x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biserica ortodoxa construita peste cea catolica

Biserica ortodoxa construita peste cea catolica

25 Sep 2004   •   00:00

Din 1995, locuitorii comunei muresene Ungheni asista la una dintre cele mai nefiresti lucrari de constructie a unei biserici ortodoxe.

Un nou lacas de cult ortodox este ridicat in jurul unei biserici catolice vechi, care la finalizarea constructiei va fi inghitita de noua biserica. Credinciosii ortodocsi din Ungheni au purces la ridicarea unei noi biserici exact pe locul in care se afla lacasul catolic, motivand ca locul le apartine.

ISTORIE. Povestea vechii biserici incepe in 1848, cand un mic grup de greco-catolici a reusit sa ridice un lacas de cult. 100 de ani mai tarziu, comunistii au confiscat biserica si au trecut-o in patrimoniul Bisericii Ortodoxe, enoriasii fiind nevoiti sa treaca la ortodoxism. Imediat dupa Revolutie, catolicii ramasi in Ungheni au depus mai multe cereri de retrocedare a bisericii, dar acestea nu au fost solutionate, statul motivand ca sunt minoritari in Ungheni. De atunci si pana in prezent, litigiile intre cele doua culte au continuat, totul culminand in 1995, cand ortodocsii au demarat lucrarile la noua biserica peste cea catolica. Practic, vechea biserica catolica a fost inghitita de cea ortodoxa. Conform catolicilor din Ungheni, noul lacas ortodox a fost construit deasupra unui fost cimitir.

DEMERSURI. Ortodocsii au primit autorizatie de constructie pentru biserica, dar nu au obtinut autorizatia de demolare pentru cea greco-catolica. In acest moment, comuna Ungheni numara aproximativ 30 de familii de greco catolici, care s-au constituit in parohie in 1998. Cu ajutor financiar din partea Bisericii Catolice, acestia au achizitionat un teren pe care au inceput constructia unei noi biserici. Satenii din Ungheni, indiferet de credinta pe care o imbratiseaza, sustin la unison ca trebuie evitat un scandal pe teme religioase. In concluziile unei anchete efectuate de Prefectura Mures se arata ca "in cazul actual al lucrarilor pe santierul noii biserici o solutie echitabila este imposibila". Greco- catolicii sunt hotarati sa faca toate demersurile necesare pentru a stopa aceste lucrari si a-si recapata biserica. (Stefan Ormenisan)

PATRIMONIU

Conform unor surse oficiale, vechea biserica greco-catolica din Ungheni ar intruni conditiile de vechime pentru a fi inregistrata ca monument de patrimoniu, insa deocamdata nu figureaza pe aceasta lista. Reprezentantul Prefecturii Mures care s-a ocupat de acest caz, dand curs unei sesizari a greco-catolicilor din Ungheni, sustine ca aceasta problema se va accentua in cazul in care greco-catolicii vor reusi sa inscrie vechea biserica pe lista monumentelor de patrimoniu.

×
Subiecte în articol: observator biserica ungheni