x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bloggosfera: "Jos pălăria: a apărut fata din port!"

Bloggosfera: "Jos pălăria: a apărut fata din port!"

de Anca Alexe    |    31 Mai 2009   •   00:00

Comunitatea bloggerilor bucureşteni (mare cât Casa Poporului, susţin ei) şi-a adunat sâmbătă forţele în cadrul unui festival ingenios. Casa de Cultură a Studenţilor, celebra locaţie "Preoteasa", a fost gazda primei ediţii a Târgului de bloguri. După spectacolul "Statuile" prezentat de Teatrul Masca, s-a dat startul la distracţie.

Susţinute de Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi de Ministerul Tineretului şi Sportului, aproximativ 300 de bloguri au păşit în sala de festivităţi a Casei de Cultură Preoteasa. Condica i-a luat pe nepregătite: "Fata cu portocale este? Tezeu este? Gingăşia? Fata din port? Chinezu'? Zăpăcita? Pauza de bere? Jos pălăria? 69?...

Vă rugăm să verificaţi lista de pe panou!". După ce şi-au strigat numele la intrare, blogurile s-au instalat comod în spaţiul "fizic", special amenajat. Iscoadele de la început s-au transformat în adevărate şedinţe cu teme de lucru obiective: două decenii de existenţă a reţelei internautice şi 550 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei.

 "ZBB (ziua bloggerilor bucureşteni) e o idee marfă rău! Ze-be-be! Ze-be-be! Foarte tare! Sper să meargă proiectul şi la anu', şi peste doi ani şi toooot aşa, frate!", aplaudă participanţii. Liberi să-şi promoveze blogul, tinerii au ales diferite modalităţi pentru a-l face cunoscut: karaoke, spectacole de dans, concursuri, dezbateri, stand-up comedy, videoproiecţii, prezentări de carte, origami etc.

Puzderia de evenimente a fost însoţită şi de o conferinţă de presă ceva mai aparte, cu un motto pe măsură: "O discuţie liberă, unde nimeni nu e obligat să asculte pe nimeni. Dacă vreţi să faceţi poze, ne anunţaţi şi pe noi să zâmbim!". Printre strângerile de mână, mulţumirile (familiei care m-a hrănit pe timp de noapte, domeniului de internet, căţelului care nu mi-a ros niciodată cablurile, profesorului meu, Casei Preoteasa) şi promisiunile privind cea de-a doua ediţie, şi-au făcut apariţia omuleţii verzi.

Dotaţi cu insigne ecologice, aceştia s-au plimbat printre reprezentanţii presei, au aplaudat, au făcut poze şi au părăsit sala de conferinţă în paşi de dans.

Următorul punct de atracţie: sala de concerte. Bloggeri s-au întrecut în street dance, work-shop-uri şi muzică, show-uri transmise în direct de posturile TV online NETv şi AcumLive.

"Pentru noi este o mare oportunitate. Nu e uşor să creezi un blog care să te reprezinte sau să reprezinte anumite interese, o anumită masă, categorie de oameni. La început primeşti o serie de apelative mai puţin... plăcute. Apoi, după ce oamenii îşi dau seama că un blog te poate relaxa, îţi poate oferi câteva lucruri amuzante sau utile, sunt mai receptivi. Da' la noi e greu până prinde. Aşa e cu tot!", ne spune bloggerul Mihăiţă.

Însă nu numai băieţi au participat activ la inaugurarea şi, de ce nu, reuşita acestui "proiect". Comunitatea de bloggăriţe a fost şi ea prezentă. Mai mult, ele au strigat în cor că "bloggosfera este un nou element pe suprafaţa terestră!".

Au demonstrat că se pricep de minune să întreţină un domeniu de internet şi să facă faţă tuturor cerinţelor. Pline de încredere şi optimism, au urcat pe scenă la concursul de karaoke şi au oferit un spectacol pe cinste publicului. Zăpăcita (pentru cei care nu ştiu, este o spiriduşă adevărată care scrie poveşti pentru toţi copiii isteţi) a confecţionat modele din baloane colorate şi a strâns în tolbă noi idei pentru poveştile sale.

Au mizat pe dezvoltare şi au reuşit. ZBB a creat, la nici o zi după eveniment, parteneriate solide şi mijloace de interacţiune inedite. O evaluare a numărului de participanţi a indicat aproximativ 2.300 de persoane. Cu menţiunea organizatorilor că "nu toţi au completat tabelul de la intrare, cel cu tombola. Deci cu siguranţă au fost mai mulţi!". Şi pentru că totul a decurs conform planului, ieri seară, locuitorii bloggosferei au petrecut la after-party. Membrii ZBB au organizat o seară de dans la Clubul Silver Church.

×
Subiecte în articol: observator