x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boc şi-a făcut comandament pentru depăşirea crizei

Boc şi-a făcut comandament pentru depăşirea crizei

de Florina Zainescu    |    20 Ian 2010   •   00:00

Premierul Emil Boc a propus miercuri constituirea unui comandament pe probleme de investiţii, locuri de muncă şi prevenirea şomajului, ai cărui reprezentanţi să se consulte cu investitori şi sindicate pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei. Aplauze!!!

Iniţiativa vine după mai bine de un an de criză... Şi după ce în 2009 fostul Executiv, condus de actualul Boc, a avut o grămadă de consultări cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor, în timpul cărora deşi premierul şi-a notat măsurile anti-criză propuse de aceştia, el a avut o mică (mare) problemă în a le transpune în practică.

Noul comandament va fi coordonat de însuşi Boc şi va avea în componenţă reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Muncii. "Ei doresc să aibă întâlniri cu investitori, patronate şi sindicate, pentru a găsi soluţii privind depăşirea situaţiei de criză", a declarat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Boc pare astfel un maniac al comandamentelor, comitetelor şi comiţiilor. Pe 6 ianuarie anul acesta premierul a anunţat înfiinţarea unui Consiliu interministerial care să rezolve săptămânal sesizările privind evaziunea fiscală şi să identifice modalităţi de eliminare a fenomenului. Consiliu condus de acelaşi Boc.

În aceeaşi zi, el s-a pus în fruntea unei alte "comiţii": Consiliul interministerial pentru absorţia fondurilor comunitare. Şi pentru ca poporul să vadă că nu se ocupă numai cu scuturarea pensionarilor de mărunţiş şi concedierea bugetarilor, Boc a decis, tot pe 6 ianuarie, să continue şi activitatea Consiliului de raţionalizare a cheltuielilor publice, înfiinţat la sfârşitul lui iunie 2009 pe post de pumn în gura presei care ţipa pe tema scenei scandalos de scumpă a ministresei de la Tineret, Monica Iacob Ridzi. Vă mai amintiţi de acest consiliu?

Sub conducerea atentă a premierului forul avea scopuri nobile: eliminarea stopajului la sursă, asigurarea unui mod eficient de cheltuire a banului public, eliminarea risipei în utilizarea fondurilor publice, înlăturarea acoperirii preferenţiale a cheltuielilor pe alte considerente decât eficienţa şi eficacitatea administrării banului public, elaborarea de analize punctuale şi generale pe probleme de bună administrare a fondurilor din bugetele de venituri şi cheltuieli ale ministerelor, autorităţilor, agenţiilor, oficiilor, comisiilor, comitetelor, centrelor, administraţiilor, unităţilor, organismelor şi institutelor aflate în subordinea, coordonarea sau autoritatea Guvernului şi a ministerelor etc. Rezultatele au fost însă zero. Sau au fost într-atât de preţioase încât membrii consiliului le-au ţinut doar pentru ei...

Simpatic este că şi comandamentul pentru depăşirea crizei înfiinţat miercuri, are un "înaintaş" în fostul Executiv: Comisia anticriză apărută în contextul în care Alianţa PSD+PC lansase un program anticriză, iar partenerul de guvernare, PD-L, nu dădea semne că l-ar interesa, deşi situaţia economico-socială nu era deloc roz. Un alt mare "succes". Probabil că premierul se orientează după dictonul "dacă vrei să-ngropi ceva, faci o comisie".

×
Subiecte în articol: observator