x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Big-Brother în şcoli şi licee. Printr-o aplicaţie informatică va fi urmărită prezenţa la cursuri

Big-Brother în şcoli şi licee. Printr-o aplicaţie informatică va fi urmărită prezenţa la cursuri

12 Ian 2012   •   21:00
Big-Brother în şcoli şi licee. Printr-o aplicaţie informatică va fi urmărită prezenţa la cursuri

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Ti­ne­retului si Sportului (MECTS) va pune la dispozitia unitatilor din in­va­tamantul preuniversitar o aplicatie informatica pentru colec­ta­rea datelor la nivel local (ASM) si un sistem de transmitere a acestora catre baza de date centrala, potrivit unui proiect privind asigurarea calitatii procesului de invatamant in vederea prevenirii absenteismului si a abandonului scolar, citat de Agerpres.

'Procesul de monitorizare si control are scopul imediat de a furniza informatii agregate si detaliate asupra nivelului de participare la educatie si a rezultatelor scolare ale elevilor, dar, in acelasi timp, de a furniza factorilor decizionali informatiile necesare pentru stabilirea masurilor corective si de imbunatatire a calitatii procesului educational', se arata in proiect.
Astfel, pentru nivelurile judetean si central se va implementa un sistem de valorificare si raportare statistica a informatiilor referitoare la prezenta la cursuri a elevilor si la notele obtinute de acestia.

Proiectul precizeaza ca pentru fiecare persoana (elev sau cadru didactic) se va genera un numar de identificare unic, cu ajutorul caruia va fi identificata unic relatia cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. In cadrul sistemului vor fi utilizati identificatori unici pentru unitatile de invatamant, discipline, clase, elevi si profesori. Uni­tatile de invatamant care vor opta pentru utilizarea altor aplicatii decat ASM vor putea descarca listele cu identificatori unici prin intermediul unei aplicatii web pusa la dispozitie de MECTS. Potrivit proiectului, MECTS va asigura gratuit implementarea functionalitatilor in cadrul aplicatiei, disponibila in toate unitatile de invatamant. Pentru aplicatie vor fi necesari ope­ratori pentru fiecare unitate de invatamant, operatori judeteni la inspectoratele scolare, dar si operatori centrali la MECTS.

Toamna trecuta, ministrul Edu­catiei, Daniel Funeriu, promitea ca, in anul scolar 2011-2012, absenteismul elevilor va fi redus. El afirma atunci ca absenteismul poate fi combatut daca elevilor li se vor da cartele de acces in scoala sau se va introduce catalogul electronic.

'Exista o multitudine de posibilitati tehnice pentru a pune in aplicare aceste politici. Mijloacele tehnice sunt decise si alese de scoala, respectiv de autoritatile publice locale, iar politicile nationale sunt puse in practica de minister', spunea Funeriu. Una dintre sugestiile sale va fi pusa in practica in Buzau. Astfel, in peste 20 de licee din judet, cei 18.000 de elevi vor fi complet monitorizati in privinta prezentei acestora la ore. Ei vor intra la ore incepand cu trimestrul al doilea, pe baza unor cartele de acces.

'In maximum cinci minute se va cunoaste numele si numarul elevilor care lipsesc, iar dirigintii vor putea lua legatura cu parintii pentru a stabili cauza exacta a absentelor', a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Buzau, Florina Stoian.

×