ul legat de refuzul primirii Romaniei in Schengen. 'Suntem surprinsi ca, dupa ce am ridicat problema de doua ori in Consiliul European, in oc­tom­bri­e si in decembrie, decizia de aderare intarzie, desi situatia de drept si de fapt este clara', a spus seful statului, sustinand ca 'toate conditiile sunt indeplinite pentru o decizie favorabila'. Basescu s-a aratat deranjat si de mentinerea restrictiilor pe piata muncii de catre noua state membre ale UE, consi­derand-o 'pe deplin nejustificata'.

EBa da linkuri, iar Traian Basescu face glume
Europarlamentarul Elena Basescu, fata cea mica a sefului statului, da de inteles ca romanii care ies de o saptamana in strada sunt manipulati. Ea a postat pe contul sau de Twitter linkuri spre articole de presa in care se vorbea despre protestatari platiti sa vina la mitinguri. Un articol se refera la un protestatar scos in palme de mama sa, care il intreba daca i s-au dat bani sa participe la miting, iar el confirma.
Elena Basescu a dat un link si spre Ziare.com, la un articol in care era descrisa aparitia la protest a unui tanar, Gabriel Oniga, seful PSD Cluj, intr-o limuzina.

Este prima reactie, desi indirecta, care vine dinspre familia prezidentiala despre protestele din tara. Ieri, cand il astepta pe noul ambasador al Marocului in Romania pentru a-si prezenta scrisorilor de acreditare, seful statului s-a adresat razand jurnalistilor, intrebandu-i cu ce se mai ocupa. 'Nu sunteti la vreo manifestatie, pe undeva?', i-a intrebat Basescu.

×