x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băseştii, cumpăraţi de Bercea cu 280 €. Moneda de aur primită la Costeşti este un ducat falsificat, bătut la Strehaia

Băseştii, cumpăraţi de Bercea cu 280 €. Moneda de aur primită la Costeşti este un ducat falsificat, bătut la Strehaia

de Dan Constantin    |    01 Oct 2014   •   18:51
Băseştii, cumpăraţi de Bercea cu 280 €. Moneda de aur primită la Costeşti este un ducat falsificat, bătut la Strehaia

Maria Băsescu a primit de la Bercea Mondial un ban de aur în momentul în care s-a născut marea prietenie dintre cele două clanuri. Cadoul oferit la Costești, la Festivalul romilor, în 8 septembrie 2009, s-a dovedit a fi otrăvit. Apropierea dintre Băsești și Clanul Bercea a declanșat un mega- scandal politico-financiar. Mircea Băsescu, care l-a nășit pe copilul Izaurei, este în arest; Bercea, condamnat, este în pușcărie, iar copiii lui prin anchete sub stare de reținere. Banul de aur este depozitat în patrimoniul statului, familia prezidențială s-a lepădat de cadou ca de un vis urât. El este inventariat și Băsescu l-ar vrea îngropat. O minimă expertiză a monedei de aur primită de Băsescu arată că la Cotroceni este depus un fals: moneda nu este un ducat austriac autentic. Banul este bătut la Strehaia și are doar jumătate din greutatea ducatului veritabil. El doar seamănă cu moneda lui Franz Iosef, dar este o contrafacere ordinară, vizibilă și jenantă pentru cele două părți implicate în poveste. Banul este inscripționat „Strehaia“ ca să nu fie nici un dubiu cu locul de fabricație. Are diametrul exact cu cel al duca- tului mare, dar cântărește doar 7 grame. Este „subțiat“ la jumătate pentru că țiganii au văzut că președintele este ieftin la cumpărat. Valoarea de inventar – 280 de euro.

Maria Băsescu a primit de la Bercea Mondial un ban de aur în momentul în care s-a născut marea prietenie dintre cele două clanuri. Cadoul oferit la Costeşti, la Festivalul romilor, în 8 septembrie 2009, s-a dovedit a fi otrăvit. Apropierea dintre Băseşti şi Clanul Bercea a declanşat un megascandal politico-financiar. Mircea Băsescu, care l-a năşit pe copilul Izaurei, este în arest; Bercea, condamnat, este în puşcărie, iar copiii lui prin anchete sub stare de reţinere. Banul de aur este depozitat în patrimoniul statului, familia prezidenţială s-a lepădat de cadou ca de un vis urât. El este inventariat şi Băsescu l-ar vrea îngropat. O minimă expertiză a monedei de aur primită de Băsescu arată că la Cotroceni este depus un fals: mondea nu este un ducat austriac autentic. Banul este bătut la Strehaia şi are doar jumătate din greutatea ducatului veritabil. El doar seamănă cu moneda lui Franz Iosef, dar este o contrafacere ordinară, vizibilă şi jenantă pentru cele două părţi implicate în poveste. Banul este inscripţionat “Strehaia” ca să nu fie nici un dubiu cu locul de fabricaţie. Are diametrul exact cu cel al ducatului mare, dar cântăreşte doar 7 grame. Este “subţiat” la jumătate pentru că ţiganii au văzut că preşedintele este ieftin la cumpărat. Valoarea de inventar – 280 de euro.

În lista finală a bunurilor primite cu titlu gratuit, cu prilejul unor acţiuni de protocol, în anul 2009, încheiată în 23 decembrie, la poziţia 13 aflăm cum este înscrisă în scriptele de la Cotroceni moneda blestemată. Traian Băsescu a trecut în patrimoniul instituţiei prezidenţiale banul de aur primit cu atâta tam-tam la Costeşti de Maria Băsescu. Cadoul de 280 de euro este astfel caracterizat: “Monedă de aur primită la Costeşti, judeţul Vâlcea, de la Casa Regelui Cioabă, în data de 8 septembrie 2009. Moneda a fost bătută în anul 1915. Cu diametru de 4 cm, grosime de aprox. 0,2 mm şi o greutate de 7 grame, are pe avers inscripţionat un cap de bărbat încoronat şi inscripţia Frank Iosif – Strehaia. Este găurită în partea de sus şi prinsă într-o fundă de mătase”.

Moneda de aur aninată la gâtul Mariei Băsescu copiază un ducat austriac. Este însă un fals care poate fi depistat foarte uşor consultând cataloagele de numismatică. În lume circulă ducaţi Franz Joseph; ei au fost bătuţi şi în Ungaria şi după dispariţia Imperiului Habsburgic. Seriile puse în circulaţie după 1920 au inscripţionat anul 1915. Numele împăratului este scris Franc Ios I D G Austriae Imperator. Pe avers este imprimată stema imperială. Diametrul ducatului autentic are 40 mm şi grosimea de 0,7 mm. Greutatea monedei originale este de 13,3696 grame. Au fost bătuţi şi se află în circulaţie şi ducaţi mici, cu un diametru de 20 mm, grosime de 0,8 mm şi greutate de 3,4909 gr.

Mariei Băsescu i s-a oferit un kitsch, e drept de aur, în loc de un ducat veritabil. În timpul lui Ceauşescu, pentru că monedele de aur erau interzise la deţinere, ţiganii au fentat restricţia. Le-au dat găuri şi au transformat tezaurele lor de monede de aur în salbe. După 1989, meşterii aurari au trecut la fabricaţia de ducaţi, o monedă bine vândută în Europa. Atelierul de la Strehaia a produs piesa dedicată familiei Băsescu: un ducat subţiat, cu diametrul monedei veritabile dar la jumătate greutatea în aur.



×