x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu vrea reexaminarea Legii gazelor

Băsescu vrea reexaminarea Legii gazelor

de Iulia Barbu    |    10 Ian 2012   •   19:08

Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea actului normativ care modifica Legea gazelor in sensul valorificarii productiei interne exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, solicitand respingerea textului legislativ.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a trimis, marti, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea articolului 4 alineat (2) litera b) din Legea gazelor 351/2004.

Seful statului mentioneaza ca legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor legii "in sensul valorificarii productiei interne de gaze naturale exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import" si opineaza ca adoptarea acestei reglementari de catre Parlament constituie "un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene".


"Solicitarea de informatii reflecta suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restrictiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul in cauza. In acest moment, Comisia Europeana examineaza raspunsul formulat de autoritatile romane, o posibila urmare a acestui proces fiind declansarea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru de catre Romania", se mentioneaza in cererea de reexaminare.

Camera Deputatilor a adoptat, in 15 decembrie, proiectul de modificare a Legii gazelor, initiat de deputatul PSD Iulian Iancu, potrivit caruia companiile din Romania nu vor putea exporta gaze naturale pana cand nu vor fi asigurate surse alternative de import la infrastructura actuala.

In luna aprilie, cand a initiat proiectul, Iancu afirma ca exportul de gaze este acum lovitura de gratie care poate fi data economiei romanesti.
Infrastructura actuala nu permite exportul de gaze din Romania. Chiar daca Romania are o conducta de gaze conectata la sistemul ungar de gaze, pe ruta Arad-Szeged, prin acesta pot fi realizate in prezent doar importuri.

Romania importa gaze din Federatia Rusa, indirect, prin intermediari, si din Ungaria, de unde vin cantitati nesemnificative prin raportare la consum.
Singurele modalitati prin care Romania va putea sa isi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco si AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este functional, iar realizarea lor este estimata in cativa ani.

Cei mai mari producatori de gaze sunt OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias.
OMV Petrom a anuntat ca va exporta gaze daca piata de gaze din Romania nu va fi liberalizata. Fondul Monetar International a cerut Executivului sa liberalizere preturile gazelor naturale si electricitatii pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

×