x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bolnavii de cancer protestează din cauza blocării accesului la tratamente injectabile

Bolnavii de cancer protestează din cauza blocării accesului la tratamente injectabile

de Steluta Indrei    |    06 Apr 2011   •   14:43

Bolnavii de cancer spun că blocarea accesului la medicamente injectabile în farmaciile cu circuit deschis pune în pericol viaţa a 98.000 de pacienţi. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) solicită autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele vor achiziţiona toate medicamentele necesare.

 "Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieşire decât prin abrogarea acestei măsuri. Poate că autorităţile nu înţeleg însă că în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul. Este o ironie că în timp ce în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii şi se dezbat măsuri prin care viaţa şi siguranţa pacienţilor să fie îmbunătăţite, în România, oamenii sunt lăsaţi să moară cu sânge rece de către factorii de decizie", afirmă Cezar Irimia, preşedintele FABCR.

 Potrivit FABCR, în acest moment, spitalele se află în imposibilitatea achiziţionării de tratamente din pricina alocării insuficiente de fonduri destinate acestora, iar procedura legală de achiziţie pe care fiecare spital trebuie să o urmeze presupune o perioadă lungă de timp în care tratamentele respective rămân în continuare indisponibile pacienţilor, în timp ce boala evoluează.

 Organizaţia cere informarea publică a pacienţilor privind bugetele repartizate pentru oncologie, disponibilitatea tuturor medicamentelor incluse în Programul Naţional de Oncologie, înainte de adoptarea măsurii de interzicere a eliberării acestora în farmaciile cu circuit deschis şi respectarea dreptului constituţional de acces la tratamente, implicit dreptul la viaţă.

×