x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bomba DNA: Martor fals in procesul lui Adrian Nastase

Bomba DNA: Martor fals in procesul lui Adrian Nastase

de Irina Munteanu    |    16 Dec 2006   •   00:00
Bomba DNA: Martor fals in procesul lui Adrian Nastase

Procurorii anticoruptie au gasit un martor-surpriza in cazul Zambacci- an: Nicolae Ceausescu. Pe Nicolae Ceausescu din Calarasi DNA l-a facut vedeta peste noapte.

Inca o fumigena in dosarul Zambaccian. Pe Nicolae Ceausescu din Calarasi DNA l-a facut vedeta peste noapte. Barbatul de 47 de ani apare drept martor in dosarul ex-premierului Adrian Nastase, dar spune ca nu a fost niciodata audiat pe acest subiect de vreun procuror. Ceausescu nu stie nici macar despre ce e vorba in dosar.

Am plecat in cautarea martorului-surpriza propus de DNA sa-l infunde pe fostul prim-ministru. L-am intalnit pe Ceausescu Nicolae intr-o cofetarie din Calarasi. Omul ne privea mirat si amuzat ca povestea asta i-a adus pe cap ziaristii de la Bucuresti. Da din umeri si ne explica: "N-am nici cea mai vaga legatura cu procesul asta. N-am primit nici o citatie. Eu nu ma prea pricep, dar nu trebuia sa primesc acasa o hartie daca trebuia sa ma prezint la proces? Dar despre ce e vorba in acest proces?".

SOFER FARA CARNET. Barbatul e maistru tehnolog la o firma calaraseana care face caiete. Acum e in concediu, dar se asteapta la multa bascalie din partea colegilor, atunci cand se va intoarce la serviciu. De fapt, de la un coleg a aflat si vestea ca o televiziune i-a pomenit joi seara numele, in legatura cu "treaba asta cu Nastase". Colegul a sarit pe el cu intrebari, dar omul n-a putut sa-i faca nici o dezvaluire senzationala, pentru ca nu stia despre ce-i vorba.

Cand a aflat de la noi ca un ziar central a scris despre "soferul Nicolae Ceausescu", care ar fi transportat materiale de propaganda electorala, a inceput sa rada: "Eu, sofer? Eu nici macar nu am carnet de sofer". El a negat ca ar avea vreo legatura cu "materiale de propaganda", orice ar insemna acestea.

COINCIDENTA? Desi poarta acelasi nume cu fostul dictator, Nicolae Ceausescu spune ca nu e ruda cu acesta. Nu stie sa mai existe alti Nicolae Ceausescu prin Calarasi. "Dar si daca ar mai fi altii cu numele asta, acolo in dosar e trecuta si adresa, si la adresa aia e o singura casa, a mea." Sta si se mira si nu intelege cum de el, care n-a avut in viata lui treaba nici cu fostul premier, nici cu partidul acestuia, a ajuns sa fie martor in dosarul DNA. "Pe Nastase l-am vazut doar la televizor. Ma deranjeaza ca sunt implicat in povestea asta, pentru ca nu inteleg despre ce e vorba. Eu din ’89 sunt apolitic, n-am avut treaba cu nici un partid. Nu am simpatie pentru nici un partid." In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, nu se hotaraste in ce parte sa incline procentele: "50% mi-e simpatic, 50% antipatic".
Nastase: "O parte din circul puterii"

Primul termen al procesului in cazul Zambaccian, in care Adrian Nastase si sotia lui sunt acuzati de comiterea unor fapte de coruptie, s-a consumat joi. Instanta suprema a acordat un nou termen de judecata pentru data de 24 ianuarie 2007. La iesirea din sala de judecata, cei doi soti Nastase au continuat sa sustina ca trimiterea lor in judecata in acest dosar reprezinta "o parte din circul instrumentat de cei din actuala putere". Fostul prim-ministru a invocat ca argument in sustinerea acuzatiilor de rea-credinta formulate la adresa anchetatorilor sai chiar lista martorilor din acest dosar. El a prezentat o coincidenta pe care nu o considera deloc intamplatoare: "In lista martorilor din rechizitoriul intocmit de DNA, din cei aproape 200 de martori ii citesc pe primii doi, si va rog sa observati reaua-credinta a procurorilor: Ceausescu Nicolae, din Calarasi, iar al doilea este Nastase Adrian si este din Piatra-Neamt. In afara de aceasta eu nu mai am nimic de comentat". (V.F.)
Implicare fara voie
"N-am nici cea mai vaga legatura cu procesul asta. N-am primit nici o citatie. (...) Pe Nastase l-am vazut doar la televizor. Ma deranjeaza ca sunt implicat in povestea aceasta, pentru ca nu inteleg despre ce e vorba"
  • Nicolae Ceausescu, martor al DNA
  • ×