x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe: E nevoie de mai multă cooperare internaţională pentru combaterea terorismului

Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe: E nevoie de mai multă cooperare internaţională pentru combaterea terorismului

23 Mar 2016   •   22:40
Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe: E nevoie de mai multă cooperare internaţională pentru combaterea terorismului

Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a declarat, miercuri, în contextul atentatelor de la Bruxelles, că este nevoie de mai multă cooperare internaţională pentru combaterea terorismului.


"Fenomenul terorist este, din păcate, într-o creştere de amplitudine şi de frecvenţă, aşa cum ne-au arătat recentele atentate de la Bruxelles şi fără îndoială că este nevoie de mai multă cooperare internaţională", a spus Aurescu, care a participat la deschiderea Conferinţei "Bucharest International Student Model United Nations 2016".

El a susţinut că discuţiile din cadrul conferinţei, care vizează modul în care se poate coopera în diverse organisme ale ONU, pot să aducă soluţii noi în combaterea terorismului. "Este nevoie de o viziune nouă, este nevoie de idei, mecanisme şi concepte noi care, inclusiv cu instrumentele dreptului internaţional (...), să facă mai eficientă lupta împotriva terorismului", a arătat Aurescu.

Fostul ministru a amintit de iniţiativa sa, după atentatele de la Charlie Hebdo, privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.

"Este nevoie, pe lângă acţiunea de combatere a terorismului prin intermediul aplicării legii la nivel naţional, să existe şi o preocupare la nivel internaţional pentru folosirea instrumentelor de tipul justiţiei internaţionale, de tipul instanţelor internaţionale, pentru a face combaterea terorismului mult mai eficientă", a subliniat Aurescu.

În opinia sa, este foarte important ca la nivel european să se conştientizeze necesitatea unei interacţiuni şi cooperări sporite privind schimbul de date operaţionale între autorităţile care se ocupă de prevenirea fenomenului terorist, precum şi de măsuri mai eficiente de integrare economică, socială şi culturală a comunităţilor care produc "persoane radicalizate".

Prezentă la eveniment, Daniela Gîtman, consilier de stat în MAE, a vorbit despre implicarea României în cadrul ONU.

"ONU reprezintă o arenă globală în cadrul căreia reprezentanţii statelor lumii se întâlnesc şi propun soluţii la problemele existente. Implicarea României în cadrul ONU reprezintă o prioritate continuă pe agenda politicii noastre externe. Începând cu anul 2018, România va deţine un nou mandat în cadrul Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) al ONU. De asemenea, urmărim obţinerea din nou a statutului de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate (mandat 2020 - 2021)", a spus Gîtman.

Sebastian Huluban, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a afirmat că terorismul este cea mai mare ameninţare la adresa comunităţii internaţionale.

El a susţinut că evenimentele tragice care au avut loc marţi la Bruxelles arată că este necesară unitatea comunităţii internaţionale.

La finalul ceremoniei de deschidere a lucrărilor Conferinţei "Student Model United Nations" de la Palatul Parlamentului a avut loc semnarea Protocolului privind colaborarea între Ministerul Afacerilor Externe şi Asociaţia Tineretul ONU din România, care prevede promovarea valorilor Organizaţiei în rândurile tinerilor din ţara noastră şi, în general, la nivelul societăţii româneşti, cu accent pe susţinerea domeniului educaţiei.

Conferinţa "Student Model United Nations" se desfăşoară la Bucureşti până pe 28 martie.

Sursa - Agerpres

×