x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BNS cere ca veniturile din contracte de colaborare şi convenţii civile sau nu fie scutite de impozit

BNS cere ca veniturile din contracte de colaborare şi convenţii civile sau nu fie scutite de impozit

de Catalin Pruteanu    |    13 Mar 2008   •   00:00

Blocul Naţional Sindical face apel la membrii Parlamentului României să nu voteze propunerile de completare pe marginea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 91/2007 decât după o analiză temeinică şi responsabilă a efectelor pe care acestea le-ar putea avea asupra sistemului public de pensii



Blocul Naţional Sindical face apel la membrii Parlamentului României să nu voteze propunerile de completare pe marginea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 91/2007 decât după o analiză temeinică şi responsabilă a efectelor pe care acestea le-ar putea avea asupra sistemului public de pensii.
“Facem acest apel întrucât am constatat că membrii Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor şi-au dat avizul favorabil pe un amendament aberant propus de deputatul Gheorghe Barbu şi există riscul ca acesta să fie adoptat şi de plenul Camerei dacă subiectul este abordat superficial. Proiectul de lege a trecut de Senat şi urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare”, susţin sindicaliştii.
Modificarea propusă de preşedintele Comisiei de Muncă vizează articolul 26 alineatul 1 şi introduce practic o nouă categorie de “scutiţi” de la plata contribuţiilor sociale – cei care realizează venituri din contracte de colaborare şi convenţii civile.
În opinia BNS, iniţiativa lui Barbu, care reprezintă “un exces de generozitate ce pune în pericol sistemul public de pensii şi creşte povara fiscală pe forţa de muncă”, “găureşte” Bugetului Asigurărilor Sociale şi se va răsfrânge asupra celorlalte categorii de contribuabili. “La aceste efecte negative se adaugă şi problema susţinerii sociale în viitor a persoanelor care au lucrat cu contracte de colaborare sau convenţii civile şi care nu au contribuit la sistemul de pensii în timpul vieţii active. Pe măsură ce aceste persoane se vor retrage din viaţa activă, în cazul în care nu vor avea resurse pentru a se întreţine, Bugetul de stat va trebui să îşi asume responsabilitatea asigurării unui venit minim garantat pentru ei. Evident, viitorii salariaţi vor fi cei care vor plăti atunci dacă Parlamentul ar da un vot favorabil propunerii deputatului Gheorghe Barbu”, susţine BNS.



×
Subiecte în articol: observator