x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bebelus rapit - Vina fara vinovati

Bebelus rapit - Vina fara vinovati

de Alex Nedea    |    02 Oct 2006   •   00:00
Bebelus rapit - Vina fara vinovati

Acum patru zile, un copil de 2 luni a disparut din Maternitatea Craiova. A fost scos din spital fara ca nimeni sa observe. In vreme ce responsabilii pentru disparitia acestui bebelus paseaza vina de la unul la altul, parintii vor sa-si caute dreptatea in justitie.

Parintii copilului sunt oameni saraci si bolnavi, obisnuiti ca autoritatile sa-si bata joc de ei fara sa poata reactiona, asa cum s-a intamplat atunci cand s-au dus sa-i scoata bebelusului certificatul de nastere. In loc de Cristinel Bogdan, numele dorit de parinti pentru baiatul lor, in acte a aparut simplu: "Ion". Parintii nu au protestat. S-au obisnuit repede cu ideea ca acum au doi copii cu acelasi nume, iar pe tata tot Ion il cheama. "Cand o sa vina acasa, o sa-i strig Ion al mare si Ion al mic", zice tatal, Ion Golovin. Dupa ce i-au furat numele copilului, aceleasi autoritati sictirite i-au anuntat intr-o seara ca bebelusul lor a fost rapit din maternitate.

OBSTACOLUL SARACIEI. Satenii spun despre Marinela Urata, mama copilului, ca nu o duce mintea prea mult, iar daca o lasi singura in Craiova nu poate sa se mai intoarca acasa. Omul cu care traieste este insa un barbat destupat la minte, dar, fiind orb, e si el dependent de ceilalti. Zice ca niciodata nu s-au gandit sa-si abandoneze copilul. Cei care s-au grabit sa-l declare abandonat pe bebelus sunt medicii si asistentele de la spital, cei care sunt considerati acum vinovati de nesupraveghere. Directia pentru Protectia Copilului din Dolj a luat cu o luna in urma o declaratie de la parinti in care acestia au sustinut ca vor lua acasa baietelul nascut prematur de indata ce se va face bine. Cei doi parinti traiesc dintr-o pensie de handicap a barbatului si din cat primeste Marinela ca ingrijitoare. In total, 4 milioane pe luna. S-au gandit ca nou-nascutul din spital va avea nevoie de lapte cand va veni acasa si, din putinul lor, s-au imprumutat la banca si si-au cumparat o vacuta. Opt suflete traiesc in casa lor de doar doua camere. In saracia lor e imposibil sa dea in judecata spitalul, asa cum au fost sfatuiti de vecini. Ar vrea ca macar acum sa se razbune pe autoritati, dar ar avea nevoie de un avocat cu inima mare care sa se lupte pe gratis cu cei mari de la Craiova. "Numai cu vorba celor din spital putea fi luat de acolo. L-o fi vandut", ofteaza Ion Golovin, in timp ce muierea lui sade tacuta langa el.

SUSPECTI - ZERO. In vreme ce Ion Golovin, tatal copilului disparut, implora rapitorul sa aiba mila, la politia din Banie se ofteaza mult. "Da, este un caz greu, pentru ca este atipic si nu se incadreaza in reguli prestabilite", recunoaste comisarul IJP Dolj, Cristian Ciocoiu, coordonatorul anchetei. In "regulile prestabilite" se spune ca un copil disparut trebuie dat in urmarire generala numai daca ii stii semnalmentele. "Semnalmente... un kil’ jumate, 46 de centimetri si imbracat in alb. Cum sa dai in urmarire asa ceva?", se intreaba retoric Ciocoiu. Pana acum, politistii au interogat zeci de mame ai caror copii au murit la nastere in maternitatea din Craiova, au audiat si reaudiat personalul medical care era in tura la ora disparitiei, au studiat filmul de la camerele de supraveghere. Rezultatul muncii lor: zero indicii.

Am incercat sa verificam si noi vigilenta celor care pazesc acum spitalul. Nu numai ca am intrat in curtea maternitatii cu masina, dar am reusit sa patrundem fara nici o problema prin una din intrarile nepazite, sa umblam cateva minute pe culoarele de la parter ale spitalului. Abia tarziu am fost opriti de doi agenti buimaciti de prezenta noastra. Ne-au legitimat. Cei doi baieti de la aceeasi firma de paza acuzata ca nu a supravegheat cum trebuie spitalul in ziua rapirii faceau exces de zel acum si nici macar personalul medical nu era lasat sa treaca dintr-un salon in altul. "Haideti, domnule, sunt medicul rezident X, nu ma mai cunoasteti?", se plangea o doamna in halat. Directorul medical al spitalului, Dragos Margaritescu, ne spune ca, desi ancheta politiei nu este finalizata, agentii de la firma de paza CIVITAS PSG au gresit, intrucat disparitia bebelusului a avut loc in afara orelor de vizita. "Nu se poate stabili daca cel care a luat copilul a intrat in spital in afara programului de vizita", se apara directorul de marketing al firmei de paza CIVITAS PSG, Andreea Stancu. Directorului Margaritescu i se pare ca "facem romane politiste" cand il intrebam daca e atat de sigur ca doar cineva din afara institutiei ar fi putut lua copilul si nu e posibil ca rapitorul sa fie chiar din randul angajatilor.

GRIJA. De-ndata ce copilul s-a nascut, parintii s-au gandit ca va avea nevoie de lapte. S-au imprumutat la banca si si-au cumparat o vacuta

PAZA BUNA PENTRU PRESA. Conform medicilor, contribuabilii platesc acea firma de paza cu doua miliarde si jumatate de lei vechi pe an. CIVITAS PSG se considera nevinovata, intrucat ei si-au respectat intocmai atributiile. Sapte agenti, atatia cat sunt intr-o tura, si atat cat a cerut conducerea institutiei sa fie, trebuie sa asigure paza celui mai mare spital din tara. Numai ca spitalul a dovedit ca in situatii "de criza" pot pazi institutia exemplar. Din povestile politistilor si ale jurnalistilor locali, in momentul in care exista vreun conflict intre conducerea institutiei si presa, fiecare etaj este pazit de personalul medical, astfel incat nici o camera de filmat si nici un aparat de fotografiat sa nu patrunda si sa terfeleasa imaginea de institutie onorabila. Acum, desi este acuzata ca a gresit, conducerea spitalului se straduieste sa arunce vina in alta parte. Au gasit deja un tap ispasitor. O asistenta medicala aflata in tura la ora rapirii, careia i se va retine 10% din salariu.

RUGA
"Am tot stat si ne-am gandit. Dara ce stim noi? Poate ca numai cu vorba celor din spital l-or fi luat de acolo. L-o fi vandut cine l-a luat. Acuma ne rugam sa ne fie adus acasa baiatu’, Ion al mic, cum ii zicem noi. I-as spune rapitorului sa-i fie mila si sa ni-l aduca inapoi si-i multumim din tot sufletul" - Ion Golovin, tatal copilului disparut

×
Subiecte în articol: observator s-au spital