x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu a împlinit 61 de ani. Ce i-au urat politicienii

Traian Băsescu a împlinit 61 de ani. Ce i-au urat politicienii

de Agerpres    |    04 Noi 2012   •   09:39
Traian Băsescu a împlinit 61 de ani. Ce i-au urat politicienii
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a împlinit, azi, 61 de ani, fiind felicitat public atât de liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, cât și de premierul Victor Ponta .

”O fac în nume personal şi oricărui român care împlineşte o vârstă, în oricare dintre zilele anului, îi doresc sănătate, viaţă lungă şi bucurie”, a declarat Ungureanu.

De asemena, premierul Victor Ponta a declarat că serviciul de protocol al Guvernului îi va transmite preşedintelui o scrisoare de felicitare.

Întrebat sâmbătă, la Alexandria, dacă i-a pregătit un cadou şefului statului, premierul a răspuns: ”Nu, dar cred că e normal şi civilizat, între instituţii, în mod sigur, serviciul de protocol al Guvernului va transmite duminică scrisoarea de felicitare”.

Pe 20 septembrie, când Ponta şi-a serbat ziua de naştere, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis un coş cu trandafiri albi.

Şeful statului, care împlineşte duminică 61 de ani, a fost felicitat, prin intermediul presei, de către mai mulţi reprezentanţi ai USL, între care ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, şi deputatul PSD, Mădălin Voicu. Acesta din urmă a spus că-şi doreşte ca Traian Băsescu să-şi controleze mai bine atitudinile politice şi ”să devină parte într-o construcţie care urmează imediat după 9 decembrie să se desăvârşească”.

Preşedintele PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, i-a transmis urări de sănătate preşedintelui, în timp ce liberalul Ludovic Orban a afirmat că democrat-liberalele Roberta Anastase şi Elena Udrea sunt cele care ar trebui să-i facă urări şefului statului.

Băsescu își sărbătorește ziua de naștere la Sinaia, la Foișor. Președintele a fost vizitat, în acest week-end, de fostul ministru al Transporturilor, Anga Boagiu și de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Traian Băsescu s-a născut pe 4 noiembrie 1951, în localitatea Basarabi, judeţul Constanţa.

Este absolvent al Facultăţii de Navigaţie din cadrul Institutului de Marină ”Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1976). A fost bursier la Cursurile Avansate de Management în Industria Transportului Maritim, organizate de Academia Navală Norvegiană, pe care le-a absolvit în 1995. Deţine brevetele internaţionale de ofiţer de marină comercială, clasa a III-a, a II-a şi a I-a şi brevetul internaţional de Căpitan de cursă lungă.

Băsescu şi-a început cariera politică imediat după Decembrie 1989. A fost ministru al Transporturilor în guvernele Petre Roman (30 aprilie 1991-16 octombrie 1991) şi Theodor Stolojan (16 octombrie 1991-19 noiembrie 1992). În 1992, a fost ales deputat din partea Partidului Democrat (PD), devenind şi vicepreşedinte al Comisiei de Industrie şi Servicii a Camerei Deputaţilor.

În 1996, a fost ales deputat PD în circumscripţia Vaslui. După câştigarea alegerilor din 1996 de către Convenţia Democrată din România (CDR), Traian Băsescu a preluat portofoliul Transporturilor în Guvernul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 - 11 februarie 1998).

După demisia lui Victor Ciorbea, în următoarele cabinete ale CDR - guvernele Radu Vasile (17 aprilie 1998 - 22 decembrie 1999) şi Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 - 26 iunie 2000) - Traian Băsescu a deţinut acelaşi portofoliu - cel al Transporturilor.

La alegerile locale din 2000, a câştigat mandatul de primar al Capitalei în turul al doilea.

În 2000, a devenit şi preşedinte al Organizaţiei Partidului Democrat al Municipiului Bucureşti. În 2001, a fost ales preşedinte al Partidului Democrat.

La alegerile locale din 6 iunie 2006, Traian Băsescu a fost ales primar general al Capitalei pentru al doilea mandat, candidând din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr (DA) PNL-PD, în cadrul primului tur de scrutin.

La 6 octombrie 2004, în cadrul Conferinţei Naţionale a Alianţei DA, preşedintele PD, Traian Băsescu, a fost desemnat candidatul alianţei la preşedinţia României, după retragerea lui Theodor Stolojan, care invocase motive de sănătate.

A fost ales preşedinte al României în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, din 12 decembrie 2004.

În timpul mandatului său prezidenţial, la 16 aprilie 2007, Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament (între 20 aprilie 2007-23 mai 2007). A fost reconfirmat prin referendumul din 19 mai 2007.

Traian Băsescu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de preşedinte în 2009. A câştigat alegerile prezidenţiale, în urma celui de-al doilea tur de scrutin.

La 6 iulie 2012, Traian Băsescu a fost suspendat, pentru a doua oară, din funcţia de preşedinte al României de către Parlament. A fost reconfirmat în funcţia de preşedinte în urma referendumului din 29 iulie 2012. Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, însă nu a fost întrunită condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil. La referendumul privind demiterea preşedintelui Băsescu prezenţa a fost de 46,24% (8.459.053 de persoane), iar dintre cei care s-au prezentat la urne 87,52% (7.403.836 de persoane) s-au pronunţat pentru demitere, iar 11,15% (943.375 de persoane) - împotrivă.

Traian Băsescu este căsătorit şi are două fiice, Ioana, care este notar, şi Elena, care deţine un mandat de europarlamentar. 

×