x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi a mintit in legatura cu rata de achitare

Bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi a mintit in legatura cu rata de achitare

24 Feb 2015   •   21:43
Bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi a mintit in legatura cu rata de achitare

In cadrul bilantului anual al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi a prezentat rezultatele institutiei pe care o conduce, mentionand ca procentul de achitari s-a mentinut la nivelul anilor anteriori - 9%, sub media europeana.

Jurnalistii de la lumeajustitiei.ro au analizat datele prezentate de Laura Codruta Kovesi, precizand ca sefa DNA este contrazisa chiar de propriul raport, care indica pentru 2014 o rata a achitarilor de 10.16%!

Cifrele oficiale privind rata achitarilor in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, au darul de a crea confuzie, acestea fiind diferite in functie de raportul care le face publice.
Pentru anul 2014, situatia ratei de achitari se prezinta in felul urmator – 7,9% in Raportul MCV, 9% - prezentata public de Kovesi DNA sau 10,16% cat scrie chiar in Raportul anual al Directiei!

Datele referitoare la achitari se regasesc in Raportul anual detaliat, dat publicitatii, marti 24 februarie 2015, la Cercul Militar National, in cadrul unui eveniment la care au participat reprezentantii de frunte ai celor trei puteri in stat.
Astfel, Raportul DNA pe 2014 ne spune ca rata achitarilor a fost de 10,16%, cu 2 puncte procentuale mai mult comparativ cu anul precedent.
Pentru a avansa aceasta cifra, DNA a invocat algoritmul de calcul al ratei achitarilor sugerat de CSM (numarul persoanelor achitate, raportat la numarul persoanelor trimise in judecata). “Ponderea achitarilor indiferent de temei din totalul trimiterilor in judecata, conform indicatorului stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 10,16% (138 de inculpati achitati din 1.358 trimisi in judecata) in comparatie cu 8,11% in cursul anului 2013”.
Chiar si asa, acest procent este susceptibil a fi gresit, intrucat numarul persoanelor trimise in judecata in 2014 nu a fost de 1.358, ci de 1.167, dupa cum ni se spune atat in Raportul detaliat, cat si in sinteza Bilantului.
Or, matematic, 138 de persoane achitate dintr-un total de 1.167 de persoane trimise in judecata inseamna o rata a achitarilor de 11,82%.

Pe de alta parte, folosind tot cifrele din Bilantul DNA pe 2014, rata achitarilor ar fi de 10,81%. Acesta este procentul la care se ajunge daca s-ar aplica un alt algoritm - considerat mai eficient de catre luju.ro - decat cel sugerat de CSM, si anume, daca am raporta cele 138 de persoane achitate definitiv in 2014, la cele 1.138 de persoane condamnate definitiv in 2014.

Desi chiar Raportul DNA pe 2014 avanseaza un procent de achitari de 10,16%, Laura Codruta Kovesi a afirmat la Bilantul institutiei, in fata a peste 200 de persoane, ca rata achitarilor s-a mentinut la 9%.

Sefa DNA a spus ca acest procent de 9% este “sub media europeana” dar nicaieri in documentul dat publicitatii de DNA nu exista vreo dovada ca rata achitarilor in statele europene ar fi de peste 9%, asa cum sustine sefa DNA. In Romania, media achitarilor la parchete este de doar 1%.

Laura Codruta Kovesi a prezentat cam aceeasi cifra si la Conferinta "Anti-Corruption Sustainability In Romania", organizata de Centrul Roman de Politici Europene in parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si Fundatia "Konrad Adenauer", la 26 noiembrie 2014, imediat dupa alegerea presedintelui Klaus Iohannis.
Sefa Directiei Nationale Anticoruptie invoca atunci un raport al Bancii Mondiale, care a realizat o evaluare a sistemului judiciar romanesc prin raportare la standardele internationale, afirmand ca "procentul de condamnari obtinut de DNA este de peste 90%". Ceea ce se traduce printr-o rata a achitarilor de sub 10%.

De asemenea, amintim ca Raportul privind progresul inregistrat de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene, dat publicitatii la 28 ianuarie 2015, vorbeste de o rata a achitarilor in dosarele DNA de 7,9% in 2014, cifra infirmata chiar de acest document oficial.

cititi mai mult pe lumeajustitiei.ro

×