x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătălia pentru clădirile istorice continuă / Romii terorizează centrul Timişoarei

Bătălia pentru clădirile istorice continuă / Romii terorizează centrul Timişoarei

de Mircea Opris    |    14 Oct 2008   •   00:00
Bătălia pentru clădirile istorice continuă / Romii terorizează centrul Timişoarei

Imobilul de pe strada Mihai Eminescu numărul 36 a rămas printre ultimele case istorice neacaparate de către romi, în centrul istoric al oraşului. În urmă cu săptămână, locatarii de la parterul vilei s-au trezit cu un picior de porc aruncat pe terasă. Aceştia i-au sesizat imediat pe poliţiştii de la secţia 1, tocmai din cauză că romii au mai recurs la diverse acte de intimidare la adresa celor din imobil, în ultimii ani.



Imobilul de pe strada Mihai Eminescu numărul 36 a rămas printre ultimele case istorice neacaparate de către romi, în centrul istoric al oraşului. În urmă cu săptămână, locatarii de la parterul vilei s-au trezit cu un picior de porc aruncat pe terasă. Aceştia i-au sesizat imediat pe poliţiştii de la secţia 1, tocmai din cauză că romii au mai recurs la diverse acte de intimidare la adresa celor din imobil, în ultimii ani.

Incidentul readuce în actualitate metodele de intimidare a locatarilor români care locuiesc în casele pe care romii au reuşit să pună mâna. E vorba despre peste 30 de case din centrul istoric al oraşului, toate imobile cu valori de piaţa între 1 şi 5 milioane de euro.

Piciorul de porc şi mâţa moartă

Pe teresa de la parterul casei cu numărul 36 de pe bulevardul Mihai Eminescu a fost găsit un picior de porc. "Nu ştia exact ce este cu acea bucata de carne. Avea păr negru şi copite. Am sunat la poliţie. Au venit doi agenţi şi şi-au notat ceva în agendă după care au plecat. Nu este prima oară când ni se întâmplă lucruri de acest gen”, ne-a declarat O.A. , administrator al firmei care funcţionează la parterul clădirii.

Acelaşi gen de probleme l-au avut şi alţi locatari ai imobilului. Cu un an înainte, cei care stau la parter au mai găsit cadavrul unei pisici, tot pe terasă. Tot anul trecut, romii au fost de două ori la firma de la parter. Prima dată au întrebat dacă această casă este de vânzare. A doua oară, au schimbat tonul şi au aunuţat locatarii să îşi strângă lucrurile, pentru că ei, romii, s-au înţeles cu proprietarul pentru cumpărarea casei. Cu toate aceste ameninţări, locatarii nu s-au lăsat intimidaţi. Proprietarul imobilului respectiv, rămas printre puţinele neacaparate de romi, a fost curtat vizavi de posibila vânzare a casei, cu o valoare imobiliară de aproximativ 2,5 - 3 milioane de euro este de vânzare. Printre cei interesaţi se numără şi familiile de romi care locuiesc în imobilele dimprejur.

Precedente periculoase
Practica ţigănească de a intimida locatarii vilelor pe care vor să le cumpere în centrul Timişoarei a devenit de notorietate de aproape un deceniu. Metoda este cunoscută: romii cumpără unu sau două apartamente din vilele de care sunt interesaţi, după care trec la intimidări şi ameninţări ale locatarilor din celelalte apartamente ale imobilului.

Scopul este fie de a-i determina pe aceştia să le vândă, dacă sunt proprietari, fie de a-i face să plece, dacă sunt chiriaşi, cum este şi cazul firmei din imobilul de pe Mihai Eminescu numărul 36. Atât pe diverse posturi de televiziune cât şi pe reţeaua publică YouTube, timişorenii au postat filmuleţe în care memebri ai clanurilor de romi îi înjură pe locatarii vilelor, le aruncă animale moarte, le ung cu fecale uşile de la intrare sau le lasă leşuri de animale pe preş.

Mai mult, există zeci de sesizări atât la poliţie cât şi la Prefectura Timiş, cu privire la aceste comportamente. Cu toate acestea, până acum nu s-au luat măsuri împotriva autorilor, iar dacă aceştia au fost identificaţi de obicei au primit un avertisment sau cel mult o amendă din partea poliţiştilor.

Poliţia trebuie să iasă din amorţire

"Noi am fost intrigaţi de faptul că poliţiştii şi-au notat ceva într-un carneţel şi ne-au întrebat dacă am mai avut probleme cu vecinii. Nu au făcut nici măcar o fotografie ca să nu mai vorbim despre ridicarea "obiectului”, adică a piciorului de mistreţ”, ne-a mai declarat unul dintre angajaţii firmei care funcţionează în casa de pe Mihai Eminescu numărul 36. De altfel, poliţia nici nu poate face prea multe în astfel de cazuri în care autorii pot fi uşor bănuiţi dar nu exitsă martori sau nu sunt prinşi în falgrant. Mai trebuie spus că în imobilele vecine casei în cauză locuiesc mai multe familii de romi bogaţi.

"La sesizarea telefonică, un echipaj al secţiei 1 poliţie s-a deplasat la adresă, unde a găsit pe terasă un picior de porc mistreţ. S-a întocmit o notă de constatare. În acest moment cercetările continuă, dat fiind faptul că au mai existat precedente, conform celor declarate de cei ce au făcut reclamaţia. Pe viitor, se va lua măsura supravegherii mai atente a imobilului, de către echipaje de patrulare şi de către poliţiştii de proximitate. În plus, vom lua legătura cu proprietarul imobilului şi cu chiriaşii pentru a le recomada să monteze o instalaţie de supraveghere video a casei”, ne-a spus agentul Marinela Apostolache, împuternicit ca purtător de cuvânt la Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş.

×
Subiecte în articol: observator romii