x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blat Parlament – hotelieri

Blat Parlament – hotelieri

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    25 Mai 2010   •   00:00
Blat Parlament – hotelieri
Sursa foto: /Thinkstock

Sumele cheltuite pe cazarea deputaţilor sunt iar subiect de discuţie în şedinţa de azi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, mai-marii aleşilor chinuindu-se de vreo săptămână să gasească o formulă de a mai tăia un pic din bugetul aferent acestui capitol. 171 de deputaţi sunt cazaţi în Bucureşti pe banii Camerei Deputaţilor.



Dintre aceştia, 74 şi-au căutat singuri soluţii de cazare, iar restul locuiesc în patru hoteluri din Capitală: fostul Hotel Bucureşti actual Centre Ville, Hotel Monte-Nelly, Hotel Royal şi Marriott, la un preţ de 268 de lei pe noapte. Camerele sunt închiriate pe tot parcursul anului, chiar dacă deputaţii au două luni de vacanţă vara şi aproape o lună şi jumătate iarna.

Deşi membrii Biroului Permanent au făcut concurs de idei pentru reducerea cheltuielilor, surse din conducerea Camerei spun că este destul de dificilă renegocierea contractelor de cazare. Deputaţii nu vor să părăsească camerele de hotel pe perioada vacanţelor, iar unii dintre ei şi le-au transformat într-o a doua casă. Aceeaşi situaţie, păstrarea camerelor şi pe timpul perioadei de vacanţă, se înregistrează şi la colegii lor din Senat.

De altfel şi senatorii şi deputaţii sunt cazaţi în principal în acelaşi hotel, Centre Ville. Jurnalul Naţional a relatat în numărul de ieri că Senatul a încheiat un contract cu Hotelul Centre Ville pentru cazarea a 56 de senatori din martie până la sfârşitul anului pentru 1,1 milioane euro. Ceilalţi 21 de senatori care nu sunt din Bucureşti, pentru care se plătesc alţi aproximativ 400.000 euro, sunt distribuiţi la hotelurile Marriott şi Monte-Nelly.

Surse parlamentare au relatat pentru Jurnalul Naţional că, în aceste hoteluri, aleşii sunt cazaţi nu numai în apartamente cu o singură cameră, dar şi în apartamente cu două sau chiar 3 camere, în funcţie şi de opţiunea personală, dar şi de disponibilitatea hotelului. "Apartamentele au, în general, un living, o chicinetă şi unul sau două dormitoare", au povestit sursele citate. Deputatul Culiţă Tărâţă, de exemplu, dispune de un astfel de apartament cu 3 camere.

Potrivit surselor citate, condiţiile negociate cu hotelierii includ şi facilităţi pentru aleşi precum micul dejun, garajul subteran şi servicii de spălătorie, dar pe site-ul Centre Ville figurează şi alte facilităţi gen solarium, saună, piscină, fitness.

Deputatul PNL Florin Ţurcanu a declarat ieri că are suspiciunea că între conducerile celor două Camere ale Parlamentului şi proprietarii hotelurilor există "afaceri de ani de zile".

Ţurcanu a explicat, pentru Jurnalul Naţional, că nu are elemente concrete în privinţa acestor afaceri, dar are "semne de întrebare cu privire la sumele enorme care se cheltuiesc pe cazare". "Un deputat stă, în fiecare lună, 12 zile în Bucureşti - adică trei zile pe săptămână - şi restul în teritoriu. Şi totuşi camera este închiriată pentru 30 de zile, în fiecare lună, indiferent dacă este sau nu vacanţă parlamentară. Mă întreb dacă nu există un interes aici, de a oferi hotelierilor contracte permanente", a declarat Ţurcanu.

"Nu sunt de acord şi nu mi-a făcut nici o plăcere să fim cazaţi la hoteluri. Ne poate trimite oricând să ne pună rulote în faţa Parlamentului. Eu sunt învăţat. Nu e nimeni născut în puf. Ne acuză că luăm 10.000 de lei pentru dormit. Să nu ne mai dea nici un leu pentru dormit", a declarat Ţurcanu şi la o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor, la Botoşani.

Secretarul General al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că tariful de 268 de lei pe noapte este însă unul preferenţial tocmai pentru că aceste camere au fost închiriate pe o perioadă foarte lungă. "Cazarea în aceste hoteluri ajunge la peste 100 de euro pe noapte. Dacă am închiria sporadic camerele, le-am plăti la acest preţ", a explicat Barbu. Secretarul general a adăugat că deputaţii au dreptul la cazare pe toată perioada mandatului, iar în vacanţele parlamentare se întâmplă să fie chemaţi la lucrări de comisii sau la diverse alte activităţi. Tot azi ar trebui să se decidă şi modalitatea de reducere a cheltuielilor cu telefoanele deputaţilor.

×