x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bătălie medievală, reconstituită la Castelul Huniade

Bătălie medievală, reconstituită la Castelul Huniade

de Theodora Şutiu    |    12 Aug 2019   •   11:30
Bătălie medievală, reconstituită la Castelul Huniade

Timişoara a găzduit, weekendul trecut, prima ediţiei a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, primul de acest gen din oraş. Punctul culminat al evenimentului a fost reconstituirea bătăliei de la Vadul Nisipurilor, care a avut loc în urmă cu 1085 de ani, un eveniment istoric foarte important în istoria Transilvaniei. Pe lângă demostraţii făcute de cavaleri, spectatorii au avut parte de mâncare inspirată din epoca medievală, dar şi concerte de muzică veche.

 

Localnicii și turiștii prezenţi în centrul oraşului Timişoara au trăit pe viu o pagină din istoria Evului Mediu: trupe de artiști au recreat atmosfera cetății din urmă cu 500 de ani. În curtea Castelului Huniade, oaspeții au admirat costumele specifice epocii, dar și armele de temut din acea vreme. Au fost ridicate corturile, iar cavalerii și ajutoarele lor au expus armele, scuturile și armurile din dotare.  

 

Importanţa culturală

Fost director al Muzeului Naţional Bănăţean, Dan Leopold Ciobotaru susţine că festivalul a fost organizat special pentru tinerii şi turiştii interesaţi de istoria acestei zone. „Relicvele Evului Mediu străbat din subteranele oraşului. În subsolul Timişoarei se păstrează o bună parte din oraşul medieval, cu fortificaţiile, casele care au fost demolate la suprafaţă, dar care, în unele cazuri, au fost păstrate şi s-au construit clădiri noi, peste parterul multisecular, înălţându-se oraşul. Dar partea veche a oraşului medieval a rămas, în multe locuri, neatinsă”, a spus Dan Leopold Ciobotaru.

 

Armata ducelui Glad

Bătălia de la Vadul Nisipurilor are o semnificaţie importantă în istorie. Concret, în 934, triburile maghiare treceau Tisa și Aranca și continunându-şi înaintarea pe teritoriul Banatului din zilele noastre. La Vadul Nisipurilor le-a ieşit în cale însă ducele Glad, cu o armată formată din pecenegi, români și bulgari. Trupele ducelui au pierdut însă bătălia, iar Glad s-a refugiat mai întâi la Kovin și apoi la Orșova, iar în cele din urmă a încheiat pacea cu maghiarii. Glad și urmașii săi aveau să continue să conducă însă ducatul până în jurul anului 1004. Pentru a celebra această pace, câteva zeci de tineri s-au costumat în cavaleri, luptându-se ca strămoşii lor.

 

Unica relicvă datată din Evul Mediu din Timişoara de astăzi, care a rămas în picioare, este Castelul Huniade, o construcţie realizată de meşteri italieni, în timpul lui Carol Robert de Anjou, şi terminată, cel mai probabil, în 1315, pentru că în 1316 regele era deja stabilit în noul său castel.

×