x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Biserica Sfântul Gheorghe Nou, resfinţită după 300 de ani de la moartea ctitorului: Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu

Biserica Sfântul Gheorghe Nou, resfinţită după 300 de ani de la moartea ctitorului: Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu

de Luminita Ciobanu    |    14 Aug 2014   •   21:06
Biserica Sfântul Gheorghe Nou, resfinţită după 300 de ani de la moartea ctitorului: Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu

La 300 de ani de la moartea martirică a domnitorului Constantin Brâncoveanu, a fiilor săi şi a sfetnicului Ianache Văcărescu, lucrările de restaurare şi repictare a Bisericii Sf. Gheorghe Nou din Capitală, ctitorie brâncovenească, s-au încheiat. De pe 15 august, odată cu slujba de priveghere, de la orele 18:00, continuând cu manifestările speciale organizate la 16 şi 17 august, credincioşii sunt aşteptaţi la Biserica Sf. Gheorghe Nou, spre a se închina la moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ce vor fi aşezate într-un baldachin, în faţa Bisericii, şi să participe la evenimentele religioase şi culturale ce au loc cu acest prilej.

Sâmbătă, 16 august 2014, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, de la orele 8:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alţi ierarhi, va sfinţi pictura nouă şi va binecuvânta lucrările de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncoveneşti. “Pictura va fi resfinţită, dar vor fi binecuvântate însă toate lucrările care s-au săvârşit la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, pentru că, în ultimii şapte ani, multiple şantiere de restaurare au fost deschise la această biserică monumentală, singura biserică brâncovenească rămasă în Capitala României şi ultima ctitorie a domnitorului mucenic al lui Hristos Constantin Vodă Brâncoveanu. Este un moment de reflecţie duhovnicească. Noi trebuie să-I mulţumim Bunului Dumnezeu şi Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu că suntem părtaşi acestui moment epocal. Am inima plină de bucurie că am reuşit, în cei şapte ani de când am primit acestă înaltă misiune de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, să duc la bună împlinire toate lucrările de restaurare: de la pictura în tehnica frescă, săvârşită de maestrul Moldoveanu şi echipa sa, pictură alcătuită din peste 1400 de m.p ce cuprinde biserica şi pridvorul, până la lucrările de restaurare a tuturor elementelor artistice din piatră, inclusiv cele brâncoveneşti. Exteriorul bisericii a fost restaurat, iluminatul ambiental este de înaltă calitate şi pune în evidenţă arhitectura, pictura şi elementele de piatră, elemente decorative brâncoveneşti. Noi am refăcut întregul mobilier al Bisericii, odoare şi multe alte aspecte care ţin de infrastructura acestui sfânt locaş. Placa mormântului Doamnei Maria Brâncoveanu a fost restaurată de către maestrul Anton Raţiu, sculptor restaurator, şi am lăsat două guri de vizitare, cu sticlă securizată, cu lumină ambientală, la cripta Sf. Constantin Brâncoveanu ( să se vadă de unde am scos şi am strămutat Sfintele Moaşte în racla din argint aurit) şi, de asemenea, vestigiile unor biserici anterioare – biserica lui Dobruş Banul şi cea a lui Panaiotache Nicussios.”, explică părintele profesor doctor Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou.

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni – 16 august - de la orele 9:30, va fi oficiată Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă Biserica Sfântul Gheorghe Nou. La sfârşitul Sfintei Liturghii, se va da citire Actului sinodal comemorativ, la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni, iar părintele profesor doctor Emil Nedelea Cărămizaru va prezenta credincioşilor şi înalţilor ierarhi din ţară şi de peste hotare, o lucrare excepţională: prima monografie a Bisericii Sf. Gheorghe Nou, minuţios documentată, ce cuprinde documente inedite. “Este prima monografie a Bisericii Sf. Gheorghe Nou, am lucrat la ea timp de aproape doi ani, şi pot spune cu multă bucurie că am scos la lumină multe documente, unele dintre ele prezentate în premieră. Sunt documente istorice, fotografice, unele dintre ele au fost prezentate în cadrul lucrării «Mormântul Sfântului Constantin Brâncoveanu», ce a fost lansată cu ocazia procesiunii din 21 mai. Această monografie este o carte document, care cuprinde istoria Bisericii, dar şi a Capitalei şi a Ţării Româneşti, pentru că Biserica Sf. Gheorghe este ctitorie brâncovenească. Lucrarea apare sub înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Editura Basilica a Patriarhiei Române”, a subliniat autorul monografiei, părintele profesor doctor Emil Nedelea Cărămizaru.

Biserica Sfântul Gheorghe Nou va rămâne deschisă în noaptea de sâmbătă spre duminică astfel încât credincioşii să poată trece prin sfântul altar, cum este rânduiala.

Pe de altă parte, duminică, 17 august 2014, la orele 7:30,va avea loc o procesiune cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, până la Biserica Sfântul Gheorghe din incinta Ansamblului istoric brâncovenesc de la Mogoşoaia, pentru a fi venerate de cler şi de credincioşi. De la orele 9:30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la orele 11:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alţi ierarhi, va sfinţi pictura restaurată a Bisericii Sfântul Gheorghe de la Mogoşoaia. Racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu va rămâne la Biserica Sfântul Gheorghe de la Mogoşoaia până în jurul orelor 15:00, când va fi readusă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti.  Duminică seara, de la orele 18:30, la Ateneul Român, va avea loc concertul vocal simfonic “Cinstire Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, susţinut de grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române, dirijor părintele Arhidiacon Mihai Bucă, şi de corul Accoustic şi Orchestra Metropolitană Bucureşti, dirijate de Daniel Jinga. 


×