x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bold se vrea iar arhitect-şef

Bold se vrea iar arhitect-şef

de Dan Constantin    |    20 Oct 2008   •   00:00

Fostul arhitect-şef al Capitalei, Adrian Bold, doreşte să fie reînscăunat printr-o hotărâre a Justiţiei. Adrian Bold a fost demis din funcţia de arhitect-şef al municipiului Bucureşti în urma unei analize a Comisiei de Disciplină de la 17 iulie.

Pentru schimbarea lui din post au “votat” milioane de cetăţeni ai Capitalei exasperaţi de degradarea şi sluţirea celui mai mare oraş al ţării din ultimul deceniu. Ignorarea comunităţii arhitecţilor şi urbaniştilor, a legislaţiei în domeniu, ocolită prin bizarul regim al derogărilor, plantarea unor clădiri care agresează cultura şi istoria oraşului, unda verde dată unor afaceri imobiliare care au stârnit scandaluri internaţionale sunt tot atâtea motive pentru schimbarea arhitectului-şef, aflat în post din 1997.

Procesul. La 23 octombrie, la Tribunalul Bucureşti, Adrian Bold se va prezenta de mână cu avocatul Valeriu Stoica, vicepreşedintele PD-L. Cuplul portocaliu va încerca să obţină anularea actului administrativ de demitere prezentând argumentele lor împotriva reclamanţilor – Primarul General al municipiului Bucureşti şi Municipiul Bucureşti prin

Primarul General – pârâţi. Dosarul 30744/3/2008 se judecă în cadrul Secţiei a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal de completul C15-CA, de la ora 8:30. Am dat aceste amănunte pentru că spectacolul, deşi la matineu, merită văzut.

 
PIESE LA DOSAR
Pentru a ajunge în sala Tribunalului Bucureşti la ora amintită, este nevoie de o trezire matinală. Drumul nu-i lung, dar e blocajul de primă oră, motiv să aveţi un gând bun şi pentru arhitectul Adrian Bold, care a avut o contribuţie la instaurarea vitezei de melc în trafic. Iar dacă aţi ajuns, parcaţi maşina în spatele Tribunalului, unde veţi pune câţiva bănuţi în puşculiţa Dalli, “prietena” şoferilor care ştiu de ce-i aşa încărcată poşeta Elenei Udrea.

Nu dorim să-i punem în cârcă dlui Adrian Bold toate problemele nerezolvate ale Bucureştilor. Însă, la un moment al confruntării juridice, trebuie amintite acele decizii la care arhitectul-şef a avut contribuţii importante. Sub mandatul domniei sale a apărut termenul de mafie imobiliară. Doar întâmplător? Vedem plantate în centrul sufocat clădirile hidoase ridicate fără noimă, care au aglomerat şi mai mult traficul, iar acum blochează soluţiile de fluidizare. Blocurile-turn au primit autorizaţie de la dl Bold, fără ca proiectarea să includă parcările necesare. Clădirile din zona Televiziunii şi Pieţei Charles de Gaule, complexul din spatele Casei Presei au un singur nivel de parcaj subteran. Clădirea de la Armenească, ţeapa de pe Bdul Mihalache, ridicată tot de Bogart cu derogare, alte proiecte mamut pe Barbu Văcărescu au acceptul arhitectului Bold.

Aminteam de scandalurile uriaşe declanşate în urma unor decizii ce intră în zona de competenţă a arhitectului-şef.

De Cathedral Plaza a auzit toată lumea catolică. Cazul este în atenţia Parlamentului European, deoarece uriaşul bloc-turn aprobat de dl Bold striveşte şi ameninţă integritatea Catedralei Sfântul Iosif, monument arhitectonic. Pentru jongleriile cu autorizaţiile în zonă, Bold a fost chemat în instanţă să plătească despăgubiri de circa 200.000 de euro unui proprietar vecin cu blocul Cathedral Plaza, căruia nu i-a aprobat acelaşi regim de înălţime.

Cazul Bordei a pornit tot de la acelaşi arhitect-şef. Legea îl obliga pe Bold să-i dea lui Constanda autorizaţie pe minim 15 la sută din proprietate. Dacă îi dădea doar pe asta, tot circul era închis şi Primăria nu mai era obligată la plata unor imense despăgubiri.

 
SITUAŢIA
“Deceniul Bold” a fost prost pentru oraş, dar prosper pentru funcţionarul Primăriei. Vilă la Predeal, vilă în Primăverii, viloi lângă Casa Presei. Nu mai punem şi ce a adunat cu prietena, soţie în stand-by mulţi ani.
Bold a fost recuperat acum de Liviu Negoiţă, primarul de la 3. Experienţa şi “succesurile” trebuie dezvoltate! De apărat, îl apără, cum spuneam, Valeriu Stoica. Sarcină de partid! Acest proces credem că are şi o miză electorală, bucureştenii având mult drag de ţepele din oraş care sunt, iată, vopsite gros în portocaliu.

Cathedral Plaza a scandalizat Sfântul Scaun şi Parlamentul European


“Cazul Bordei a pornit tot de la acelaşi arhitect-şef. Legea îl obliga pe Bold să-i dea lui Constanda autorizaţie pe minim 15 la sută din proprietate. Dacă îi dădea doar pe asta, tot circul era închis şi Primăria nu mai era obligată la plata unor imense despăgubiri”

×
Subiecte în articol: observator bold