x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilanţ - Aceeaşi pălărie cu altă Mărie

Bilanţ - Aceeaşi pălărie cu altă Mărie

de Andreea Cascaval    |    22 Ian 2008   •   00:00

Accidentele rutiere şi victimele rezultate în urma acestora au crescut îngrijorător în  anul  2007, a declarat ieri chestorul Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, la bilanţul Inspectoratului General al Poliţiei .

Accidentele rutiere şi victimele rezultate în urma acestora au crescut îngrijorător în  anul  2007, a declarat ieri chestorul Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, la bilanţul Inspectoratului General al Poliţiei .

 
Anul trecut au fost înregistrate 8.200 de accidente în urma cărora peste 2.700 de persoane şi-au pierdut viaţa, 6.779  au fost rănite grav şi 2.512 au fost rănite uşor. "Siguranţa traficului rutier este o problemă. Infrastructura a rămas cam la fel din anul 1989 până în prezent”, a declarat Gheorghe Popa. Ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David prezent la bilanţul Poliţiei s-a arătat şi el îngrijorat de numărul mare de accidente rutiere şi de numărul mare de răniţi. Referitor la siguranţa cetăţeanului, ministrul a declarat că rata criminalităţii ar fi scăzut, dar că încă mai au loc în unele judeţe reglări de conturi în lumea interlopă: "Exacerbarea unor acte de violenţă în plină zi, repetarea acestora cu o frecvenţă îngrijorător de mare în unele oraşe este de neacceptat. Nu mai putem tolera lipsa de reacţie şi intervenţie a poliţiei în gestionarea acestor fapte de violenţă. Nu pot să înţeleg ce fac acei şefi de poliţie în oraşele unde reglările de conturi şi luptele pentru supremaţie în lumea interlopă au devenit o constantă. Cred că acei şefi trebuie să facă loc altora mai buni", a declarat Cristian David. El a mai menţionat că aplicarea legii nu este facultativă şi nu trebuie să ţină cont de prietenii. Procesul de schimbare a şefilor de la inspectoratele judeţene a început. Potrivit şefului Poliţiei, numărul omorurilor comise în stradă a scăzut cu 2% în anul 2007 faţă de anul precedent iar cel al tâlhăriilor şi al furturilor s-a diminuat cu 28%, respectiv cu 21%.Infracţionalitatea în mediul rural a înregistrat o scădere cu 12% a omorurilor faţă de anul 2006. Anul trecut, poliţiştii au confiscat 2.306 kilograme de droguri, cu 82% mai mult decât în 2006. Anul trecut au fost confiscate 1.882 arme de foc, 22.010 kilograme de explozivi, 21.429 kilograme de substanţe toxice şi 401 kilograme de mercur. Anul trecut a scăzut şi numărul infracţiunilor comise de autori necunoscuţi. Referitor la criminalitatea informatică, poliţiştii au constatat noi moduri de operare printre care crearea de pagini false care imită site-urile unor instituţii financiare şi instalarea echipamentelor de fraudare a ATM-urilor.

  

COOPERARE.Ministrul David a anunţat că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va dezvolta în anul 2007, o reţea de 38 de ataşaţi de afaceri interne, în preajma aderării la Spaţiul Schengen."Indiferent de modul cum a fost prezentat public sau cum a fost cazul Mailat transformat de opinia publică într-o dispută, inclusiv politică, acest caz reprezintă semnalul de alarmă pe care trebuie să-l înţelegem şi în urma căruia să dezvoltăm permanent modalităţile concrete ale cooperării poliţieneşti”, a declarat Cristian David. Ministrul a recomandat poliţiştilor să dezvolte cooperarea cu organizaţii internaţionale cum sunt CEPOL (Colegiul European de Poliţie), EUROPOL, sau INTERPOL, prin intermediul instrumentelor de colaborare ca Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională sau Centrul SECI."În sprijinul cooperării poliţieneşti ce au ca principală ţintă combaterea crimei organizate, prin destructurarea reţelelor transfrontaliere, anul acesta România va adopta legea pentru aderarea la Tratatul de la Prum. Aderarea la Tratatul de la Prum reprezintă o oportunitate pentru forţele de poliţie din statele membre de a avea un schimb de informaţii rapid şi eficient", a menţionat David. Astfel se va crea cadrul necesar schimbului de informaţii la nivel european în ceea ce priveşte bazele de date ADN, registrele naţionale de înmatriculare a vehiculelor şi a datelor dactiloscopice.Ministrul David a mai spus că la Campionatului European de Fotbal 2008, care va avea loc în Austria şi Elveţia, vor fi detaşaţi poliţişti români care să participe la măsurile de asigurare a securităţii meciurilor echipei României."Va fi o altă misiune importantă din punct de vedere al imaginii externe a României. Depinde astfel şi de noi cum vor înţelege suporterii români să-şi susţină echipa naţională", a declarat David.

 

×
Subiecte în articol: observator anul david