x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Big 6" cu plumb în pene, la Brăila

"Big 6" cu plumb în pene, la Brăila

de Florentin Coman    |    06 Apr 2009   •   00:00
"Big 6" cu plumb în pene, la Brăila

Brăileanul Nicu Cazan, un pasionat crescător de păsări rare, are în ogradă curcani care trec lejer de 30 de kilograme.



Clienţii care vor pe masa de Paşti carne fără grăsime şi colesterol se înghesuie să cumpere, în ciuda preţului de 15 lei/kg. Pe lângă curcile-minune, în curtea lui Cazan se pot vedea păuni, găini de rasă şi răţuşte mandarin care încântă privirea cu penajul lor viu colorat.

În preajma Paştelui, când tot românul pune mare preţ pe carnea de miel, brăileanul Nicu Cazan oferă o alternativă de tip american: curcanul. Dar nu orice fel de curcan, ci unul care cântăreşte peste 30 kilograme şi are carne fără grăsime şi colesterol, perfectă pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Cazan spune că specia pe care o creşte el a fost creată în fermele vest-europene, special pentru a da carne multă şi macră. În termeni de specialitate, rasa a fost denumită "big 6".

Totuşi, la prima vedere, curcanii respectivi nu par cu mult mai mari decât semenii lor de prin ogrăzile ţăranilor noştri. Dacă încerci să-i iei în braţe, însă, atârnă de parcă ar avea plumb sub pene. Este o chestiune care ţine de genetică, dar şi de tehnologia de creştere. În primele trei luni de viaţă, curcile respective trebuie hrănite cu un complex special de vitamine, proteine şi minerale, iar apoi au nevoie de o mixtură atent realizată, din porumb, grâu, floarea-soarelui şi soia.

Cel mai greu exemplar obţinut de Cazan cu această metodă a ajuns la 35 kg, în opt luni: "Dacă îl lăsam până împlinea un an, ar fi făcut 40 kg, limita de greutate a acestei specii", ne-a spus crescătorul. Curcanii săi nu prea reuşesc, însă, să supravieţuiască până la un an, deoarece cererea e mare, iar stăpânul încearcă să nu-şi dezamăgească muşteriii.

Preţul este pe măsura calităţii cărnii, ajungând la 15 lei per kilogram, în viu. "În general, cei care cumpără vor să ofere cuiva un cadou deosebit, aşa că nu se lasă descurajaţi de preţ", ne-a spus crescătorul, precizând că, din ultimul lot, de 30 de capete, i-au mai rămas doar trei, de când lumea a început să se pregătească pentru sărbătoarea Paştelui. Cazan achiziţionează puii de la diverşi importatori, din Constanţa şi din vestul ţării. "Ca să împerechezi rasa asta pe cale naturală este complicat, fiindcă masculul este prea greu pentru a putea fi suportat de femelă", ne-a explicat crescătorul.

BIJUTERII VII
Nicu Cazan şi-a descoperit pasiunea pentru păsări de rasă în urmă cu vreo 17 ani şi de atunci şi-a completat permanent "colecţia", participând la numeroase expoziţii de profil. În prezent, pe lângă curcile-minune, în curtea sa se pot vedea găini şi cocoşi din rasele brahma sau cochinchina, păuni albi sau viu coloraţi. Piesele de rezistenţă sunt răţuştele mandarin şi caroline, ce încântă cu penajul lor viu colorat.

Sunt raţe despre care se spune că, odate ajunse în cuptor, au calităţi afrodisiace, însă Nicu Cazan şi mai ales soţia acestuia nu prea se îndură să le dea pe mâna bucătarilor. "Soţia le-a îndrăgit din prima clipă în care le-a văzut, acum patru ani, când am adus acasă două perechi. Nu e de acord să le vindem, aşa că s-au tot înmulţit, iar acum avem 25 de perechi", ne-a mărturisit Cazan.

×
Subiecte în articol: observator cazan