x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bratu: Culturile de orz ar putea fi compromise din cauza vremii prea calde și a lipsei de precipitații

Bratu: Culturile de orz ar putea fi compromise din cauza vremii prea calde și a lipsei de precipitații

23 Ian 2014   •   17:21
Bratu: Culturile de orz ar putea fi compromise din cauza vremii prea calde și a lipsei de precipitații
Sursa foto: Bratu: Culturile de orz ar putea fi compromise din cauza vremii prea calde și a lipsei de precipitații

Culturile de orz ar putea fi compromise din cauza vremii prea calde și a lipsei de precipitații, însă producătorii speră ca viitoarele culturi de primăvară de orzoaică de bere să compenseze eventualele pierderi de producție, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu.

"E de notorietate faptul că malțul este unul dintre ingredientele principale în fabricarea berii. Din rândul fermierilor de orz avem deja semnale că, dacă această vreme va fi în continuare nefavorabilă agriculturii, aceste culturi de orz riscă să fie compromise. Este nevoie de ploaie, dar și de zăpadă, pentru că germinația este destul de ridicată și este nevoie de zăpadă pentru protecție la temperaturi joase. În ceea ce privește impactul acestor culturi în balanța de import-export al produsului malț, sperăm ca viitoarele culturi de primăvară de orzoaică de bere să compenseze eventualele scăderi de producție cauzate de berea nefavorabilă", a precizat Bratu.

Potrivit acestuia, în prezent, circa 55 — 60% din materia primă folosită la producția de bere este acoperită de producția internă.

"Sunt sortimente și soiuri de malț care nu pot fi dezvoltate în România din punct de vedere climatic și, atunci, ele sunt importate. Hameiul este acoperit din producția internă în proporție de circa 15 — 20%. Este nevoie de o investiție extrem de mare pentru fiecare hectar în parte pentru a dezvolta această cultură, dar partenerii noștri din Asociația Producătorilor de Hamei au în plan un program de dezvoltare a acestei culturi", a adăugat reprezentantul berarilor.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânțate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară și triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz — 272.688 hectare, orzoaică — 86.646 hectare și rapiță — 383.551 hectare.

Înființată în anul 2004, Asociația Berarii României este, începând din ianuarie 2008, membră a Berarilor Europei, ca o consecință a misiunii sale în acord cu cea a țărilor din spațiul Uniunii Europene.

×