x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blaga:Sunt convins că digul de la Galaţi rezistă şi nu se impune intervenţia la Cotu Pisicii

Blaga:Sunt convins că digul de la Galaţi rezistă şi nu se impune intervenţia la Cotu Pisicii

06 Iul 2010   •   00:00

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, se declară convins că digul ridicat pentru apărarea municipiului Galaţi va rezista şi că nu se va impune spargerea digului de la Cotu Pisicii, operaţiune care ar afecta cinci localităţi şi aproximativ 7.000 de persoane.

Ministrul a spus că pentru realizarea digului de la Galaţi a fost luat în considerare un debit pe Siret, înainte de localitatea Şendreni, spre 2.500 de mc/s, dar, în zonă situaţia este "în regulă", debitul scăzând la 1.400 mc/s.

Blaga şi-a exprimat convingerea că digul de la Galaţi va rezista şi că nu mai fi nevoie să se ia măsurile extreme prezentate ca variante, respectiv spargerea digului la Cotu Pisicii.

Potrivit acestuia, cu o zi în urmă în zona Cotu Pisicii a fost trimisă, cu un elicopter, o echipă de pirotehnişti, iar împreună cu reprezentanţi de la Apele Române a fost stabilită zona în care s-ar putea crea o breşă în dig dacă situaţia o va impune.

"Convingerea mea esta că digul care a fost ridicat la Galaţi va rezista. Concluzia este că digul va rezista. Nici acolo (la Cotu Pisicii - n.r.) nu sunt oamenii bucuroşi pentru astfel de soluţii, dar echipa noastră, împreună cu cele ale ANAR, a stabilit care ar fi zona unde s-ar putea crea breşa, dar convingerea mea este că nu o vom face", a declarat, marţi, ministrul Blaga.

El a precizat că, într-o astfel de situaţie, cinci localităţi şi 30.000 de hectare de teren agricol ar fi parţial inundate, iar aproximativ 7.000 de persoane vor fi afectate.

Potrivit lui Blaga, nu se va pune problema de evacuare, dar chiar dacă s-ar pune, situaţia este sub control, "se ştie unde vor merge" oamenii - în şcoli, cămine - sunt provizii pregătite.

"Concluzia mea este că decizia a fost corectă, toţi cei pe care i-am trimis acolo din toate judeţele şi-au făcut foarte bine datoria. Am convingerea că situaţia va fi sub control. Convingerea mea este însă că nu se va face breşă la Cotu Pisicii", a conchis Blaga.

Şi vicepreşedintele Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Mihai Capră, a susţinut că digul va rezista viiturii, iar cartierul gălăţean Valea Oraşului este asigurat.

Viceprimarul municipiului Galaţi Nicuşor Ciumacenco afirmă, însă, că varianta spargerii digului pe malul tulcean, la Cotu Pisicii, ar trebui în continuare luată în calcul de către Guvern.

"Dacă nivelul Dunării va ajunge la 690 de centimetri, există pericolul ca sistemul de pompare a apelor din canalizare să pice şi aşa, cum se lucrează cu două pompe din patru, de la Staţia de Pompare 13 iunie. Şi în acel moment apa din Dunăre ar putea ieşi în Valea Oraşului, prin sistemul de canalizare. De aceea rămân la ideea că Guvernul ar trebui să ia în calcul măsura extremă în caz că ajunge apa în Valea Oraşului şi să de a drumul la digul de la Cotu Piscii", a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

×
Subiecte în articol: observator