x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Borbely spune că ar fi dispus să bea apă din lacul de la mina Roşia Montană

Borbely spune că ar fi dispus să bea apă din lacul de la mina Roşia Montană

de Mediafax    |    18 Dec 2011   •   12:20
Borbely spune că ar fi dispus să bea apă din lacul de la mina Roşia Montană

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca o decizie in legatura cu investitia miniera va fi luata la sfarsitul lunii ianuarie, iar daca investitorul respecta standardele impuse va bea apa din lacul minei.

Intrebat despre stadiul actual al procesului de avizare, ministrul Borbely a spus ca au mai ramas de clarificat "anumite probleme tehnice".

"Am asteptat si mi se pare ca a venit un aviz de la Institutul Geologic, de la Ministerul Culturii am primit o hartie... Probabil ca vor mai fi una sau doua Comisii Tehnice si colegii vor finaliza. Este intr-o faza finala, s-ar putea ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa clarificam aceste aspecte", a spus Borbely.

Ministrul a vorbit si despre faza ulterioara a deciziei Ministerului Mediului.

"E si o negociere in legatura cu contractul, e un comitet ministerial care va trebui sa aiba o intalnire, pentru ca Ministerul Economiei a inceput negocierile pentru ca acest contract sa fie mai avantajos pentru Romania. Eu trebuie sa vin cu o hotarare de guvern si atunci Guvernul, evident, solidar, isi va asuma aceasta raspundere", a spus Borbely.

Din punct de vedere politic, ministrul a mai anuntat ca subiectul Rosia Montana trebuie discutat si in UDMR.

"Chiar daca avem, din punct de vedere tehnic, puse la punct toate aspectele, trebuie sa ne asumam o raspundere politica. Evident ca sunt multi impotriva acestui proiect. Nu neaparat ca e an electoral, dar va trebui s-o discutam in cadrul UDMR-ului. Inca n-am discutat problema", a mai spus ministrul Mediului.

Referindu-se la proiect, oficialul a opinat ca statul roman a gresit inca de la inceput in legatura cu investitia din comuna din Apuseni.

"Statul roman trebuia sa procedeze altfel, pentru ca atunci cand dai o licenta o dai ca sa se faca minerit, nu ca sa nu se faca. In 2000, cand statul a semnat primele (documente, n.r.), cand s-a schimbat procentul si statul roman a devenit proprietar al acelor 19-20 la suta, trebuia sa spuna statul foarte clar celor de-acolo: "Fratilor, se va deschide aici o mina, trebuie sa mutam cateva zeci de case, dar eu ma ocup, statul roman, nu astept ca investitorul sa vina si sa cumpere acele case", iar acum sa avem o localitate-fantoma", a declarat Borbely.

Intrebat despre riscul poluarii cu cianuri, principala controversa in legatura cu proiectul minier, ministrul a spus ca, daca in Statele Unite ale Americii gradul de cianura permis in lacul de acumulare este de 50 de unitati, in Uniunea Europeana este de zece unitati, iar la Rosia Montana va fi de cel mult trei unitati.

"Daca aceste prevederi vor fi respectate, daca respecta aceasta procedura care inseamna, va repet, cea mai moderna instalatie din Europa, atunci da", a raspuns ministrul Mediului, intrebat daca va bea apa din acel lac de acumulare, asa cum declara in trecut presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Primul care a promis ca va bea apa din lacul de acumulare al minei a fost un fost presedinte al Rosia Montana Gabriel Resources (RMGC), Alan Hill.

×