x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blejnar a fost revocat din funcţie! Şeful Fiscului trebuia să raporteze azi dacă şi-a făcut planul de încasări trasat de Ungureanu

Blejnar a fost revocat din funcţie! Şeful Fiscului trebuia să raporteze azi dacă şi-a făcut planul de încasări trasat de Ungureanu

de Daniela Ivan    |    17 Apr 2012   •   14:50
Blejnar a fost revocat din funcţie! Şeful Fiscului trebuia să raporteze azi dacă şi-a făcut planul de încasări trasat de Ungureanu

Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a fost revocat din functie ieri, dupa ce nu a reusit sa adune 2 miliarde de euro la buget prin reducerea evaziunii fiscale.

Strangeti doua miliarde de euro in plus la buget in 60 de zile! Asta le cerea, pe 17 februarie, premierul Ungureanu institutiilor implicate in combaterea evaziunii fiscale, institutii conduse de Blejnar. Ieri acest termen a expirat si premierul a decis revocarea lui Blejnar. 'A fost o analiza la nivelul aparatului de lucru al primului-ministru, in intervalul celor 60 de zile. In urma analizei, s-a constatat ca nu a fost o colectare eficienta. La finalul analizei si avand in vedere nevoia de reformare, primul-ministru a considerat ca este necesara revocarea“, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Aceasta este varianta oficiala, a Guvernului.

Blejnar are insa o alta varianta, potrivit Antena 3. 'Nu puteam fi demis pentru ca mi-am inaintat demisia la cabinetul primului-ministru inca de acum doua luni. Am muncit in continuare astea doua luni pentru ca atunci am spus ca daca nu vom fi in stare sa colectam 1,5% din PIB, atunci demisia mea va intra in vigoare“, a declarat Sorin Blejnar.

Citeste si Victor Ponta la Antena 3: "Blejnar trebuie sa raspunda in fata instantei ce a facut cu banii colectati pentru PDL"

Fostul sef al ANAF nu a fost insa lasat pe drumuri, ci a fost numit la conducerea Departamentului de Control al Marilor Averi, structura infiintata de curand, potrivit unor surse guvernamentale.

Locul sau a fost luat de Serban Pop. Acesta are in spate o activitate destul de bogata in ministerul de Finante El a fost consilier al ministrului Decebal Traian Remes, sef de cabinet al ministrului Mihai Tanasescu si vicepresedinte al ANAF in mandatului lui Calin Popescu Tariceanu. Pop a fost revocat din functia detinuta la ANAF de prim ministrul Emil Boc. Acum el a fost recuperat de MRU si avansat in grad.

ANAF socoteste inca

Desi termenul dat de premier a expirat marti, ANAF nu a facut inca publice datele ponta motiunedespre valoarea sumelor colectate in ultimele doua luni pentru ca nu a primit din teritoriu toate datele pentru a trage linie si socoti. Ceea ce se stie sigur este ca pana saptamana trecuta s-au adunat putin peste 1,1 miliarde de euro, potrivit declaratiilor facute de Sorin Blejnar care a spus ca s-au dat amenzi si s-au confiscat marfuri in valoare de circa 1,1 miliarde de euro.
"Am reusit in aceasta perioada sa stabilim sume reprezentand confiscari, sume stabilite suplimentar la impozitare, respingeri de rambursare de TVA, masuri asiguratorii instituite de 4,9 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 0,81% din PIB-ul aferent anului 2012", a declarat Blejnar.

Capcana premierului

Premierul Ungureanu a cerut ANAF sa ridice gradul de colectare a veniturilor la buget. 'Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB“, a adaugat Ungureanu. Premierul a explicat la data respectiva ca aceasta cerinta nu este o 'capcana“ pentru demiterea sefului ANAF, ci o metoda prin care va fi stabilita eficienta fiecarei persoane implicate. 'Nu este nici o capcana, este o dorinta si un plan al Guvernului. Ridicand stacheta, vedem cine este bun si cine nu“, a spus Ungureanu. Totusi, premierul nu prea mai avea de ales sa-l mentina in functie dupa ce acesta a dovedit ca nu a fost in stare sa stranga milioanul de euro din evaziune.

Recent, Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor Publice, a anuntat un amplu program de restructurare a ANAF, ca parte a unui acord de imprumut de tip preventiv de 1 miliard de euro pe care Romania intentioneaza sa-l incheie cu Banca Mondiala. Conditia pentru acest imprumut este chiar reorganizarea ANAF, a spus Dragoi. Acesta a mai precizat ca restructurarea va avea scopul de imbunatatire a gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat si va viza atat structura institutiei, cat si sistemele informatice.

Evaziune la tigari

Vestea rea pentru Blejnar a fost ca in luna martie a crescut semnificativ contrabanda cu produse din tutun la nivelul Capitalei, comparativ cu luna ianuarie, in timp ce in toate celelalte regiuni afectate de acest fenomen cifrele au ramas constante, potrivit datelor transmise de compania Novel Research.
'Nivelul contrabandei cu produse din tutun este relativ constant, atingand 13,4% din totalul consumului de pe piata romaneasca“, a declarat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research, intr-un comunicat de presa. Concret, cele 13,4 procente, cat reprezinta nivelul contrabandei, inseamna pierderi la bugetul de stat din taxe neincasate de aproximativ 400 milioane euro. Potrivit unei estimari a Consiliului Fiscal, nivelul evaziunii fiscale din Romania este de aproximativ 10% din PIB, adica de 57,96 miliarde de lei, la un PIB de 579,6 miliarde lei.

×