x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bejinariu, din colaborator, victima

Bejinariu, din colaborator, victima

de Miruna Pasa Petru    |    Dana Piciu    |    28 Iul 2006   •   00:00
Bejinariu, din colaborator, victima

Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) tine secreta decizia prin care ar fi admis contestatia judecatoarei Florica Bejinariu impotriva verdictului de colaborator al fostei Securitati. Raspunsul la contestatie este in faza de redactare la departamentul juridic al CNSAS.

Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) tine secreta decizia prin care ar fi admis contestatia judecatoarei Florica Bejinariu impotriva verdictului de colaborator al fostei Securitati.

Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a refuzat ieri sa precizeze ce raspuns a dat Colegiul contenstatiei judecatoarei Florica Bejinariu. El a spus ca, dupa ce judecatoarea a fost audiata in legatura cu contestatia sa, Colegiul a deliberat dand un nou vot, iar raspunsul la contestatie este in faza de redactare la departamentul juridic al Consiliului. Raspunsul il va primi doamna Bejinariu, si dansa o sa va spuna", a completat Ionescu. Colegiul a admis, conform unor surse din CNSAS, citate de Amos News, contestatia judecatoarei Florica Bejinariu, depusa dupa ce Colegiul decisese, in mai 2006, ca a colaborat cu Securitatea. Admiterea acestei contestatii echivaleaza cu o recunoastere a faptului ca verdictul dat in luna mai a fost gresit si ca, pe cale de consecinta, Florica Bejinariu nu a facut politie politica, mai sustin sursele citate.

Florica Bejinariu era ieri in concediu si nu stia nimic oficial despre decizia CNSAS cu privire la admiterea contestatiei sale. Vazuse, ca orice om, la televizor stirile, asa ca a preferat ca deocamdata sa se abtina de la vreun comentariu. "Nu am primit vreo comunicare oficiala pana acum. Ce-i drept, sunt si in alta localitate, dar voi ajunge acasa in aceasta seara (n.r. - aseara). Pot sa va spun doar ca acum aproximativ doua saptamani mi-am sustinut contestatia la CNSAS si urma sa primesc raspunsul Comisiei", ne-a declarat Bejinariu.

DEBUTUL. Scandalul referitor la presupusa colaborare cu Securitatea a judecatoarei Florica Bejinariu, membru in Consiliul Superiror al Magistraturii (CSM), a izbucnit fatis in urma cu trei luni. Atunci CNSAS a decis prin vot secret ca magistratul a colaborat cu organele fostei Securitati, desi cu un an inainte daduse un verdict contrar. Vestea a ajuns aproape imediat in paginile ziarelor, desi, potrivit legii, pana la ramanerea definitiva a unei astfel de decizii, informatiile ar fi trebuit sa ramana secrete. La momentul respectiv, chiar purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a recunoscut ca drepturile Foricai Bejinariu, dar si legea au fost incalcate prin "scaparea" in mass-media a solutiei Colegiului.

VAL DE ACUZE. Regrete tardive insa, pentru ca asupra judecatoarei s-a dezlantuit imediat un adevarat val de acuze. Degeaba a incercat Bejinariu sa-si sustina in continuare nevinovatia si sa acuze incalcarea prezumtiei de nevinovatie. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prins imediat momentul propice si s-a lansat public, insinuand necesitatea demisiei magistratului din CSM. Motivul: aceasta nu ar mai corespunde standardelor de moralitate si etica profesionala. Nimic nou pentru ministrul Justitiei, care in 2005, cand CNSAS spusese ca Bejinariu este "curata", ceruse pentru prima data demisia acesteia, sustinand ca are informatii despre colaborarea ei cu Securitatea.

Raspunsul magistratului nu a intarziat sa apara. Florica Bejnariu a acuzat-o pe Macovei ca ar fi stat in spatele deciziei CNSAS. Ea a explicat ca inainte de 1989 a lucrat ca jurist pentru o firma de confectii destinate exportului, iar reglementarile in vigoare de la acea vreme presupuneau ca documente cu date de ordin tehnic sa ajunga la Securitate.

APOGEUL, 14 IULIE. Scandalul intretinut de ministrul Justitiei a ajuns la apogeu acum doua saptamani, intr-o sedinta a CSM. Ca niciodata, membrii Consiliului au contraatacat public toate acuzatiile lansate in timp de Macovei. Printre cei mai duri a fost chiar Florica Bejinariu: "Doamna ministru, ati abuzat de functie, ati dat presei informatii din interiorul CNSAS inainte de a se pronunta anul acesta, ati facut presiuni asupra CNSAS. Astept, pentru ca asa se face intr-un stat democratic, decizia la contestatie. Dumneavoastra vorbiti de moralitate? Cea prezenta si cea din trecutul apropiat? Nu e firesc sa va folositi de informatii. De unde stiati, doamna ministru, inainte cu atatea luni, ce va spune CNSAS anul acesta, invers decat anul trecut, despre mine?", a acuzat judecatoarea. Dar Macovei a continuat sa ii vorbeasca magistratului despre suspiciuni si demisie, asa ca Bejinariu i-a dat si replica finala: "Si asupra dumneavoastra au existat suspiciuni si nu v-ati dat demisia!".

"SPER CA I-AM CONVINS CA NU AM FOST TURNATOR"
AUDIERE. Dan Voiculescu s-a prezentat ieri la CNSAS
Liderul PC, Dan Voiculescu, a fost audiat ieri timp de o ora la CNSAS, cu privire la contestatia pe care acesta a depus-o dupa ce Colegiul a dat verdictul ca a facut politie politica. La iesirea de la audiere, Voiculescu a declarat ca nu au aparut elemente noi si ca in cadrul discutiei a incercat sa clarifice "contextul vremurilor", exprimandu-si speranta ca i-a convins pe membrii Colegiului ca nu a fost colaborator al Securitatii. "Am discutat mult despre ce inseamna politie politica, ce inseamna a turna pe cineva, calitatea de turnator si sper ca i-am convins ca sunt departe de asa ceva, nu am fost nascut sa fiu turnator", a spus presedintele conservatorilor. Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a declarat ca inca nu s-a luat o decizie cu privire la acceptarea sau respingerea contestatiei lui Voiculescu. Colegiul va studia, inainte de a da raspunsul, memoriul pe care liderul PC l-a depus ieri la CNSAS, in care recapituleaza principalale critici la adresa hotararii adoptate de Colegiu impotriva sa.

×