x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Becali, unul dintre puţinii "grei" închişi în România. Reacţia presei internaţionale după CONDAMNAREA patronului Stelei

Becali, unul dintre puţinii "grei" închişi în România. Reacţia presei internaţionale după CONDAMNAREA patronului Stelei

21 Mai 2013   •   10:32
Becali, unul dintre puţinii "grei" închişi în România. Reacţia presei internaţionale după CONDAMNAREA patronului Stelei

Ştirea că patronul Stelei va 3 ani după gratii a stârnit atenţia jurnaliştilor din întreaga lume. Agenţiile de presă internaţionale amintesc de cariera politică a lui Gigi Becali, de faptul că a încercat să fugă din ţară înaintea sentineţi, dar şi de faptul că patronul Stelei este unul dintre puţinii "grei" condamnaţi în România.

Jurnaliştii de la AFP notează că latifundiarul din Pipera fusese condamnat, în februarie, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru sechestrare. Potrivit legii româneşti, condamnaţii trebuie să efectueze cea mai lungă pedeapsă.

"Patronul clubului de fotbal Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru un schimb ilegal de terenuri. Fost europarlamentar şi actual membru al coaliţiei de centru-stânga aflată la putere, Gigi Becali a mai primit o condamnare în luna februarie la trei ani de închisoare pentru răpire", scrie AFP.

Agenţia belgiană Belga, preluată şi de postul RTL, scrie că patronul Stelei a încercat să părăsească ţara înaintea sentinţei. Agenţia scrie că Becali încercase să plece în Israel în noaptea de duminică spre luni, dar fusese oprit de poliţia de frontieră la aeroport

Agenţia Reuters scrie că George Becali, deputat român şi proprietar al clubului de fotbal Steaua Bucureşti, "a fost timis la închisoare pentru trei ani pentru abuz de putere".

"El este unul dintre puţinele nume mari condamnate într-o ţară care încearcă să arate că poată să învingă corupţia la nivel înalt", continuă Reuters.

Jurnaliştii îi fac şi un scurt portert lui Becali: "Extravagantul fost păstor de oi, care i-a înfuriat pe apărătorii drepturilor omului cu opoziţia sa faţă de drepturile minorităţilor, a fost ales deputat din partea alianţei de la putere, în decembrie, şi a făcut parte din comisia juridică. El a demisionat din alianţă, dar a rămas în parlament ca independent".

Site-urile de ştiri sportive oferă mai multe amănunte de culoare. În Spania, Golpe Directo aminteşte câteva "ciudăţenii" ale lui Becali. "A cerut să se picteze un tablou care-l reprezenta ca pe Iisus din "Cina cea de Taină" a lui Leonardo da Vinci, înconjurat de fotbalişti şi de antrenor.

Ediţia online a prestigiosului cotidian L’Équipe îi informează pe francezi despre decizia justiţiei române, dezvăluind totodată şi alte detalii. "Controversarul Becali încercase în noaptea de duminică spre luni să fugă din România în Israel, dar a fost oprit de poliţia de frontieră pe aeroportul din Bucureşti", scriu jurnaliştii francezi.

Publicaţia italiană Datasport face legătura între patronul Stelei şi rudele sale mai cunoscute în peninsulă. "Becali, vărul celebrilor procuratori cu acelaşi nume Victor şi Giovanni, este faimos în patrie pentru puterea şi extravaganţa sa".

"După sentinţă, Becali a anunţat că va face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi le-a cerut agenţilor de poliţie să-i permită să se prezinte singur la arest", notează şi publicaţia spaniolă Diario Vasco.

×