x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bombă activă de aviaţie, grea de 80 de kilograme, distrusă de pompierii pirotehnişti din Deva

Bombă activă de aviaţie, grea de 80 de kilograme, distrusă de pompierii pirotehnişti din Deva

de Agerpres    |    27 Mar 2014   •   17:18
Bombă activă de aviaţie, grea de 80 de kilograme, distrusă de pompierii pirotehnişti din Deva

O bombă de aviaţie, aflată în stare activă, cu o greutate de 80 de kilograme, a fost distrusă joi de pompierii pirotehnişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, în cadrul unei misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Elementul de muniţie a fost descoperit la începutul acestui an, pe malul râului Mureş, în urma excavărilor efectuate la o balastieră din localitatea Săuleşti, în apropiere de municipiul Deva.

Potrivit specialiştilor ISU Hunedoara, dacă bomba ar fi fost detonată necontrolat ar fi avut efecte pe o rază de un kilometru.

"Bomba de aviaţie, activă, având o lungime de aproximativ 70 de centimetri şi o circumferinţă de aproximativ 40 de centimetri, a fost aşezată într-o groapă adâncă de peste doi metri, alături de aproape cinci kilograme de trotil şi acoperită cu pământ, pentru a facilita direcţionarea schijelor sub nivelul solului", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda.

În urma detonării bombei a rezultat un nor cu o înălţime de câteva zeci de metri. Mai multe bucăţi de pământ au fost proiectate la peste 400 de metri distanţă de locul exploziei controlate.

Bomba de aviaţie a fost distrusă alături de alte elemente de muniţie descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara, între acestea numărându-se un proiectil de calibru 60 mm şi 30 grenade defensive.

×