x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely cere Roşia Montana Gold Corporation să scadă şi mai mult nivelul cianurilor folosite la exploatare

Borbely cere Roşia Montana Gold Corporation să scadă şi mai mult nivelul cianurilor folosite la exploatare

de Mediafax    |    23 Aug 2011   •   13:50
Borbely cere Roşia Montana Gold Corporation să scadă şi mai mult nivelul cianurilor folosite la exploatare

Rosia Montana Gold Corporation a propus, prin studiul de impact pentru proiectul minier, o concentratie de cianuri in lacul de acumulare de cel mult 5 parti per milion (ppm), jumatate din maximul admis la nivel european, insa Ministerul Mediului nu a fost de acord cu propunerea, cerand investitorului sa o revizuiasca.

"Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm. Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului 'best practices' la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a anuntat, azi, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

El a spus ca a cerut scaderea concentratiei maxime de cianuri dupa ce, aflat in Suedia, a vizitat o exploatare miniera similara cu cea propusa la Rosia Montana.

"Am vazut acolo instalatii care reduceau si mai mult aceasta concentratie, le-am cerut sa le transpuna si ei", a spus Borbely.

Ministrul a adaugat ca a cerut omologului sau suedez detalii despre sistemul folosit la acea exploatare, pentru a vedea exact in ce consta aceasta tehnologie.

"Sper ca discutiile pe aceasta tema sa ajunga la o concluzie in urmatoarele doua-trei saptamani", a mai spus ministrul Borbely.

El a amintit ca a cerut investitorului si depunerea garantiilor de mediu - aproape 160 de milioane de dolari - in primii si nu in ultimii ani ai exploatarii, "ca o garantie in plus ca nu vom avea surprize neplacute".

Referitor la renegocierea contractului si la reimpartirea beneficiilor pentru ca statul roman sa aiba un avantaj mai mare, Borbely a spus, "ca politician, nu ca ministru al Mediului", ca cei care au facut intelegerea initiala puteau sa obtina mai mult pentru statul roman in aceasta afacere.

"Se putea obtine mai mult la negocierea initiala. Eu cred ca este loc de mai bine", a spus ministrul Borbely.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara saptamana trecuta pentru MEDIAFAX ca proiectul de la Rosia Montana trebuie sa respecte cele mai bune practici europene in ceea ce priveste mineritul pe baza de cianuri, pentru avizarea sa nefiind necesar vreun aviz special din partea Comisiei Europene.

"Conform prevederilor si directivelor UE si ale Conventiei de la Espoo, nu ne trebuie un aviz special din partea Comisiei Europene, ci trebuie doar sa aplicam aceste prevederi (etapele speciale de avizare, n.r.)", a spus ministrul Mediului.

Borbely a facut o serie de precizari referitoare la politica reprezentantilor Comisiei Europene fata de proiectele miniere pe baza de cianuri.

"In legatura cu atitudinea Comisiei Europene privind tehnologia cianurii, desi exista o rezolutie a Parlamentului European in care acesta cere Comisiei Europene sa analizeze aceasta procedura si sa vina cu o propunere de tehnologii mai bune, in momentul de fata - si am vorbit de doua ori cu Janez Potocnik, comisarul pentru mediu - Comisia are urmatorul punct de vedere: pana nu vor fi gasite tehnologii mai bune decat cea cu cianura - si in momentul de fata nu exista - trebuie ca statele, in avizarea acestui gen de proiecte, sa ceara si sa aplice permanent cele mai bune practici", a spus Borbely.

Comitetul de Analiza Tehnica a proiectului minier de la Rosia Montana mai are de analizat doar doua capitole din studiul de impact asupra mediului prezentat de investitor, a precizat Borbely. El a evitat sa estimeze cand ar urma ca ministerul pe care-l conduce sa anunte decizia la care a ajuns in urma analizei proiectului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

Potrivit sefului statului, in Romania vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, cu regii romanesti. "Avem doua zacaminte: unul de 50 de tone si altul de 54 de tone de aur", a spus presedintele, fara a da alte detalii.

Basescu a precizat ca euro fluctueaza, in timp ce pretul aurului a crescut, fiind de 1890 de dolari uncia, iar scopul sau, ca presedinte, este sa-si puna tara in siguranta.

"Acum sustin proiectul mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeti ce se intampla cu toate monedele - au probleme de stabilitate si probleme de depreciere. Eu vreau sa vad inceputa exploatarea", a spus presedintele.

Referindu-se la opozantii proiectului Rosia Montana, el a mentionat ca unii o fac "de dragul ecologiei", iar pe de alta parte sunt unii care se gandesc ca vor fi acoperite deficitele din bugetul de stat.

El a mentionat ca stie ca in zona Rosia Montana sunt 300 de tone aur si 1.600 de tone de argint.
Potrivit presedintelui, statul roman are o redeventa in proiect de 4%, deci 12 tone ar trebui sa revina gratis in rezerva BNR.

"Am discutat cu ministrul Mediului. Angajamentul companiei mixte: Cupru Deva are 20% din actiuni si Gabriel Resources 80%. Statul roman are o redeventa de 4%. 20 de tone trebuie sa ajunga gratis in rezerve, 20% vin de la Cupru Deva si prin negociere am putea ajunge la ceva mai mult", a spus seful statului.

Traian Basescu a mentionat ca demararea proiectului inseama crearea de noi locuri de munca, ceea ce este foarte important.

Presedintele declara, saptamana trecuta, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.

Premierul Emil Boc a afirmat ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spun daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

×