x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bordeiul masacrat

Bordeiul masacrat

de Monica C. Andrei    |    13 Dec 2005   •   00:00
Bordeiul masacrat

Ecologia reprezinta o simpla vorba pentru decidentii nostri. La prima ora a diminetii de ieri, Parcul Bordei, retrocedat de Primarie, era deja mort. Doar cativa copaci reusisera sa scape de loviturile de topor, insa erau deja marcati pentru a fi doborati. Zona va gazdui un cartier cu vile de lux.

In urma anchetei publicate de Jurnalul National, autorizatia care permitea taierea copacilor din Parcul Bordei a fost anulata. Cam tarziu, pentru ca ieri, la prima ora a diminetii, parcul murise. Doar cativa copaci reusisera sa scape de loviturile de topor, dar nu pentru mult timp. Acestia erau marcati pentru a fi in scurt timp defrisati.

Timp de o saptamana, copacii din Parcul Bordei au fost taiati fara nici o apasare de angajatii lui Costel Constanda, stapanul zonei verzi. El nu a intampinat nici o piedica in actiunea lui, ba, mai mult, a avut si aprobare din partea Directiei de Protectie a Mediului din cadrul Primariei Capitalei, a Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), precum si a consilierilor generali din cadrul Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului.

Interesant este faptul ca presedintele Traian Basescu, pe vremea cand ocupa fotoliul de primar general al Capitalei, a declarat ca nimeni nu se va atinge de nici un copac din Parcul Bordei. "Cat voi fi eu primar, acolo va ramane parc."

Promisiunea facuta de Basescu bucurestenilor a fost foarte repede incalcata. La 23.07.2004 s-au aprobat primele defrisari, sub acordul tacit al lui Basescu.

Prima care a semnat o autorizatie de taiere a copacilor a fost Sulfina Barbu, fosta sefa a Directiei Protectiei Mediului, actual ministru al Mediului. Pe baza acordului ei au urmat si celelalte avize care l-au ajutat pe Constanda sa taie copacii.

ANCHETA. Ieri, la primele ore ale diminetii, o parte din cei care au dat autorizatia pentru defrisare a fost nevoita sa se duca din nou pe teren, pentru a constata de data asta dezastrul. Chiar daca se aflau cu musca pe caciula, "specialistii" au sustinut pana-n panzele albe ca ei au fost cinstiti cand au marcat cu rosu copacii care urmau a fi taiati. "Toti sunt uscati, noi ne pricepem, nu ca astia de la presa. Unii sunt aplecati, altii au coaja uscata", vocifera ieri Luminita Cristescu, din partea ALPAB.

De aceeasi parere a fost si administratorul Cojocaru, mana dreapta a lui Constanda, care intr-un final a spus lucrurilor pe nume.

"Vinovat este cine a dat parcul. Domnul Basescu l-a dat. Cine isi inchipuia ca o persoana care va lua un parc va avea grija de el? Aici se va face un cartier de vile de lux. Lumea mai este si invidioasa. Cei de la Jurnalul National sunt nesimtiti", a transat Cojocaru.

Nesimtiti sau nu, domnul Cojocaru si asa-zisii specialisti ai Primariei Capitalei nu trebuie sa uite legea, care deocamdata nu-i permite proprietarului decat sa construiasca pe o suprafata de 15%. Iar despre taierea a peste 120 de arbori nici nu mai incape vorba. Daca ne-am lua dupa criteriile lor, Bucurestiul n-ar mai avea nici urma de parc, iar copacii ar deveni o specie rara.

PROCES. In acest moment, Consiliul General al Municipalitatii se afla in proces cu proprietarul Costel Constanda. Acesta din urma vrea sa construiasca pe o suprafata de 32% din intreg terenul pe care-l detine, de 33.000 de metri patrati. Ciudat este ca, in prima faza, consilierii generali au pierdut procesul fie din interes sau din nepriceperea avocatilor care au aparat cauza municipalitatii, fie din superficialitatea instantei. Ulterior, s-a facut recurs, procesul ajungand la Curtea de Apel.

"Am anulat autorizatia care permitea taierea copacilor din Parcul Bordei. Ii voi sanctiona pe cei care au incalcat legea. Sub nici o forma nu se va construi in Parcul Bordei", ne-a asigurat Adriean Videanu, primarul general al Bucurestiului.

Sper ca macar Videanu sa se tina de cuvant si sa opreasca in adevaratul sens al cuvantului taierea copacilor care au mai ramas.

NO COMMENT
"Cat voi fi eu primar, acolo va ramane parc" - Traian Basescu, pe vremea cand era primarul general al Capitalei
×
Subiecte în articol: observator parcul parcul bordei